ΔΙΕΘΝΗ

Στο μικροσκόπιο οι συμφωνίες ΕΕ για επιστροφή μεταναστών σε τρίτα κράτη

Στο μικροσκόπιο οι συμφωνίες ΕΕ για επιστροφή μεταναστών σε τρίτα κράτη

Λιγότερο από το 40% των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, επέστρεψαν στην πραγματικότητα στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύει σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει αν η δέσμη μέτρων που έλαβε η Κομισιόν για το ζήτημα από το 2015 βελτίωσε όντως την κατάσταση.

Οι ελεγκτές στοχεύουν να αξιολογήσουν την πρόοδο της ΕΕ από το 2015 στην ανάπτυξη του πλαισίου επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες και κατά πόσον έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά για τρίτες χώρες προτεραιότητας. Θα εξετάσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των συμφωνιών και ρυθμίσεων επανεισδοχής της ΕΕ, πώς προσδιορίστηκαν οι χώρες προτεραιότητας, τη στήριξη της Κομισιόν και τα κίνητρα προς τρίτες χώρες να βελτιώσουν τη συνεργασία επανεισδοχής και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, κάθε χρόνο από το 2008, μισό εκατομμύριο ξένοι υπήκοοι διατάσσονται κατά μέσο όρο να εγκαταλείψουν την ΕΕ επειδή έχουν εισέλθει ή παραμένουν παράνομα. Ωστόσο, κατά το ΕΕΣ μόνο το 38% επιστρέφει στη χώρα καταγωγής του ή στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν στην ΕΕ. Αυτός ο μέσος όρος πέφτει κάτω από το 30% για επιστροφές εκτός Ευρώπης. Ένας από τους λόγους για τις χαμηλές αποδόσεις είναι η δυσκολία συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Το ΕΕΣ υπενθυμίζει ότι το 2015, η Κομισιόν δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών σε τρίτες χώρες, το 2016, εισήγαγε το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση για την προώθηση της καλύτερης συνεργασίας με στοχευμένες χώρες προέλευσης και διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής θεωρήσεων, της αναπτυξιακής βοήθειας και της διπλωματικής συνεργασίας και το 2017, ξεκίνησε ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή.

Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των υποχρεώσεων επανεισδοχής, η ΕΕ έχει συνάψει 18 νομικά δεσμευτικές συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Ωστόσο, οι τρίτες χώρες είναι συνήθως απρόθυμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω εσωτερικών πολιτικών προβληματισμών. Από το 2016, η Κομισιόν επικεντρώθηκε επομένως στην ανάπτυξη πρακτικών ρυθμίσεων συνεργασίας μαζί τους και έχει θεσπίσει αρκετές νομικά μη δεσμευτικές ρυθμίσεις για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ΕΕ για συνεργασία με τρίτες χώρες σχετικά με την επανεισδοχή μεταναστών, οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει περίπου 60 έργα που συνδέονται με την επανεισδοχή και την επανένταξη παράτυπων μεταναστών με συνολική αξία 641 εκατομμύρια ευρώ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση

• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

• Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Από τα μεξικάνικα «Las Posadas», στα ιαπωνικά… KFC και το νορβηγικό grøt - Δείτε φωτογραφίες

• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι



Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα ηγεσία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top