Η Επιστημονική Ομάδα θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας, όπως προχωρήσει σε παραγγελίες του εμβολίου που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Είναι κάτι που θα θέσουμε στην Συμβουλευτική Επιτροπή την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε. Θα προτείνουμε να παραγγείλει και η Κύπρος κάποιες ποσότητες του εμβολίου ώστε τουλάχιστον στα αρχικά στάδια να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι μας. Αν θα εμβολιάσουμε όλον τον πληθυσμό θα χρειαστούμε κάπου 900 χιλιάδες αλλά αν είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες γύρω στις 200 χιλιάδες δόσεις θα είναι αρκετές», είπε.
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι από τα εμβόλια στα οποία γίνεται δουλειά μέχρι στιγμής, το εμβόλιο της Οξφόρδης προηγείται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του.
Σημείωσε ότι οι Άγγλοι παράγγειλαν 100 εκ. δόσεις του εμβολίου. Υπολογίζουν, ανέφερε, ότι στην Αγγλία θα κυκλοφορήσει αρχές Νοεμβρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα θα το εξαγάγουν και σε άλλες χώρες που έκαναν συμφωνία.
«Ελπίζω ότι το Υπουργείο Υγείας θα κάμει τις ανάλογες κινήσεις για παραγγελίες», πρόσθεσε.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η εταιρεία που εμπλέκεται είναι η AstraZeneca, η οποία είναι αρκετά γνωστή εταιρεία τουλάχιστον στην Αγγλία και η οποία φαίνεται ότι έχει κάνει σύμπραξη με την Βραζιλία και την Ρωσία για παραγωγή του εμβολίου. Επομένως, σημείωσε, θα μπορέσουν να παράγουν περισσότερες δόσεις, από ότι η εταιρεία από μόνη της.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εάν αδειοδοτηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά τον Αύγουστο που θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες της και θα υποβάλουν τον φάκελο στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και της Αμερικής, θα δώσει το εμβόλιο προς τα έξω.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το εμβόλιο από δύο σκοπιές. Φαίνεται ότι το εμβόλιο εκτός από παραγωγή αντισωμάτων ενεργοποιεί και ακόμα ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, την κυτταρική ανοσία, όπως ονομάζεται. Μάλιστα η κυτταρική αυτή ανοσία είναι παροτοξική, δηλαδή τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν μολυσμένα κύτταρα. Άρα, ο ιός μπορεί να κτυπηθεί από δύο πλευρές και από την μεριά των αντισωμάτων αλλά και από την μεριά των κυτταροτοξικών κυττάρων», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι τα αντισώματα αποτρέπουν την δέσμευση του ιού από το κύτταρο, δηλαδή παρεμβάλλονται μεταξύ του ιού και του υποδοχέα στο κύτταρο κι έτσι αποτρέπουν την μόλυνση του κυττάρου. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, τα μολυσμένα κύτταρα πρέπει να καταστραφούν κι εκείνα και η τοξική δράση είναι εκείνη που το επιτυγχάνει αυτό το πράγμα.
«Το εμβόλιο έχει όλες τις καλές ενδείξεις να ενεργήσει θετικά. Από εκεί και πέρα απομένουν οι μελέτες της τρίτης φάσης κατά τις οποίες οι εμβολιαζόμενοι είναι σε περιοχές, όπου ο ιός είναι σε έξαρση, όπως στην Βραζιλία με την ελπίδα ότι κάποιοι από τους εμβολιαζόμενους θα εκτεθούν στον ιό και θα αποδειχθεί στην πραγματικότητα ότι αποτρέπεται η μόλυνση. Αυτό έχει επιτευχθεί στο εργαστήριο, τα αντισώματα που έχουν παραγάγει οι εμβολιαζόμενοι έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την μόλυνση από τον ιό», επεσήμανε.
Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι αδρανοποιημένος οργανισμός ούτε μια πρωτεΐνη από μόνη της. Χρησιμοποιείται ένας άλλος ιός, ο οποίος έχει απομονωθεί από χιμπατζήδες. Ο ιός αυτός που προκαλεί κρυολογήματα, κυρίως έχει αδρανοποιηθεί από την άποψη ότι δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και μπήκε η πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει στο κύτταρο.
Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι από απόψεως ασφαλείας είναι διασφαλισμένο και γι αυτό προχωρεί ραγδαία και είναι αποτελεσματικό. Σημείωσε ότι υπάρχουν μηδαμινές παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο που μπαίνει το εμβόλιο, αδιαθεσία, πυρετός που μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή παρακεταμόλη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις