Τη στρατηγική "από το αγρόκτημα στο πιάτο - Farm to Fork" παρουσίασε σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που συνέρχεται για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.
Η στρατηγική "από το αγρόκτημα στο πιάτο", αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος εξήγησε στους Υπουργούς ότι "οι στόχοι είναι που συγκεκριμενοποιούν την πολιτική δέσμευση στον κεντρικό στόχο της στρατηγικής για βιώσιμη παραγωγής τροφίμων", διευκρινίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθούν "σε επίπεδο ΕΕ και όχι μεμονωμένα από τα κράτη μέλη". "Τυχόν προτάσεις για να καταστούν νομικά δεσμευτικοί αυτοί οι στόχοι θα συνοδεύονται από εκτιμήσεις αντίκτυπου και θα πρέπει τελικά να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο", ανέφερε.
Για παράδειγμα, "στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων, όπου δεσμευόμαστε να αναθεωρήσουμε την οδηγία για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρωτοβουλία", κάτι που όπως σημείωσε "θα μας επιτρέψει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους - κάτι που είναι απαραίτητο, γιατί δεν ξεκινάτε όλοι από τα ίδια σημεία εκκίνησης".
"Κατανοώ ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι ποσοτικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε μείωση της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ και σε υψηλότερες εισαγωγές τροφίμων και ζωοτροφών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η στρατηγική Farm to Fork είναι πολύ ευρύτερη από αυτούς τους ποσοτικούς στόχους", τόνισε η Επίτροπος.
Σημείωσε ότι "η στρατηγική Farm to Fork εξετάζει τα συστήματα τροφίμων με ολιστικό τρόπο, συγκεντρώνοντας όλους τους παράγοντες για να υλοποιήσουν τη μετασχηματιστική μας φιλοδοξία", ενώ "πέρα από την παραγωγή τροφίμων, θέτει επίσης το δρόμο προς τη βιώσιμη ζήτηση και κατανάλωση τροφίμων" και "αναγνωρίζει ότι η μετάβαση μπορεί να συμβεί μόνο με μια στροφή προς μια πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη διατροφή - συνεπώς περιλαμβάνει μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενθάρρυνση της βιομηχανίας να αυξήσει τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή των θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων".
"Οι καταναλωτές αναμένουν όλο και περισσότερο να γνωρίζουν πώς και πού παράγονται τα τρόφιμά τους και πώς επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον τους. Η ζήτηση των καταναλωτών επηρεάζει επίσης τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και τον τύπο των τροφίμων που προσφέρονται σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Η ενίσχυση των καταναλωτών ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας", σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
"Οι εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση των καταναλωτών στη λήψη βιώσιμων επιλογών τροφίμων περιλαμβάνουν προτάσεις σχετικά με τη διατροφή και την επισήμανση προέλευσης, τη διαμόρφωση προφίλ θρεπτικών ουσιών για τον περιορισμό της προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επισήμανσης των τροφίμων. Η πρώτη πρόταση αναμένεται σε δύο χρόνια", ανακοίνωσε.
"Θα συνεργαστούμε στενά μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντα των αγροτών και άλλων παραγόντων στην τροφική αλυσίδα αντιμετωπίζονται κατά την προετοιμασία αυτών των δράσεων", τόνισε προς τους Υπουργούς.
"Θα δράσουμε επίσης για την ενίσχυση των κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων, την ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης σε τρόφιμα και τη μείωση της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων για την επίτευξη του στόχου μας για μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων έως το 2030", ανέφερε.
Σημείωσε ωστόσο ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των εισοδημάτων των αγροτών, διευκρινίζοντας ότι η στρατηγική "Farm to Fork" αντιπροσωπεύει μια οικονομική ευκαιρία για όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων - συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.
"Οι πρωτοβουλίες επισήμανσης θα επιτρέψουν τη μετατροπή των επενδύσεων σε υψηλότερες αποδόσεις στους αγρότες. Και όσον αφορά τις βιώσιμες αυξήσεις τροφίμων, οι οικονομίες κλίμακας θα μειώσουν το σχετικό κόστος παραγωγής", εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, δήλωσε ότι "μέσω του νομοθετικού πλαισίου για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και την επισήμανσή τους, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πρότυπα αειφορίας μας παγκόσμιο πρότυπο".
Τούτου λεχθέντος, αναγνωρίζω ότι οι αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο. Οι μεταβάσεις επιφέρουν κόστος, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούν νικητές και ηττημένους.
Για να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση, η κοινή γεωργική πολιτική θα συνεχίσει να βοηθά τους αγρότες, ιδίως για να αντισταθμίσει το κόστος των πρακτικών που αλλάζουν και να επιβραβεύει εκείνους που μεταβαίνουν σε πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στη φιλοδοξία της Προεδρίας να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ τον Οκτώβριο, οι οποίες θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νέου συστήματος το συντομότερο δυνατό.
"Τέλος, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Αντιμετωπίζουμε εξαιρετικές στιγμές. Ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης. Αυτό δεν είναι μόνο μια κρίση για τη δημόσια υγεία. Είναι μια κρίση που έχει επηρεάσει την κοινωνία και τις οικονομίες μας. Έχουμε επίσης προσωπική ευθύνη για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση του ιού.
Ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς. Στο βαθμό αυτό, η Κομισιόν κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να φτάσει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη εμβολίων και τη θεραπευτική που είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλους τους πολίτες", κατέληξε η Επίτροπος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις