ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ και Βρετ. Βουλευτές καταδίκασαν την τουρκική επιθετικότητα - 'Το δηλητηριώδες κλίμα δεν επιτρέπει επανέναρξη διαπραγματεύσεων'

ΥΠΕΞ και Βρετ. Βουλευτές καταδίκασαν την τουρκική επιθετικότητα - 'Το δηλητηριώδες κλίμα δεν επιτρέπει επανέναρξη διαπραγματεύσεων'

Την προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Βρετανοί Βουλευτές το βράδυ της Τρίτης (14/07), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μέσω διαδικτύου για τα 60 χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Την εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος@60: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Προοπτικές για Επανένωση» συνδιοργάνωσαν η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο «λαφυραγωγού» που επιδιώκει ένα «νεο-οθωμανικό όραμα» για την περιοχή. «Σε πρωτοφανείς καιρούς, εν μέσω πανδημίας, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες και συστηματικά προωθεί μία πολύπλευρη στρατηγική για την εφαρμογή του ηγεμονικού, αναθεωρητικού της οράματος για την περιοχή, ξεκάθαρα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική ηγεσία μοιάζει να εκμεταλλεύεται τον περισπασμό της διεθνούς κοινότητας από την πανδημία, ώστε να εντατικοποιήσει και να προωθήσει περαιτέρω τα σχέδιά της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τους Βρετανούς Βουλευτές για τη νεότερη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, την έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, όπως επισήμανε.

Σχολίασε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της γενικότερης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία αποτυπώνεται στις «επεκτατικές» παρεμβάσεις της στη Λιβύη, στο βόρειο Ιράκ και στις παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας.

Σημείωσε δε πως η Λευκωσία αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση «να μεταφέρει σθεναρά και ξεκάθαρα μηνύματα (στην Τουρκία), τόσο σε δημόσιες δηλώσεις όσο και σε επαφές με αξιωματούχους».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης παρατήρησε ότι «είναι ώρα να απαντήσει με έναν συνεκτικό και σθεναρό τρόπο στην αυξανόμενα αυταρχική, απρόβλεπτη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν», παραπέμποντας στα ενισχυμένα κυρωτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι «υπό το παρόν δηλητηριώδες κλίμα των προκλήσεων και της επιθετικότητας, δεν μπορεί να αναμένεται να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προσανατολισμένες σε ένα αποτέλεσμα». Διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η Κύπρος παραμένει «δυνατά δεσμευμένη» στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού και του λαού του και ότι παραμένει έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλών από εκεί που σταμάτησαν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στους τρεις κύριους πυλώνες της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της ευρύτερης περιοχής, στην ανάληψη πιο ενεργούς συμμετοχής εντός της ΕΕ και στην ενδυνάμωση των δεσμών με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους κρίσιμους εταίρους, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία.

Για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου σχολίασε ότι περνούν σε μια νέα εποχή μετά από το Brexit στην οποία ο ίδιος βλέπει «πολλή δυναμική για διευρυμένη συνεργασία».

Παρούσα διαδικτυακά ήταν και η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον, η οποία αρχικά επισήμανε ότι η πανδημία «απέδειξε πόσο πραγματικά δυνατή είναι η διμερής σχέση» με τις δύο κυβερνήσεις να συνεργάζονται για τον επαναπατρισμό πολιτών τους.

Η κ. Μόρτον, όπως και ο κ. Χριστοδουλίδης νωρίτερα, στάθηκε στη σημασία της συμφωνίας αξιοποίησης μη στρατιωτικών περιοχών των βρετανικών βάσεων.

Επί του Κυπριακού, η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος μακροπρόθεσμος τρόπος να επιλυθούν οι εντάσεις στην περιοχή, περιλαμβανομένων των τουρκικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, είναι να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους προς μια λύση», ανέφερε.

Από τους Βουλευτές πρώτος το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής σερ Ρότζερ Γκέιλ, από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Χαρακτήρισε τα 46 χρόνια της κατοχής «υπερβολικά μακρύ διάστημα» και τόνισε ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στα κυπριακά ύδατα «δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχιστούν».

Ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών, πλέον και υπεύθυνος του κόμματος για την Κύπρο, Φάμπιαν Χάμιλτον, εξέφρασε υποστήριξη για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ως ένα «κανονικό και βιώσιμο» κράτος, χωρίς το «απαρχαιωμένο» σύστημα των εγγυήσεων.

Ο κ. Χάμιλτον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του θέματος των περιουσιών των προσφύγων και προόδου στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων. Χαρακτήρισε δε τις γεωτρήσεις της Τουρκίας ως «εντελώς απαράδεκτη ενέργεια επιθετικότητας».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για εξωτερικά θέματα Άλιστερ Καρμάικλ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Κυπριακό δε λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται και συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν στη στήριξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Κρις Στίβενς από το SNP επίσης επέκρινε την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους των Εργατικών καταδίκασε την έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας όχι μόνο έναντι της Κύπρου, αλλά και από την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Η Κριστίν Τζαρντίν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σχολίασε ότι μοιάζει «αδιανόητο» πως το Κυπριακό δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε η Τερέζα Βίλιερς των Συντηρητικών, που χαρακτήρισε «προνόμιο» να υπερασπίζεται εδώ και τόσα χρόνια τα δίκαια της Κύπρου και είπε ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Εξήρε δε την «τεράστια πρόοδο» που έχει πετύχει η Κύπρος στα 60 χρόνια της ανεξαρτησίας της, περιγράφοντας τη χώρα ως ευημερούσα και «πυλώνα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή».

Μετέφερε επίσης το σοκ που αισθάνθηκε στο άκουσμα των σχεδίων για την Αμμόχωστο και για την Αγία Σοφία.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής χαρακτήρισε μια επανενωμένη Κύπρο «τόσο εφικτή όσο και βιώσιμη».

«Αυτό που θέλουμε είναι δίκαιο, απλό και ριζωμένο στο διεθνές δίκαιο. Μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο μέσω μιας λύσης βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», είπε ο κ. Καραολής.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει αψηφήσει τις πιθανότητες καθιστάμενη «ένα λαμπρό δημοκρατικό, σύγχρονο και σταθερό κράτος», «ένα φάρος ελπίδας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», καθώς και ένας «προβλέψιμος και αξιόπιστος σύμμαχος» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «παρών» στη συζήτηση έδωσε επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο Ανδρέας Κακουρής, καθώς και άλλοι βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση μέσω διαδικτύου και του παροικιακού ραδιοφώνου είχαν πολλοί Κύπριοι της Βρετανίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top