ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. ΒΥΡΑΣ: 'Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών'

Α. ΒΥΡΑΣ: 'Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών'

Την εκτίμηση ότι το κράτος και η επαρχία Λάρνακας δεν έχουν επιλογή από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών που παρατηρούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Ο Δήμαρχος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης (21/7) στη δημόσια παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικών Έργων για την προστασία των Οικιστικών Ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Βύρας είπε πως «η παρουσίαση και η δημόσια διαβούλευση για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, που θεωρούμε ότι πρέπει πάση θυσία να γίνει στην επαρχία Λάρνακας, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τη Λάρνακα. Οι δύο περιοχές της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών είναι της Μητρόπολης - Προδρόμου - Καθαρής και των Καμάρων, όπου το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και από τύχη δεν είχαμε θύματα στις πλημμύρες του 2016 ακόμα και πιο πριν».
 
Εξήγησε ότι «στην περιοχή των Καμάρων, καταλήγουν ποταμοί και νερά που ξεκινούν από την αρχή της επαρχίας Λάρνακας, είναι ένα έργο το οποίο καθυστέρησε για αρκετά χρόνια , ωστόσο έφτασε η ώρα να ετοιμαστούν τα κατασκευαστικά σχέδια και να εγκριθούν από όλους τους αρμόδιους Φορείς και Τμήματα. Ως επαρχία Λάρνακας πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου γιατί την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί και να θρηνήσουμε θύματα και τεράστια καταστροφή περιουσιών» είπε και σημείωσε πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή ως κράτος και ως επαρχία Λάρνακας από την κατασκευή αυτού του έργου». 
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, «τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι συνολικού κόστους περίπου 12 - 14 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο αντλιοστασίων και δίκτυα ομβρίων υδάτων. Με αυτά τα έργα θα θωρακίσουμε περιοχές που διαχρονικά παρουσίαζαν τεράστιο και σημαντικότατο πρόβλημα καταστροφής περιουσιών, ενώ ήταν ένα φαινόμενο που δεν τιμούσε καθόλου τη Λάρνακα».
 
Ερωτηθείς για τους επηρεαζόμενους κατοίκους στις δυο περιοχές ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «υπάρχουν διάφορες λύσεις, ωστόσο επιλέξαμε τη συγκεκριμένη επειδή θα επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερες περιουσίες και κόσμο. Ακόμα η λύση αυτή περνά μέσα από υφιστάμενα κανάλια και υφιστάμενες διαδρομές και αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε όσο το δυνατό σε πιο λίγες απαλλοτριώσεις γης».
 
Από την πλευρά του ο Επαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου ανέφερε ότι «μετά τις πλημμύρες του 2014 και του 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προωθείτο προσφορά και εξεύρεση μελετητή, ο οποίος θα είχε υποχρέωση να υποδείξει έργα που θα απέβλεπαν στην αποφυγή των πλημμυρών στις περιοχές που είναι ευάλωτες να πλημμυρίσουν στην Λάρνακα και στην Αραδίππου».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και μετά την παρουσίαση της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα τα οποία έχει προτείνει ο μελετητής. Στη συνέχεια αυτή η μελέτη θα υποβληθεί μαζί με τη διαβούλευση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ακολούθως αφού εγκριθεί και από το συγκεκριμένο Τμήμα, ο μελετητής σε χρονικό διάστημα το οποίο προβλέπεται από την προσφορά του, θα προχωρήσει στα κατασκευαστικά σχέδια για τα έργα που υπέδειξε».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστεφάνου «το κόστος των έργων αυτών σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα ανέλθει γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ».
 
Εξάλλου ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «η ουσία είναι η υλοποίηση του έργου» και σημείωσε πως «αρκετές μελέτες για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο, παρέμειναν στα συρτάρια εδώ και μερικά χρόνια. Τα έργα αυτά πρέπει και χρειάζεται να γίνουν και είναι υποχρέωση του κράτους να τα υλοποιήσει άμεσα».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «το έργο αυτό με τη βοήθεια του Επάρχου Λάρνακας πρέπει οπωσδήποτε να γίνει διότι τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα και με περιορισμένη βροχόπτωση. Με τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από τις πλημμύρες, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει η απαρχή αυτού που ζητούμε εδώ και χρόνια, δηλαδή να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές, ούτως ώστε  να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής οι δημότες της Αραδίππου».
 
Ο κ. Ευαγγελίδης είπε επίσης πως «είναι υποχρέωση των τοπικών αρχών η καλή ποιότητα ζωής των δημοτών, αφού πληρώνουν τους φόρους τους και ψηφίζουν τους τοπικούς άρχοντες ακριβώς για να υλοποιήσουν τα έργα που κρίνονται απαραίτητα για τον κόσμο. Στην Αραδίππου τα αντιπλημμυρικά έργα υπολογίζεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, θα έχουν κόστος 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Επαρχία Λάρνακας, που είναι ο φτωχός συγγενής της Κύπρου, θα πρέπει να διεκδικήσει με το έτσι θέλω να ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα έργα».
 
Ταυτόχρονα κάλεσε τον Επαρχο Λάρνακας να πρωτοπορήσει ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, αφού όπως εξήγησε «16 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για την κατασκευή του δεν είναι τίποτε μπροστά στην καλή ποιότητα ζωής των δημοτών».
 
Ο Δρ. Αντώνης Τουμαζής Πολιτικός Μηχανικός / Μελετητής / Διευθυντής των γραφείων Τουμαζής & Συνεργάτες ανέφερε ότι «η μελέτη αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των Καμάρων που προέρχονται από τον ποταμό του Καλού Χωριού. Τον Δεκέμβριο του 2014, είχαν πληγεί οι συγκεκριμένες περιοχές και στόχος της μελέτης είναι να προταθούν έργα για να γίνει αποδεκτός ο κίνδυνος της πλημμύρας».
 
Πρόσθεσε ότι «στόχος της παρουσίασης των έργων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η ενημέρωση του κοινού  για τα έργα που θα γίνουν, να εκφράσει ο κόσμος που επηρεάζεται και ενδιαφέρεται τις απόψεις του, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην έκθεση για να ενημερωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο θα εκδώσει την γνωμοδότηση για τα έργα». 
 
Εξήγησε ακόμα πως «τα κύρια έργα που προτείνονται να γίνουν είναι η ανακατασκευή των γεφυρών ούτως ώστε να έχουν την επαρκή παροχετευτικότητα για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων, γίνεται αναδιάταξη της οριζοντιογραφίας του καναλιού, ώστε να είναι πιο ομαλή η όδευση προς την Αλυκή ενώ προτείνεται αφαίρεση μπάζων και διαπλάτυνση οδεύσεων για να καταλήγουν τα νερά στον φυσικό τους αποδέκτη που είναι η Αλυκή». 
 
Οσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο Δρ. Τουμαζής είπε πως «αυτές θα είναι θετικές αφού δεν επηρεάζεται καθόλου το υδατικό ισοζύγιο, ενώ η ποιότητα και η ποσότητα των νερών που καταλήγουν στην Αλυκή, θα παραμείνει αναλλοίωτη. Ταυτόχρονα επωφελείται το κοινό από το περιβάλλον διότι μειώνεται η πιθανότητα πλημμύρας, ενώ απομακρύνονται τα μπάζα που αποτελούν αρνητικό παράγοντα» είπε και σημείωσε πως «γενικά το όλο έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».  

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top