Το ThemaOnline επικοινώνησε τηλεφωνικά με το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού με σκοπό την καλύτερη σφυγμομέτρηση των διαστάσεων που έχει πάρει το ζήτημα με τα κρούσματα στη Λεμεσό.
Όπως μας ανέφερε η Δρ. Μαρία Κολιού το γεγονός πως όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου προέρχονται από την ίδια περιοχή υποδηλώνει πως κάτι υποβόσκει στη Λεμεσό και έχει επιστήσει ήδη την προσοχή της επιδημιολογικής ομάδας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για είσοδο κρουσμάτων από ναυτιλιακές εταιρείες ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στη σωστή χρησιμοποίηση μάσκας και των λοιπών μέτρων αυτοπροστασίας.
Τόνισε πως δε θεωρεί ότι η κατάσταση στην παρούσα στιγμή βρίσκεται σε έξαρση ενώ δήλωσε πως αποτελεί θετικό βήμα ή άμεση ανταπόκριση επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με σκοπό την αποκοπή ή ελάττωση του ρυθμού εξάπλωσης αφού θεωρεί πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον αριθμό πριν ξεφύγει η διασπορά από τον έλεγχο μας. Σε ερώτηση μας για το ποιον αριθμό θεωρεί κομβικό για καμπανάκι κινδύνου η κυρία Κολιού απάντησε πως δεν υπάρχει φυσικά μαγικός αριθμός και επαφίεται αποκλειστικά στην επαναληπτικότητα του και το είδος αυτών.
Ένας μεγάλος αριθμός για μία μόνο μέρα μπορεί να μη σημαίνει κάτι, όμως η παρατεταμένη επιβεβαίωση ορφανών κρουσμάτων και η δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης μέρα με τη μέρα είναι γεγονότα ικανά να θορυβήσουν τις αρμόδιες αρχές ανέφερε.
Σε ερώτηση μας για την συμπερίληψη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατηγορία Β’ από την 1η Αυγούστου και τις ανησυχίες του κοινού γι’αυτή την απόφαση η Δρ Μαρία Κολιού κατέστησε σαφές πως παρατηρεί μία πολύ βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, αφού παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να μοιάζει μεγάλος, υπάρχει σαφής μείωση του αριθμού Ro που δείχνει το βαθμό μεταδοτικότητας του ιού. Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η κυρία Κολιού ο ρυθμός μετάδοσης έχει πέσει γύρω στο 0,3 και αφ’ης στιγμής είναι κάτω από 1 σημαίνει ότι ο κάθε φορές μπορεί να μεταδόσει τον ιό σε λιγότερο από 1 άτομο.
Καταληκτικά και σε ερώτηση μας για το αρνητικό τεστ 72 ωρών που πρέπει να προσκομίζουν και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ικανοποιητικό για πρόληψη της διασποράς, τόνισε πως γίνονται σκέψεις και για επανάληψη του τεστ μετά από 7 ημέρες με σκοπό να εντοπιστούν πιθανοί φορείς που φαίνονται αρνητικοί στο αρχικό τεστ και θετικοποιούνται στη συνέχεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις