Καμιά από τις αντιδράσεις για την Αγία Σοφία δεν μας δεσμεύει, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τζαμί ήταν χρέος προς την ιστορία και λέγοντας ότι τώρα μια πληγή θεραπεύτηκε. “Οι αλυσίδες αφαιρέθηκαν και πετάχτηκαν”, είπε.
Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τις προσκλήσεις για τις 24 Ιουλίου τις ανέλαβε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. “Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα στείλει τις απαραίτητες προσκλήσεις”, ανέφερε. Όπως είπε θα είναι ελεγχόμενη η είσοδος στην Αγία Σοφία εκείνη τη μέρα, προσθέτοντας ότι θα γίνεται έλεγχος με ακτίνες Χ και θα τηρούνται και οι αποστάσεις. “Με την κατάσταση τώρα πιστεύω ότι βρίσκονται μέσα γύρω στα 1000 με 1500 άτομα”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα μπορούν να συμπεριληφθούν όχι μόνο άντρες αλλά και γυναίκες. “Ασφαλώς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο ανοιχτός χώρος έξω. Σε αυτό τον ανοιχτό χώρο οι μουσουλμάνοι μπορούν επίσης να κάνουν την προσευχή τους”, είπε.
Για τις αντιδράσεις από το εξωτερικό είπε “δεν μας δεσμεύει καμιά”. “Υπάρχουν και θετικές αντιδράσεις. Άλλωστε κάποιοι από αυτούς μίλησαν και με μένα προσωπικά. Κι εγώ τους έδωσα τις απαραίτητες απαντήσεις”, ανέφερε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι το πιο φυσικό δικαίωμα αυτού του έθνους να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. “Και αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για τον μουσουλμανικό κόσμο”, ανέφερε προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι επειδή αυτή η πληγή τώρα θεραπεύτηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα χρέος μας στην ιστορία μια τέτοια απόφαση του 10ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας μας και η έγκριση της από μένα προσωπικά και εφαρμογή της. Και αυτό το χρέος αποπληρώθηκε. Γι αυτό και ως έθνος είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτή η ενότητά μας, η ομοψυχία μας αποτελεί έκφραση της της απαλλαγής της Αγίας Σοφίας από τις αλυσίδες. Στην πραγματικότητα αυτές οι αλυσίδες αφαιρέθηκαν και πετάχτηκαν”, είπε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι στην πραγματικότητα ήταν το όνειρο των νεανικών τους χρόνων. “Είμαστε ευτυχείς που το κάναμε πραγματικότητα. Κανείς να μην το υποβιβάζει αυτό το θέμα σε μια απλή ‘πολιτική ρητορική’. Ήταν μια επιθυμία με όλη της την έννοια της νυν διοίκησης και εξουσίας μας. Αυτή η επιθυμία εκπληρώθηκε”, ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις