ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Έφης Ξάνθου - 'Όχι στην εμμονική διαχείριση της τροχαίας κίνησης, καταστρέφοντας Πάρκα'

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Έφης Ξάνθου - 'Όχι στην εμμονική διαχείριση της τροχαίας κίνησης, καταστρέφοντας Πάρκα'

Η Έφη Ξάνθου είναι μια πολιτικός με διαχρονική ανάμειξη στα πολιτικά και τοπικοαυτοδιοικητικά δρώμενα της Κύπρου. Στην συνέντευξή της στο ThemaOnline, ξεδιπλώνει τον προγραμματικό της σχεδιασμό για τα καίρια θέματα του Δήμου Αγλαντζιάς, δηλώνοντας ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτόμες και βιώσιμες για μια πράσινη, καθαρή και ασφαλή πόλη».

Του Γιώργου Τάττη

Με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, η Έφη Ξάνθου θέτει ως επιδίωξη τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ υπόσχεται και ένα 10ετες πλάνο για δίκτυο πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, δεντροφευτεύσεις και χώρων πρασίνου.

Δεν κρύβει φυσικά, την εναντίωσή της με την προτεινόμενη συγχώνευση των Δήμων, προτείνοντας κάτι διαφορετικό, εμπλουτίζοντας την πρότασή της με ανάγκη για συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου διαχείρισης των δημοσίων πόρων.

Ποιά η σταδιοδρομία της Έφης Ξάνθου στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα;

Ήμουνα δημοτική σύμβουλος για 5 χρόνια (2007-2011), υπεύθυνη για την επιτροπή τοπικης αυτοδιοίκησης του Κινήματος για 11 χρόνια (2007-2018), παρακολούθηση έργου κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών για 11 χρόνια (2009-2020).

Εάν μπορούσες να γράψεις το όραμά σου για τον Δήμο σε 3 γραμμές….

Η άμεση προτεραιότητα μου είναι να ολοκληρωθούν έργα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγλαντζιάς. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πράσινη, καθαρή και ασφαλή πόλη.

Πού θα προσανατολιστούν οι κύριες παρεμβάσεις σας;

Θα επιδιώξω την δημιουργία Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών, όχι μόνο για εξέταση αιτημάτων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Δήμου αλλά και για να βοηθά τους δημότες μας να διεξέλθουν της κρατικής γραφειοκρατίας σε σχέση και με άλλα προβλήματα. Το γραφείο αυτό θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε αιτήματα που αφορούν τόσο θέματα τεχνοκρατικής φύσης όσο και πρόσβασης στο κράτος πρόνοιας, στο ΓΕΣΥ, σε αρμόδιους φορείς για θέματα προσφυγικών συνοικισμών, σε αρμόδιους φορείς ελέγχου και διερεύνησης παραπόνων.
Επιπλέον, θα εκπονησω 10ετές πλάνο με πλήρη κοστολόγηση για ολοκλήρωση του δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, και ολοκλήρωση της δεντροφύτευσης όλων των πάρκων, χώρων πρασίνου και παρόδιων λασανιών του δήμου. Το πλάνο αυτό θα περιλαμβάνει και εφαρμογή επιτέλους των σχεδίων διαμόρφωσης γραμμικού πάρκου στην Καυκάλα της Αγλαντζιάς με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο και σημεία απόλαυσης της θέας.

Υπήρξε προσφάτως μια συζήτηση σε σχέση με το Σκαλί Αγλαντζιάς και την αναπτυξιακή του πολιτική. Πώς τοποθετείστε; Πώς αξιοποιείται ο χώρος τώρα; Είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Το Σκαλί έχει υποβαθμιστεί σιγά-σιγά λόγω λανθασμένων, κατά την άποψη μου, διαχρονικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για την διαχείριση των χώρων εστίασης και φιλοξενίας εκδηλώσεων του. Η κατολίσθηση βράχων και οι μετέπειτα βανδαλισμοί των χώρων στο άνω επίπεδο του πολιτιστικού κέντρου έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και έξοδα για τον Δήμο. Η απόφαση για απόδοση της διαχείρισης σε ιδιωτική εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων φαίνεται να έχει δώσει νέα ζωή στον χώρο. Θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία της νέας διευθέτησης του Δήμου σε βάθος χρόνου και να εξασφαλιστούν κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις σπηλιές της πλατείας του Σκαλιού.

Πώς βλέπετε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποιά η θέση σας για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου με συμμετοχή της Αγλαντζιάς; Πολλοί κάνουν λόγο για μετατροπή της Αγλαντζιάς σε φτωχό συγγενή.

Δεν πιστεύω ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς μπορεί να παραμείνει αυτόνομος εάν προχωρήσει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα είναι πολύ μικρός δήμος που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί όπως οι υπόλοιποι διευρυμένοι δήμοι στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Αλλά η απαίτηση για συγχώνευση Δήμων για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας θα πρέπει να βασίζεται σε οικονομικογεωγραφικά κριτήρια. Η προτεινόμενη συγχώνευση με τον Δήμο Λευκωσίας, Έγκωμης, Στροβόλου και Αγίου Δομετίου θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο αστικό δήμο της Λευκωσίας που γεωγραφικά έχει συνάφεια, αλλά είναι ανισομερής σε σχέση με τους άλλους νέους δήμους της Λευκωσίας. Ίσως να έπρεπε να μελετηθεί και η πιθανότητα συγχώνευσης με τον Δήμο Γερίου και Λατσιών, δημιουργώντας ένα Δήμο που θα συνδιάζει βιομηχανική ανάπτυξη με δυνατότητες επέκτασης οικιστικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει την ολότητα των Εθνικών Πάρκων της Λευκωσίας, ή η δημιουργία νέου δήμου με την συγχώνευση Στροβόλου και Αγλαντζιάς μόνο. Σίγουρα θα πρέπει να παρουσιαστούν τα κριτήρια που έχουν ληφθεί υπόψη για την προτεινόμενη συγχώνευση και να συγκριθούν με τις δυνατότητες που αυτές οι δύο εναλλακτικές συγχωνεύσεις θα έδιναν. Αλλά το πιο σημαντικό δεδομένο για να αποφασίσουμε υπέρ ή κατά θα είναι το ίδιο το νομικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Εαν δεν εξασφαλιστεί η διαφάνεια και έλεγχος διαχείρισης δημοσίων πόρων, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ευρείας εκπροσώπησης όλων των πολιτικών δυνάμεων και τοπικών ανεξάρτητων ομάδων στα δημοτικά συμβούλια και αν δεν δοθεί επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στς αυξημένες αρμοδιότητες που θα δοθούν, θα αποτύχει η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοικησης πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Ποια η θέση σας για το φλέγον ζήτημα της επέκτασης του δρόμου από την Οδό Ομήρου προς την οδό Φυτωρίου και την ενδεχόμενη επέμβαση στο δάσος του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας;

Αυτή τη στιγμή το Τοπικό Σχέδιο προνοεί την σύνδεση της λεωφόρου Φυτωρείου με την Λεωφόρο Σταυρού στα δυτικά, και σύνδεση με το Συνεδριακό Κέντρο στα Βόρεια. Μελλοντικά θα διευρύνουν όλη την λεωφόρο σε 4 λωρίδες (μέχρι και την Πανεπιστημιούπολη) στα ανατολικά και θα συνδέσουν την Λεωφόρο Γλαύκου Κληρίδη με το Mall of Cyprus στα Νότια και τον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ στα Βόρεια, καταστρέφοντας πολύ σημαντικό μέρος του Πάρκου Ακαδημίας και Πάρκου Αθαλάσσας. Ένα τέτοιο σχέδιο με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Η διαχείριση της πυκνής τροχαίας κίνησης δεν πρέπει να γίνει μέσω της καταστροφής δύο εθνικών πάρκων. Ήδη είναι σχεδιασμένη η κατασκευή του ανατολικού περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας που θα διοχετεύει τροχαία κίνηση στην πρωτεύουσα μέσω του Δαλίου, Λατσιών και Αγλαντζιάς χωρίς επηρεασμό πυκνοκατοικημένων, αμιγώς οικιστικών περιοχών. Η εμμονή της Πολεοδομίας σε σχεδιασμούς οδικών έργων που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1990 δείχνει πόσο αναχρονιστική είναι η προσέγγιση του κράτους προς τα θέματα βιώσιμης κινητικότητας και δημοσίων συγκοινωνιών.

-Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αγλαντζιάς και πώς προτίθεστε να τα αξιοποιήσετε;

Η Αγλαντζιά είναι ο πιο πράσινος δήμος της Λευκωσίας. Πέραν από την έκταση των πάρκων και χώρων πρασίνου της, είναι ο πρώτος δήμος που εφάρμοσε σύστημα συλλογής οικιακών αποβλήτων «Pay as you Throw» και που επένδυσε στην δημιουργία ποδηλατοδρόμων με οδικό φωτισμό με φωτοβολταϊκά. Έχει ήδη ξεκινήσει μια καλή πορεία για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και γίνονται πολλά έργα (δημόσια και ιδιωτικών ενδιαφερόντων) για προσέλκυση νέων ζευγαριών στον Δήμο και φιλοξενία φοιτητών. Ο δήμος εξακολουθεί να έχει διαθέσιμη γη για νέες οικιστικές μονάδες και έχει μεγάλη εγγύτητα σε κρατικές και άλλες βασικές υπηρεσίες, οπόταν έχει μεγάλη προοπτική προσέλκυσης νέων γονιών στην περιφέρεα του. Αυτό, σε συνδιασμό με την προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής πολιτικής καθιστά τον δήμο Αγλαντζιάς εξαιρετικά ελκυστικό δήμο για προσέλκυση επενδύσεων από ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρίες. Επιπλέον οι πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές της μπορούν να εξασφαλίσουν και την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, όπως και κάποιο επιπλέον εισόδημα. Η αξιοποίηση τους εξαρτάται από την ικανότητα του δημάρχου να πείσει αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιλέξουν την Αγλαντζιά για αξιοποίηση και επένδυση. Η προσωπική δικτύωση του νέου δημάρχου αλλά και η ικανότητα μετάδοσης αυτού του οράματος θα είναι κομβική για επιτυχία της όποιας στρατηγικής.

Πώς διαφοροποιείται η Έφη Ξάνθου από τους ανθυποψήφιούς/ες της;

Προέρχομαι από μικρό πολιτικό χώρο που έχει πετύχει υπέρμετρο μεγάλο πολιτικό έργο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα γιατί πάντοτε είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί με τις πλείστες πολιτικές δυνάμεις για το ευρύτερο καλό. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη συνεργασιών και διεξαγωγή δημόσιων διαβουλεύσεων για όποιες μεγάλες αλλαγές θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ο Δήμος και αποτελεί προσωπική μου πρακτική η εξασφάλιση της μέγιστης πλειοψηφίας στην λήψη σημαντικών αποφάσεων, για να υπάρχει ομαλή υλοποίηση τους. Επιπλέον, είναι προσωπική αρχή μου η πλήρης διαφάνεια στην διαδικασία λήψης αποφάσεων γι’αυτό πρόθεση μου είναι να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και να δίνεται πρόσβαση σε όποια έγγραφα απαιτούν πολίτες σε ψηφιακή μορφή, με απόκρυψη τυχόν προσωπικών δεδομένων.

Γιώργος Τάττης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top