ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Eπίτροπος Κυριακίδου: Έκτακτες προτάσεις για αντιμετώπιση 2ου κύματος πανδημίας

Eπίτροπος Κυριακίδου: Έκτακτες προτάσεις για αντιμετώπιση 2ου κύματος πανδημίας

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας της ΕΕ για νέο δεύτερο κύμα πανδημίας COVID-19, με στόχο τη συνεχή επαγρύπνηση και τη γρήγορη ανταπόκριση ώστε να αποφευχθούν νέα μαζικά "lockdown", πρότεινε την Τετάρτη (15/7) η Κομισιόν και παρουσίασαν στον Τύπο η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση ορίζει μια σειρά δράσεων προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές, την Κομισιόν και τους οργανισμούς της ΕΕ:

- Αυξημένη κάλυψη δοκιμών, ανίχνευση επαφών και παρακολούθηση από φορείς δημόσιας υγείας για τη χαρτογράφηση συστάδων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση εστιών. Εκτός από την ανακοίνωση, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα εκτελεστική απόφαση για τη στήριξη της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ανίχνευσης και προειδοποίησης για κινητά πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.

- Διασφάλιση της ομαλής παροχής εξοπλισμού ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών μέσω μηχανισμών όπως κοινές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.

- Διατήρηση υψηλής δυνατότητας στις δομές δημόσιας υγείας χωρίς να παραμεληθούν άλλοι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ των κρατών μελών και του συντονισμού της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης σε κράτη - μέλη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

- Παροχή στοχοθετημένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων, με έρευνες και αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επανεισαχθέντων μέτρων.

- Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων όπως ηλικιωμένων, ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών δοκιμών, φροντίδας και θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

- Μείωση του βάρους της εποχικής γρίπης για την αποφυγή πρόσθετης πίεσης στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω αυξημένης κάλυψης εμβολιασμού και άλλων μέσων όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών για εμβόλια γρίπης.

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν, η Επίτροπος Κυριακίδου, ανέφερε ότι «ως Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία, είμαι εδώ μαζί σας σήμερα μαζί με τον Αντιπρόεδρο Σχοινά για να στείλω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα επαγρύπνησης - ότι δεν πρέπει για κανέναν λόγο να εφησυχάσουμε στον αγώνα μας κατά του COVID-19».

«Πρέπει να συνεχίσουμε, όπως έχουμε από την αρχή αυτής της πανδημίας, να κοιτάξουμε την επιστήμη που υπάρχει και να διασφαλίσουμε ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι ο COVID-19 εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας», ξεκαθάρισε.

Έχουμε σίγουρα υποχωρήσει πολύ από την κορύφωση της πανδημίας, είπε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες»..

«Ο τελευταίος μήνας έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους και τις οικονομίες μας να αναπνέουν μετά από μήνες lockdown. Για πολλούς αυτό είναι μια αναμενόμενη ματιά ελπίδας», σημείωσε.

«Ωστόσο, πολλά από τα κράτη μέλη μας έχουν ήδη αναφέρει αύξηση σε μολύνσεις ή μεγάλες τοπικές εστίες, με αποτέλεσμα νέες και μέχρι τώρα στοχευμένα lockdown», τόνισε.

«Η ετοιμότητα θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του φθινοπώρου και του χειμώνα», προειδοποίησε η  Επίτροπος. «Και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά, να μην προσπαθούμε να φτάσουμε. Και το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει πρόληψη», σημείωσε. «Γι `αυτό ζητάμε σήμερα ισχυρή και κοινή δράση και στέλνουμε ένα μήνυμα στα κράτη μέλη ότι εάν ακολουθήσουν τις συστάσεις που θέτουμε, μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό», είπε η Επίτροπος.

Έστειλε δε το μήνυμα ότι από τα τεστ έως την ανίχνευση επαφών, από τη βελτιωμένη παρακολούθηση της δημόσιας υγείας έως την καλύτερη πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα και διασφαλίζοντας επαρκή ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης - «πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη να εφαρμόσουμε μέτρα αμέσως και τη σωστή στιγμή, μόλις δούμε σημάδια πιθανών νέων εστιών».

«Καλούμε λοιπόν τα κράτη μέλη να διεξάγουν δοκιμές καταπόνησης για συστήματα ανίχνευσης επαφών, ικανότητες δοκιμών και δοκιμές ανάπτυξης, εξετάζοντας διαφορετικά σενάρια, όπως εκδηλώσεις "super spreader", κρούσματα σε σφαγεία, εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και κατοικίες», ανέφερε.

«Καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια σαφή επισκόπηση των αναγκών τους για ιατρικές προμήθειες, εθνικές ικανότητες παραγωγής και αποθέματα βασικού εξοπλισμού», τόνισε.

«Όλοι μας είδαμε την τραγική απώλεια ζωής, τη μοναξιά και την απομόνωση ευάλωτων ομάδων. Όλοι μας είδαμε τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Ένα άλλο γενικευμένο "lockdown" θα κοστίσει ζωές, θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα έχει σημαντικές συνέπειες για τα σχέδια αποκατάστασης. Δεν μπορούμε να νικήσουμε το COVID-19 με μια ανακοίνωση, αλλά οι ενέργειες που προτείνουμε μπορούν να αποφύγουν μια γενικευμένη έξαρση», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, «απαιτεί την ικανότητα και επαρκείς πόρους για την ανίχνευση δυνητικά μολυσματικών ατόμων πριν ο ιός έχει την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί. Οι νέες αλυσίδες μετάδοσης πρέπει να σπάσουν αμέσως μέσω της ανίχνευσης επαφών. Αυτός είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε να θέσουμε σε εφαρμογή περιορισμούς μεγάλης κλίμακας ή κλειδώματα και να κλείσουμε ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας με μεγάλο κόστος και πόνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χτίσουμε μια ασπίδα γύρω από τους πιο ευάλωτους, είτε ιατρικά είτε κοινωνικά».

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προετοιμασίας για το χειμώνα και την εποχική γρίπη.  «Πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πιθανό κοκτέιλ εποχιακής γρίπης-κορωνοϊού», σημείωσε. Πρέπει, πρόσθεσε, «να ξεκινήσουμε νωρίτερα εκστρατείες εμβολιασμού και αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού για τη γρίπη». «Αυτό σημαίνει την προληπτική αντιμετώπιση των δισταγμών εμβολιασμού. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, λιγότερο από το 50% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Φέτος, ένα τόσο χαμηλό ποσοστό σίγουρα δεν θα ήταν αρκετά καλό», προειδοποίησε η  Επίτροπος.

«Δεν μπορώ να το επαναλάβω αρκετά, ο καθένας από εμάς διαδραματίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη μιας νέας αύξησης των περιπτώσεων COVID-19. Είμαστε η πρώτη γραμμή κατά της COVID. Είμαστε το πιο σημαντικό εμπόδιο σε αυτό με τις επιλογές μας και τις συμπεριφορές μας», είπε.

«Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να διατηρούμε σωματική απόσταση, να φοράμε μάσκες προσώπου όταν αυτό δεν είναι δυνατό, να φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών και να μένουμε σπίτι όταν αισθανόμαστε άρρωστοι. Η σημασία της αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», επεσήμανε.

Η Στέλλα Κυριακίδου συνέχισε λέγοντας ότι «έχω μιλήσει πολλές φορές για το νέο κανονικό. Τόνισα τη σημασία της αλληλεγγύης. Προσωπικής πειθαρχίας. Κοινοτικού πνεύματος».

«Ξέρω ότι πολλοί από εμάς θέλουν να σταματήσουν και να πουν `αρκετά`. Αλλά όταν καταπολεμούμε μια παγκόσμια πανδημία δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε αρκετά ή να τα παρατήσουμε. Αυτό θα υπονόμευε τις θυσίες που κάναμε όλοι νωρίτερα φέτος. Αυτό θα σήμαινε να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μοιραστώ αύριο με τους Υπουργούς Υγείας», κατέληξε η Επίτροπος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top