Την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος που δε θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα καταργεί συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και κηδεμόνες, εξέφρασε ο Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.
Στον επιμνημόσυνο του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, ο κ. Συλλούρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τούτες τις πικρές μέρες οι μνήμες επιστρέφουν και πάλι στην τραγωδία του Ιούλη του 1974 και συγκεκριμένα στη 15η Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε το χουντικό πραξικόπημα, και στην 20ή Ιουλίου, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας τον όλεθρο, τον θάνατο και την καταστροφή».
«Τα 46 χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά. Ωστόσο, η σημαία στον Πενταδάκτυλο, το συρματόπλεγμα που χωρίζει στα δυο τη μαρτυρική μας πατρίδα, η κατεχόμενη γη μας, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, οι πρόσφυγες, ως οι τραγικές συνέπειες του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου, κρατούν ζωντανές τις μνήμες, για να μην ξεχνούμε το χρέος μας έναντι της πατρίδας και όλων όσοι θυσιάστηκαν γι’ αυτή», είπε.
Σημείωσε ότι «η απόδοση τιμής σε όσους προέταξαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας συνιστά σταθερή υπόμνηση της ανεξόφλητης ευθύνης μας έναντι της θυσίας τους και ελάχιστη οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας».
«Διδασκόμενοι από τις ηρωικές πράξεις και θυσίες των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισθέντων και πεσόντων, οφείλουμε να προσμετρήσουμε τις ιστορικές ευθύνες μας, για να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο για τον οποίο εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους και να συνεχίσουμε τον αδικαίωτο αγώνα της πατρίδας μας μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος. Μιας λύσης που δε θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα καταργεί συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και κηδεμόνες. Μιας λύσης που δε θα καταστρατηγεί, αλλά θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και η οποία θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρχές και αξίες», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «έχουμε χρέος συλλογικό να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να εξυγιάνουμε τους θεσμούς, εξαλείφοντας κάθε στοιχείο κακονομίας, διαπλοκής και διαφθοράς, γεγονός που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό, ένα κράτος δικαίου και ισοπολιτείας, που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κύπρου».
«Σαράντα έξι χρόνια από τότε διατρανώνουμε και φέτος, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, πως δε θα σταματήσουμε περιδεείς και ανήμποροι μπροστά στα τείχη που η Τουρκία εξακολουθεί να ορθώνει, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Πως δε θα καταστούμε ευάλωτοι στις πιέσεις και τους απαράδεκτους εκβιασμούς που ολοένα εκτοξεύει, προβαίνοντας καθημερινά σε έκνομες και προκλητικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», είπε.
Καταλήγοντας, είπε ότι «η παραδειγματική και αξιοθαύμαστη μαχητικότητα και θυσία των ηρώων μας Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα παραδίδεται σε μας ως ιερή παρακαταθήκη, την οποία επιβάλλεται να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές ως φάρο υπόμνησης του χρέους μας, που είναι η προσήλωση στον στόχο για απελευθέρωση της πατρίδας μας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών σε μια ελεύθερη πατρίδα της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις