Συναντήσεις με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όπως και με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα έχει αύριο, Παρασκευή, στη Βιέννη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε τέσσερις κεντροευρωπαϊκές χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο.
Οι συνομιλίες που θα έχει αύριο το απόγευμα στην αυστριακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν χθες, πως η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας για αυτή την συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, μόλις μία ημέρα μετά τη προχθεσινή σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών φθάνει απόψε στη Βιέννη, προερχόμενος από τη Σλοβενία, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στην Τσεχία και το Σάββατο πρόκειται να ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κεντρική Ευρώπη με την επίσκεψή του στην Πολωνία. Το καθαυτό πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη ξεκινά αύριο το πρωί που θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Βιέννης-Ουάσιγκτον και διεθνή θέματα όπως την κρίση του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή, ενώ το βράδυ πρόκειται να συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Το πρωί είναι επίσης προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αυστριακό Υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ και εκπροσώπους αυστριακών επιχειρήσεων, και, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στόχος της συνάντησης είναι "η καθιέρωση ή η ενίσχυση βιώσιμων οικονομικών δεσμών μεταξύ Αυστρίας και ΗΠΑ".
Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Αυστρία, ωστόσο, οι αυστριακές εξαγωγές υπέστησαν μεγάλη μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης της κορωνοϊού, και τον Μάιο ενώ οι αυστριακές εξαγωγές γενικά μειώθηκαν κατά 25,5%, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είχαν μία μείωση κατά 34%. "Η συνοχή είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιόδους κρίσης του κορωνοϊού, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανέκαθεν ένας αξιόπιστος και ισχυρός οικονομικός εταίρος και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση", δήλωσε σήμερα ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών το μεσημέρι με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από το αυστριακό ΥΠΕΞ, η "στρατηγική εταιρική σχέση Αυστρίας-ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εστίες κρίσης, τα Δυτικά Βαλκάνια και η πολυμέρεια".
Η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα απασχολήσει προφανώς την προγραμματισμένη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Ράφαελ Γκρόσι, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει τον αποκλεισμό κινεζικών ομίλων τηλεπικοινωνίας, όπως της Huawei, από την ανάπτυξη στην Ευρώπη δικτύων 5G. Ωστόσο, ανταπόκριση φέρεται να βρίσκει μόνον στη Σλοβενία, καθώς, για παράδειγμα, η Αυστρία, στην οποία ξεκινά στα μέσα Αυγούστου ο πλειοδοτικός διαγωνισμός νέων συχνοτήτων για το δίκτυο 5G, αρνείται μέχρι στιγμής να "αποκλείσει" την Huawei. Αλλά και σε σχέση με τον αγωγό "Nord Stream 2", τα συμφέροντα Βιέννης και Ουάσιγκτον είναι επίσης διαφορετικά, με την Ουάσιγκτον να θέλει να ασκήσει πιέσεις για την ανατροπή του σχεδίου του αγωγού, στο οποίο συμμετέχει και το οποίο συγχρηματοδοτεί η αυστριακή ημικρατική εταιρεία OMV.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επρόκειτο να έχει την 3η του περασμένου Μαρτίου, συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως είχε αναβληθεί από την πλευρά του Λευκού Οίκου, "εξαιτίας της γενικής κατάστασης με τον κορωνοϊό", όπως αναφερόταν τότε από την καγκελαρία στην Βιέννη. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι τον Φεβρουάριο, κατά την πρώτη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο ως καγκελάριος του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο οποίος είχε καταρρεύσει τον Μάιο του 2019 εξαιτίας της διαβόητης "Υπόθεσης Ιμπιζα". Αυτή τη φορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ως επικεφαλής της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με τους Πράσινους. Πριν την περυσινή επίσκεψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Ουάσιγκτον, η τελευταία επίσκεψη Αυστριακού καγκελάριου στις ΗΠΑ ήταν εκείνη του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, του τότε επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, τον Δεκέμβριο του 2005, ενόψει της κατοπινής τότε αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006. Ο τελευταίος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αυστρία ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος τον Ιούνιο του 2006 συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στη Βιέννη, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις