Αναπόφευκτα η τραγωδία στον Λίβανο που έγινε αισθητή και στην Κύπρο βλ. ισχύ έκρηξης) παίρνει τη σκέψη μας πέντε χρόνια πίσω. Τότε η Αστυνομία Κύπρου εξιχνίασε υπόθεση που είχε να κάνει με μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας.
Του Φάνη Μακρίδη
Ήταν Μάιος του 2015 όταν κατόπιν πληροφοριών που εξασφάλισε η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 26χρονου από τον Λίβανο, μέλους της Χεζμπολάχ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε 6ετή φυλάκιση για συμμετοχή σε σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες (σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Για την ακρίβεια συμμετείχε στη φύλαξη και μεταφορά των 8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας που εντοπίστηκαν σε οικία στη Λάρνακα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων. Επρόκειτο για 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία.
Μια θέση που είχε εκφραστεί τότε από ειδήμονες, ήταν ενδεικτική για το κακό που μπορούσε να συμβεί. «Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να ισοπεδώσει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο» είχε αναφερθεί από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο μάλλον δεν υπερέβαλλε αν σκεφτούμε τι έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη (04/08).
Άλλωστε, στη δίκη που είχε ακολουθήσει είχε αναφερθεί ότι η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξή της με πετρέλαιο ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Διατυπώθηκε η θέση ότι ένα κιλό από αυτήν την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό.
Ο καταδικασθείς 26χρονος τότε Hussein Bassam Abdallah, από τον Λίβανο, είχε παραδεχθεί ενοχή στις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, της αποδοχής διάπραξης εγκλήματος, της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί από το 2012 μέχρι τις 27 Μαΐου 2015.
Ο Abdallah εξέτισε την ποινή του και ήδη έχει απελαθεί.
Το ιστορικό
Κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, πέφτουμε σε ονόματα γνωστά για όσους ασχολούνται με το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Την υπόθεση εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας είχε αναλάβει η Πολίνα Ευθυβούλου, ενώ από την πρώτη στιγμή ενεργό ρόλο στην υπόθεση είχε το μέλος της Αστυνομίας και νυν εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης, Χρίστος Ανδρέου. Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λάρνακας που καταδίκασε τον 26χρονο ήταν ο Νικόλαος Σάντης.
Παρουσιάζουμε αυτούσια το αναλυτικό και κατατοπιστικό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στις 30 Ιουνίου του 2015:
Στη φυλακή ο 26χρονος Λιβάνιος για συμμετοχή σε σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις
Για μετριασμό της ποινής του, λήφθηκε υπ' όψιν και ο «περιορισμένος ρόλος» του, που αφορούσε τη φύλαξη και μεταφορά των 8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας που εντοπίστηκε σε οικία στη Λάρνακα
Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στον Hussein Bassam Abdallah, 26 χρονών από τον Λίβανο επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας Αμμοχώστου. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, της αποδοχής διάπραξης εγκλήματος, της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από το 2012 μέχρι τις 27 Μαΐου 2015.
Μέλος της Χεζμπολάχ
Στη χθεσινή διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου Ευθυβούλου αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατηγορούμενος, που διαμένει μόνιμα στον Λίβανο και είναι μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, έφτασε στην Κύπρο στις 21/5/2015. Λίγες μέρες προηγουμένως, η Αστυνομία έλαβε πληροφορίες ότι σε κατοικία στη Λάρνακα, που αγοράστηκε από μέλος της οργάνωσης, αποθηκεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα γίνονταν στη Δημοκρατία εις βάρος ισραηλινών συμφερόντων.
Αργότερα, την ίδια μέρα η κατοικία ερευνήθηκε από την Αστυνομία στην παρουσία του κατηγορουμένου και στο υπόγειό της εντοπίστηκαν 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Επίσης, σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου που περιείχε 9.400 ευρώ, σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
Η κ. Ευθυβούλου αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξή της με πετρέλαιο ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, λέγοντας ότι ένα κιλό από αυτήν την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις 15 Ιουνίου ο κατηγορούμενος προέβη σε θεληματική κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι μια βδομάδα πριν από την άφιξή του στην Κύπρο ένα πρόσωπο τού παρέδωσε το πλαστό φωτοαντίγραφο του βρετανικού διαβατηρίου και του έδωσε οδηγίες να μεταβεί στη συγκεκριμένη κατοικία στη Λάρνακα, για να ενοικιάσει αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία.
Για τις 9.400 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορουμένου, ο κατηγορούμενος είπε ότι μέρος του ποσού ήταν η αμοιβή του για την αποστολή και τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιούσε για να καλύψει τα έξοδά του στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι είναι υποστηρικτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, ενώ σε άλλες καταθέσεις του παραδέχθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης και ότι έτυχε εκπαίδευσης στη χρήση του όπλου ΑΚ47 και ότι εντάχθηκε στην οργάνωση μεταξύ 2010 και 2011.
Η αποστολή του Λιβάνιου ήταν να έρχεται στην Κύπρο μεταξύ 2012 μέχρι και τη σύλληψή του, δηλαδή περίπου δέκα φορές, διέμενε περίπου δέκα μέρες, είχε οδηγίες να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και ως αμοιβή για τη μετάβασή του στη Δημοκρατία λάμβανε κάθε φορά γύρω στα 3.500 ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι η οργάνωση τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη αποστολή λόγω της διπλής του υπηκοότητας -λιβανικής και καναδικής- της μόρφωσής του, της καλής γνώσης των αγγλικών και επειδή δεν κινούσε υποψίες.
Παρασύρθηκε λόγω ηλικίας
Το Κακουργιοδικείο αποφάσισε χθες τη δήμευση των 9.400 ευρώ που εντοπίστηκαν σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας, εντός της οποίας υπήρχαν 8,3 τόνοι νιτρικής αμμωνίας.
Ο Πρόεδρος του Σώματος Νικόλαος Σάντης αναφέρθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου για μετριασμό ποινής και σημείωσε ότι αυτοί «κατά τρόπον ικανό και εμπεριστατωμένο, δίχως πλατειασμούς και περιττολογίες - και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των αδικημάτων, αναφέρθηκαν στις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του πελάτη τους και σε διάφορους άλλους μετριαστικούς παράγοντες».
Μεταξύ των μετριαστικών παραγόντων ήταν «το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, η άμεση παραδοχή, η απολογία και έμπρακτη μεταμέλειά του, η καταλυτική ομολογία του προς την Αστυνομία και τις ανακριτικές Αρχές, το νεαρό της ηλικίας του, η παραίτησή του από κάθε δραστηριότητα που αφορά ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, το γεγονός ότι εντάχθηκε στους κόλπους της οργάνωσης παρασυρόμενος από το νεαρό της ηλικίας του, η τότε ανωριμότητα και επιπολαιότητά του, και οι επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής του στον ίδιο και στην οικογένειά του». Σύμφωνα με τον κ. Σάντη, το γεγονός πως τα επίδικα αδικήματα «δεν διαπιστώνεται δικαστικώς να τελούνται με οποιαδήποτε συχνότητα, δεν μειώνει τη σοβαρότητά τους ούτε και δικαιολογεί χαλάρωση στην αντιμετώπισή τους».
Πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο, για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής προς όφελος του κατηγορουμένου, έλαβε υπ' όψιν του την άμεση παραδοχή, απολογία και έμπρακτη μεταμέλειά του, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές, τη σημασία που είχε η ομολογία του στη διαλεύκανση των επίδικων αδικημάτων, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, το λευκό του ποινικό μητρώο, τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, τις δυσμενείς και πολυδιάστατες επιπτώσεις και κινδύνους από την καταδίκη και ποινή του στον ίδιο και στην οικογένειά του, αφού είναι παντρεμένος με ένα παιδί ηλικίας ενάμισι έτους.
Περιορισμένος ο ρόλος του
Ο κ. Σάντης ανέφερε ότι το Δικαστήριο δεν παρέβλεψε το γεγονός ότι ο ρόλος του κατηγορουμένου ήταν περιορισμένος και ότι η πληροφόρηση που λάμβανε αφορούσε μόνο τη φύλαξη της νιτρικής αμμωνίας και μεταφορά της σε άλλο χώρο για αποθήκευση», ενώ ο ρόλος του, όπως λέχθηκε από τους συνηγόρους του, «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως ηγετικός, ούτε και ως εκτελεστικός, με την έννοια ότι όχι μόνο δεν έλαβε μέρος ποτέ σε εκτέλεση τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά ούτε έτυχε εκπαίδευσης επί τούτου».
Το Δικαστήριο, συνέχισε, δεν υποτίμησε το γεγονός ότι «ο κατηγορούμενος διαδραμάτισε τον ρόλο που του ανατέθηκε εντός του ευρύτερου σχεδιασμού των πραγμάτων, έτσι ώστε τελικά η Χεζμπολάχ να δυνηθεί να βλάψει μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο», ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτό αποτράπηκε. Σημειώνεται ότι τη διαδικασία παρακολούθησε και η μητέρα του κατηγορουμένου, ηλικίας 42 χρονών, η οποία έφτασε από τον Λίβανο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις