ΔΙΕΘΝΗ

Βουλη: Με ψήφισμα καταδικάζει τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί

Βουλη: Με ψήφισμα καταδικάζει τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί

Δύο νόμους και κανονισμούς που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κυβερνοασφάλεια της χώρας, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 42 ψήφους υπέρ και ένα εναντίον.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου (Περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμος) η αντικατάσταση του περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμου του 2018 με νέο νόμο, ώστε να εναρμονιστεί πλήρως η εθνική νομοθεσία με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Ιουλίου 2016 σχετικά με τα μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση.

Το δεύτερο νομοσχέδιο (Περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών τροποποιητικός Νόμος) στοχεύει στην τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου, ώστε αφενός μεν να απαλειφθούν από αυτόν διατάξεις που αφορούν θέματα κυβερνοασφάλειας τα οποία προβλέπονται στις πρόνοιες του πρώτου νομοσχεδίου, αφετέρου δε να μετονομαστεί ο ΕΡΗΕΤ σε Επίτροπο Επικοινωνιών.

Οι πρώτοι κανονισμοί σκοπούν στη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας, ώστε να καθοριστούν οι όροι πρόσληψης και υπηρεσίας των υπαλλήλων της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, ενώ οι δεύτεροι κανονισμοί στοχεύουν στη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας, ώστε να καθοριστεί η μεθοδολογία υπολογισμού των τελών για χρηματοδότηση των δαπανών της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΕΡΗΕΤ και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο του 2018 την ίδρυση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και τον ορισμό του ΕΡΗΕΤ ως επικεφαλής της νέας εθνικής αρχής. Με την ψήφιση του περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμου του 2018 ιδρύθηκε η Αρχή και ο ΕΡΗΕΤ ορίστηκε ως εθνική αρμόδια αρχή για την ασφάλεια δικτύων και συστημάτων πληροφοριών και για τον συντονισμό της υλοποίησης της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας.

Από την ημερομηνία ίδρυσης και λειτουργίας της Αρχής μέχρι την έναρξη της ισχύος των δεύτερων υπό συζήτηση κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους η Αρχή καθορίζει τα τέλη που θα επιβάλλει στους φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών για τη χρηματοδότησή της, η Δημοκρατία καλύπτει μέρος του προϋπολογισμού της Αρχής και συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχει καταβάλει το ποσό των €2.390.000. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό θα επιστραφεί στη Δημοκρατία από την Αρχή, όταν αυτή εισπράξει επαρκή τέλη και έσοδα σύμφωνα με τις πρόνοιες των υπό συζήτηση νομοθετημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ψήφιση και την έγκριση, αντίστοιχα, των υπό συζήτηση νομοσχεδίων και κανονισμών ενισχύεται η ασφάλεια των επικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων κρίσιμων τομέων της Δημοκρατίας, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, οι τράπεζες, η υδατοπρομήθεια και οι παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Τα προτεινόμενα νομοθετήματα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Την ίδρυση Αρχής εντός της οποίας λειτουργεί το εθνικό CSIRT, το οποίο καθοδηγείται από την Αρχή και τελεί υπό την εποπτεία του ΕΡΗΕΤ.
Τον καθορισμό πλαισίου συνεργασίας με άλλες εποπτικές αρχές μέσω της σύναψης μνημονίων συνεργασίας.
Τη θέσπιση και εφαρμογή της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας της Δημοκρατίας.
Τις απαιτήσεις ασφάλειας και την υποχρέωση κοινοποίησης συμβάντων από φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών ή/και φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών και παροχείς ψηφιακών υπηρεσιών.
Την ασφάλεια και την ακεραιότητα δικτύων και υπηρεσιών παροχέων δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την υποχρέωση κοινοποίησης που υπέχουν για παραβίαση ασφάλειας ή απώλειας ακεραιότητας των δικτύων τους.
Τους όρους πρόσληψης και υπηρεσίας των υπαλλήλων της Αρχής.
Τη σύσταση Συμβουλίου Επιλογής και Προαγωγών της Αρχής.
Τη μεθοδολογία καθορισμού των τελών της Αρχής.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν τα νομοσχέδια, Γιώργος Προκοπίου χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικά τα νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι με τη θέσπισή τους, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα επιστρέψει €3 εκατ που πήρε ως χορηγία από το κράτος, αφού θα λαμβάνει τα ποσά αυτά από τέλη εταιρειών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για Αρχή για το Γραφείο Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, αφού έτσι εξυπηρετείται η διαφάνεια και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα νομοσχέδια λέγοντας ότι "βάζουν την ψηφιακή ασφάλεια της χώρας μας σε βάση εναρμόνισης. Πρέπει να συζητήσουμε ώστε "να μην υπάρχει η αρχή του ενός ατόμου ώστε να παίρνονται όσο το δυνατόν πιο συλλογικές αποφάσεις", είπε.Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα με 51 ψήφους των παρόντων βουλευτών ψήφισμα, αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «η Αγία Σοφία παραμένει διαχρονικά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευαστικής αρτιότητας, καθώς και ένα πολύτιμο ιστορικό μνημείο που αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού και σύμβολο του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου, αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο τέχνης της βυζαντινής περιόδου, με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς, σε οθωμανικά τζαμιά, στην ανατολική και τη δυτική τέχνη».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται ήδη από το 1985, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης, το γεγονός ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της UNESCO του 1972 για την προστασία μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία έχει υπογραφεί και από την Τουρκία, για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτήρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης της UNESCO και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς και στη μετατροπή του σε τζαμί.

Η Βουλή στο ψήφισμά της καταδικάζει την εξαγγελθείσα πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, η οποία δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή και προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των χριστιανών αλλά και όσων πίστεψαν και πιστεύουν στην ελευθερία και την ειρήνη.

Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις συνεπακόλουθες επεμβάσεις στο μνημείο που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά σημαντικών ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων.

Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του εμβληματικού αυτού μνημείου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top