ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Οι άλλες χώρες οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση για Αγιά Σοφιά

Ερντογάν: Οι άλλες χώρες οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση για Αγιά Σοφιά

Η Αγιά Σοφιά είναι εσωτερικό μας ζήτημα και οι άλλες χώρες οφείλουν μόνο να σεβαστούν την απόφασή μας, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Κριτέρ.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι η Τουρκία δεν θέλει ένταση και πως η χώρα του είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση για συνεργασία και δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών υδρογονανθράκων της περιοχής.

Σε ερώτηση για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας το σχέδιο του Χαφτάρ και τον υποστηρικτών τους για κατοχή δεν πέτυχε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία έχει διεθνή νομιμότητα κατάφερε σε σύντομο χρόνο να απομακρύνει τους πραξικοπηματίες. “Μακάρι αυτές οι επιτυχίες να είναι ο προάγγελος της ειρήνης και της ηρεμίας ολόκληρου του λαού της Λιβύης”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μνημόνιο οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη είναι πολύ σημαντικά. “Με αυτά τα δύο μνημόνια η χώρα μας έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα στήριξε τους Λίβυους αδελφούς μας. Η σταθερότητα της Λιβύης το συντομότερο δεν είναι μόνο προς όφελος του λαού της Λιβύης αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση της χώρας αυτής θα ανακουφίσει τόσο τη Βόρεια Αφρική όσο και την Ευρώπη", είπε.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να κάνει την επιλογή της στηρίζοντας την νόμιμη κυβέρνηση και να σταματήσει τους πραξικοπηματίες εγκληματίες πολέμου. Οι λεγεωνάριοι που μετέτρεψαν τη Λιβύη σε λίμνη αίματος πρέπει το συντομότερο να απομακρυνθούν”, ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “κάποιες χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι γείτονές μας ξεκίνησαν μια λανθασμένη διαδικασία εξουδετέρωσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήθελαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Το είπαμε επανειλημμένα ότι αυτό είναι λάθος και μη νόμιμο. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου. Στόχος τους ήταν να καταδικάσουν τη χώρα μας η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε μια ακτή της Μεσογείου όπου το ψάρεμα θα γίνεται μόνο με καλάμι. Αλλά με τα βήματα που κάναμε καταστρέψαμε αυτό το σχέδιο".

Ανέφερε πως "ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες στέλλοντας δύο γεωτρύπανα στα θαλάσσια πεδία που ανήκουν στη χώρας μας . Το λέω καθαρά και ξάστερα. Εμείς δεν θέλουμε ένταση στην Μεσόγειο η οποία υπήρξε λίκνο των διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι οι πηγές υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν εδώ είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για κάθε πρόταση που βασίζεται στη συνεργασία και τον δίκαιο διαμοιρασμό. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους βάσει αυτών των αρχών”. 

Για την Αγιά Σοφιά, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι ένα μέρος όπου ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε την πρώτη του προσευχή της Παρασκευής όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μετατρέποντάς της σε σύμβολο της κατάκτησης, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο το 1934 ήταν μια επώδυνη απόφαση για το τουρκικό έθνος.

“Η Αγία Σοφία έπρεπε να αποκτήσει ξανά την αρχική της ταυτότητα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε την τελική απόφαση. Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα για το κράτος δικαίου και για την ανακούφιση της συνείδησης του λαού”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι οι αντίθετες φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν έχουν καμιά αξία και τελικός υπεύθυνος για τη λήφη απόφασης για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς είναι το τουρκικό έθνος και κανένας άλλος. “Αυτό είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα. Οι άλλες χώρες οφείλουν μόνο να σεβαστούν την απόφαση”, υποστήριξε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top