Σε αναμονή για την διευθέτηση κοινής συνάντησης με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες για να υπάρξει κατάληξη στην κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού, βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα έχει τεθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Καδής είπε ότι οι προσπάθειες για την κατοχύρωση συνεχίζονται και ευελπιστούμε, όπως τόνισε, ότι «στη βάση αρχών θα καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μόνο όφελος μπορεί να έχει για την Κύπρο και τους πολίτες της».
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να επεξηγηθεί από μέρους της ΕΔΕΚ το σκεπτικό της προσέγγισης που υιοθέτησε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά.
«Εξηγήθηκε ιδιαίτερα πως αυτή η στάση θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης», πρόσθεσε.
Ο κ. Καδής είπε ότι από την πλευρά του παρουσίασε τις ενέργειες της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα αυτό και εξήγησε ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού είναι «πάρα πολύ ψηλά» στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
«Είχα συναντήσεις για την προώθηση του ζητήματος με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους και αναμένουμε τώρα μια κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες ούτως ώστε το θέμα να ιδωθεί από όλες του τις διαστάσεις και να υπάρξει επιτέλους μια κατάληξη που θα κατοχυρώσει αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν για τον τόπο μας», υπογράμμισε.
Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα του χαλουμιού «έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διότι αυτό αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι εξήγησε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ «τήρησε τη συγκεκριμένη στάση και έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας (ΕΕ- Καναδά)».
Ανέφερε ότι ο στόχος της ΕΔΕΚ, μέσα από την εποικοδομητική συνέργεια την οποία θέλει να έχει με τους Υπουργούς και την Κυβέρνηση ήταν όπως με την δική μας πολιτική επιχειρηματολογία, όπως είπε, «να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του Υπουργού και των συνεργατών του σε μια κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικό τομέα της κυπριακής οικονομίας αλλά κυρίως και της κυπριακής αγροτικής πολιτικής».
Βασικός γνώμονας και στόχος, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, είναι «πως μπορούμε αφενός μεν να επιταχύνουμε τη διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της».
Επιπλέον, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε το ζήτημα που αφορά «τη διάβρωση της ακτής στην περιοχή Μενεού που τίθεται σε κίνδυνο πια η περιουσία συγκεκριμένων ατόμων που έχουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή».
Ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί πως είναι «ένα πολύ σοβαρό θέμα» και ότι η ΕΔΕΚ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (επαφή με τους κατοίκους της περιοχής που επηρεάζονται).
«Έχω μεταφέρει τις πληροφορίες στον Υπουργό, ελπίζοντας ότι θα ληφθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοικιών από την διάβρωση», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις