Η ανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2020, καταγράφοντας μια απότομη αύξηση στη ζώνη του ευρώ (+6,5 μονάδες στο 82,3) και την ΕΕ (+6,9 μονάδες στο 81,8), κάνοντας απόσβεση για τις μισές συνδυασμένες ζημιές του Μαρτίου και του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν. Επιπλέον ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) βελτιώθηκε σημαντικά για τρίτο συνεχή μήνα (κατά 4,0 μονάδες σε 87,0 στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,1 μονάδες σε 87,0 στην ΕΕ).
Στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη του ESI οφείλεται σε απότομες αυξήσεις εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε ελαφρώς στις κατασκευές και παρέμεινε γενικά σταθερή μεταξύ των καταναλωτών.
Ο ESI συνέχισε να ανακάμπτει σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, δηλαδή στην Ισπανία (+7,5), στην Ιταλία (+6,7), στη Γερμανία (+6,5), στις Κάτω Χώρες (+5,3) και στη Γαλλία (+ 4.8). Συνολικά, σε αυτές τις χώρες, ανακτήθηκαν μεταξύ 40 και 60% των απωλειών εμπιστοσύνης του lockdown. Στη Ελλάδα ο δείκτης ESI ανήλθε από το 87,6 στο 90,8 και της απασχόλησης από το 97,6 στο 103,7. Στην Κύπρο ο ESI αυξήθηκε από 79,7 σε 81,2 και της απασχόλησης από 98,2 σε 104,6.
Η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψη (+5.4). Οι προσδοκίες παραγωγής των διευθυντών τώρα έχουν ανακάμψει πάνω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η αξιολόγηση των βιβλίων παραγγελιών εξαγωγών βελτιώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών σημείωσε απότομη αύξηση (+9.4), χάρη στις πιο αισιόδοξες απόψεις των διαχειριστών και στα τρία στοιχεία, δηλαδή την προηγούμενη επιχειρηματική κατάσταση, την προηγούμενη ζήτηση και την αναμενόμενη ζήτηση. Παρά αυτά τα πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα, η εμπιστοσύνη παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Οι γενικά σταθερές εξελίξεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών (-0,3) προέκυψαν από τη σημαντική μείωση της εκτίμησης των καταναλωτών σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών τους, οι οποίες αντιστάθμισαν μέτριες αυξήσεις στις προσδοκίες σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών και τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές. Οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τη γενική οικονομική κατάσταση παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές.
Η ισχυρή αύξηση της εμπιστοσύνης του λιανικού εμπορίου (+4.1), η οποία επέτρεψε την ανάκτηση περίπου των μισών των συνδυασμένων ζημιών του Μαρτίου και Απριλίου, προέκυψε από τις πιο θετικές απόψεις των λιανοπωλητών και για τα τρία στοιχεία, δηλαδή, την παρούσα και τη μελλοντική επιχειρηματική κατάσταση και την επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων. Η ελαφρά μείωση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα (-1.0) οφειλόταν στις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες απασχόλησης των διευθυντών, ενώ βελτιώθηκε η εκτίμησή τους για το επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών. Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο ESI) σημείωσε άλλη μια σταθερή αύξηση (+14,2), αντιστρέφοντας περίπου το 70% της κρίσης εμπιστοσύνης που σημειώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η άνοδος καθορίστηκε από όλα τα στοιχεία του δείκτη, δηλαδή από εκτιμήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης, καθώς και από τις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών.
Η αξιοσημείωτη αύξηση του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (+4.0) αντικατοπτρίζει σημαντικά βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει μόνο από μια αποτυχία στα σχέδια απασχόλησης στις κατασκευές. Οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο ΕΕΕ, παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές.
Οι προσδοκίες τιμής πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στις κατασκευές, ενώ μειώθηκαν στο λιανικό εμπόριο. Οι προσδοκίες τιμών καταναλωτή μειώθηκαν σημαντικά κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου.
Στον τομέα της μεταποίησης της ζώνης του ευρώ, ο εκτιμώμενος ρυθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 72,1% (3,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από ό, τι στην προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8,7 χαμηλότερος από το επίπεδο που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, πριν από την κρίση COVID-19 ). Η εκτίμηση των διαχειριστών σχετικά με την ανταγωνιστική τους θέση στις ξένες αγορές εκτός της ΕΕ τους τελευταίους τρεις μήνες επιδεινώθηκε περαιτέρω (−1.2). Επίσης, οι απόψεις των διευθυντών σχετικά με τις εξελίξεις σε νέες παραγγελίες ανέκαμψαν σχεδόν πλήρως τις απώλειες του Απριλίου (+21,2 μονάδες). Οι εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ ήταν ποιοτικά ευθυγραμμισμένες. Ο εκτιμώμενος ρυθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας ανέκαμψε στο 73,1%, 3,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον Απρίλιο, αλλά 7,7 μονάδες χαμηλότερος από τον Ιανουάριο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις