Για την σημασία του μεγάλου τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου, το πρόβλημα με τους νεαρούς ασυμπτωματικούς ασθενείς και την διαχείριση των ταξιδιωτών, μίλησαν οι δύο επιδημιολόγοι, με την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας να είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη, μετά και την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας σε ανησυχητικό βαθμό.
Αυτή ήταν και η ουσία της παρέμβασης των δύο μελών της Επιδημιολογικής Ομάδας, ανακοινώνοντας και στο ευρύ κοινό το τι ειπώθηκε στην σημερινή σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας.
Ομολογουμένως, όπως είπαν και οι ίδιοι, αυτή η έκτακτη ενημέρωση ήταν αναγκαία, καθώς διαφοροποιήθηκε αισθητά η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Μάλιστα, έγινε λόγος για «μαραθώνιο», καθώς λέχθηκε πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για διατήρηση της εικόνας σε μη ανησυχητικά επίπεδα, δηλαδή σε δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 1. Στην παρόυσα φάση, ο δείκτης φθάνει μέχρι και το 2.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αλλάζουν τακτική οι επιδημιολόγοι για την τυχαία δειγματοληψία - Δεν θα ανακοινώνονται οι χώροι
Επίσης, έγινε έκκληση προς τους νεαρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αποτελείται από νεά σε ηλικία άτομα οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό και τον μεταδίδουν εν αγνοία τους.
Δείτε συνοπτικά τις δηλώσεις των δύο επιδημιολόγων:
Δηλώσεις Λεόντιου Κωστρίκη
Ένα σημαντικό στοιχείο που ήδη ανακοινώθηκε, είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας μεγάλος, τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος με 10,000 δείγματα. Είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο κ. Κωστρίκης, καθώς μας βοηθάει αφάνταστα να δούμε που βρισκόμαστε. Η αναλογία των εξετάσεων θα είναι αναλόγως του πληθυσμού της κάθε πόλης και επαρχίας. Με αυτή την δειγματοληψία έγιναν κάποιες αλλαγές και διορθώθηκαν κάποια λάθη που έγιναν στο παρελθόν (όπως πχ η εξαίρεση δειγμάτων που είχαν πάει μέσω ιχνηλάτησης).
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θίχτηκε στη συνάντηση είναι το πρόβλημα των νεαρών ασυμπτωματικών ασθενών. Άτομα νεαρής ηλικίας μέχρι 45 χρονών τα οποία συναναστρέφονται με άλλα άτομα και η διασπορά του ιού γίνεται μέσω αυτών. Επειδή είναι νεαροί και ασυμπτωματικοί καθιστά την ανεύρεσή τους δύσκολη. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να σταματήσει η διασπορά. Είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί ο ιός σε γηραιότερες και ευπαθείς ομάδες.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: 'Έτοιμα Νοσοκομεία και ΜΕΘ για 2ο κύμα' - Αλλαγές και νέος 'σχεδιασμός διαχείρισης κρίσης'
Για το πρόβλημα με τα αεροδρόμια ειπώθηκε πως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Μέχρι τώρα έγιναν 27,000 εξετάσεις σε ταξιδιώτες. Επιλέγονται τυχαία δείγματα, κυρίως από χώρες Α και Β. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι υψηλού βαθμού σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το σύστημα αντιγράφεται από πολλές χώρες, όπως η Αυστρια και η Γερμανία και δεν πρέρπει να ισοπεδώνονται όλα σε σχέση με τα μέτρα στα αεροδρόμια.
Τέλος, πρέπει να λεχθεί ότι πρόκειται για μαραθώνιο. Η έννοια του μαραθωνίου πρέρπει να διακατέχει το μυαλό σας, είπε ο κ. Κωστρίκης, γιατί πρέπει να βρισκόμαστε σε μια καλή επιδημιολογική κατάσταση μέχρι να εμβολιαστούμε. Πρέπει να μπούμε σε μια «ειδική κανονικότητα». Σκοπός δεν είναι το «lockdown», αλλά φιλοσοφία όλων πρέπει να είναι το «lockdown». Να περιορίσουμε τις επαφές μας σε αυτούς που επιβάλλεται, για εύκολη ιχνηλάτηση και δυσκολότερη διασπορά του ιού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι ανακοινώσεις των επιδημιολόγων - Κτυπούν καμπανάκι - Αυξήθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας
Τελος, ειπώθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σχετικά με την προστασία μας και όχι με την ταλαιπωρία μας.
Πλέον, ο μεταδοτικός δείκτης είναι από το 1,6 – 2. Σήμερα, ως έχει η επιδημία στην Κύπρο ένα άτομο που είναι μολυσμένο μπορεί να μεταφέρει τον ιό μέχρι και σε 2 άτομα. Σκοπός όλων μας να καταφέρουμε να φέρουμε αυτό τον δείκτη πάλι κάτω από 1.
Δηλώσεις Δωροθέας Πανά
Με την σειρά της, η κ. Πανά ανέφερε ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση του ιού και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Ταυτόχρονα, η κ. Πανά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘η καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, είναι τα πυρομαχικά μας για τώρα και το μέλλον’.
Πέραν τούτου, τόνισε ότι καλό θα ήταν να αποφύγουμε τους στιγματισμούς είτε σε πρόσωπα, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές.
Παράλληλα, όπως είπε η κ. Πανά, τα ασυμπτωματικά νεαρά άτομα, οδήγησαν στην αυξημένη μετάδοση του ιού και κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζετε αφού 'ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερας μας εχθρός'.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις