Την θέση πως χρειάζονται στοχευμένες δειγματοληπτικές εξετάσεις ώστε να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα γύρω από τα περιστατικά κορωνοϊού στην πόλη αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό της Κύπρου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα των 2,000 τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων που έγιναν, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο παραλαβής νέου μηχανήματος απολύμανσης που χορήγησε ο όμιλος εταιρειών Demetriades, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως, από την πληροφόρηση που έτυχε, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη διενέργεια 10,000 επιπρόσθετων δειγματοληπτικών εξετάσεων, πάνω σε παγκύπρια βάση.
«Άρα θεωρούμε ότι ένα ποσοστό, που αναλογεί στον πληθυσμό της πόλης, θα γίνει στη Λεμεσό», είπε και πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι πάνω σε συνεχή βάση, για να έχουμε μια καθαρή και αντικειμενική εικόνα πού πάμε, κατά πόσο τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».
Αναφερόμενος στις 2,000 δειγματοληπτικές εξετάσεις που έγιναν σε κατοίκους της Λεμεσού, όπου σε ποσοστό που ξεπερνά το 1% τα αποτελέσματα ήταν θετικά στον κορωνοϊό, ο Νίκος Νικολαϊδης είπε πως αυτό δεν ισχύει για τον ευρύτερο πληθυσμό.
Διερωτήθηκε πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα αυτό, «ποιοι πήγαν να δώσουν δείγματα, αν είναι άτομα που είχαν κάποιους λόγους ενδεχομένως και πόσοι από εκείνους ήταν ομαδοποιημένοι, ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας;».
Δεν ήταν δείγμα, συνέχισε, προσεγμένα αντιπροσωπευτικό και στρωματοποιημένο για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, και σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να είναι επιστημονικά βάσιμο.
Εξέφρασε δε την ελπίδα να επαναρχίσουν σύντομα οι δειγματοληψίες και πρότεινε προς τους επιδημιολόγους όπως αυτές «γίνουν πιο στοχευμένες και πιο αντιπροσωπευτικές, να μην είναι απλά τυχαίες».
« Έχουν και οι τυχαίες, ασφαλώς, το όφελος και την αξία τους, αν όμως γίνουν πιο στοχευμένες σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, τότε θα μπορούμε να βγάλουμε πιο αντικειμενικά συμπεράσματα για την ευρύτητα της πόλης», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική αντιμετώπιση που καταγγέλλουν ότι δέχονται Λεμεσιανοί λόγω των αυξημένων περιστατικών Covid-19 στην πόλη, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως αυτό είναι άδικο για τη Λεμεσό γιατί έτυχε να συμβεί κατά κύριο λόγο από «εισαγόμενη κατάσταση, όπως στις πλείστες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Κύπρο».
Θα πρέπει, σημείωσε, να επικεντρωθούν οι αρμόδιοι στα σημεία εισόδου στη χώρα μας και διαμήνυσε ότι το πρόβλημα δεν είναι γεωγραφικά μεμονωμένο, αλλά είναι πρόβλημα που αφορά όλη την Κύπρο, όπως καταδεικνύουν και τα χθεσινά αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, όπου δεν καταγράφηκαν περιστατικά στη Λεμεσό.
«Όσο αυτό γίνει πιο γρήγορα κατανοητό και επικεντρωθούμε σε μέτρα για όλη την Κύπρο, πιο συντεταγμένα και πιο στοχευμένα, θα μπορέσουμε – όπως το έχουμε πετύχει στο παρελθόν –να θέσουμε ένα τέρμα στην εξάπλωση της πανδημίας», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στην παραλαβή του νέου μηχανήματος απολύμανσης, ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε την Demetriades Group, λέγοντας πως η μηχανή ψεκάζει με μεγαλύτερη ευελιξία και δύναμη και θα προστεθεί «στο οπλοστάσιο μας, για να μπορέσουμε, με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, να αντιμετωπίσουμε και να σταματήσουμε όσο μπορούμε την εξάπλωση του κορωνοϊού».
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ικανοποίηση του που υπάρχει συστράτευση όλων και σε επίπεδο πολιτών και σε επίπεδο θεσμών και σε επίπεδο εταιρειών, απέναντι στον κορωνοϊό και «μια αντίληψη ότι ο εχθρός είναι κοινός και αυτόν τον εχθρό πρέπει να καταπολεμήσουμε».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις