Με συμβολική πορεία με αναμμένες δάδες, προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη (13/08) το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, η αντικατοχική εκδήλωση για τα 46 χρόνια κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωϊκώς αγωνισθέντες και τους καθ οιονδήποτε τρόπο αναιρεθέντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και φόρος τιμής στο μνημείο πεσόντων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου. Την δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνας – Αμμοχώστου Βασίλειος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη ο οποίος ανέφερε ότι «οι μνήμες από την Αμμόχωστο αλλά και οι άσχημες εμπειρίες που έχουν βιώσει στο παρελθόν οι παλαιότεροι από το πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή, δύσκολα ξεχνιούνται και η τελευταία ελπίδα για επιστροφή στην Αμμόχωστο θα διατηρείται για πάντα ζωντανή. «Αποτελεί ύψιστο καθήκον των τοπικών αρχών να διατηρούμε αναμμένη την φλόγα της επιστροφής» είπε και σημείωσε πως «στη Δερύνεια, ως ένας μικρός, ακριτικός Δήμος, συμβάλλουμε καθημερινά, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, στη συνέχιση του δύσκολου αγώνα της επιστροφής και της επανένωσης της Κύπρου».
Πρόσθεσε πως «αναγνωρίζουμε πλήρως τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο θάλασσα και την επικινδυνότητα της πρόκλησης θερμών επεισοδίων, ωστόσο δεν θα πρέπει να υποκύψουμε και ούτε να χαρίσουμε την κατεχόμενη Κύπρο στους κατακτητές».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Σίμο Ιωάννου ενώ κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Αντιδήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέγνωσε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης σε έκτακτη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χθες, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Το ψήφισμα «επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μιας λύσης η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη».
Ακόμα «στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ταυτόχρονα, θεωρεί ύψιστης σημασίας τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη όρων αναφοράς ως αφετηρία για ουσιαστικές και προσανατολισμένες διαπραγματεύσεις, με την αίσθηση του επείγοντος και π, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος».
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας Ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979.».
Ταυτόχρονα θεωρεί «ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Ακόμα δηλώνει απερίφραστα ότι διαφωνεί με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δε συμβάλλουν στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της Κύπρου».
Θεωρεί πως «τόσο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και η πρόσφατη είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ, είναι απαράδεκτες και δε συμβάλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος».
Το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου «καλεί για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Ταυτόχρονα, χαιρετίζει το πρόσφατο ψήφισμα (2537) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, στο οποίο γίνεται ρητή επαναβεβαίωση της δέσμευσης του ΟΗΕ στα ψηφίσματα 550 και 789, σε σχέση με την Αμμόχωστο».
Επίσης προσκαλεί «τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης. Ταυτόχρονα εκφράζει ανησυχία για το παρατεταμένο κλείσιμο των σημείων διέλευσης και καλεί τις δύο πλευρές να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για χειρισμούς επί του ζητήματος που να μην υπερβαίνουν τα απαραίτητα όρια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος εν όψη της επιζητούμενης επανέναρξης του διαλόγου».
Ακόμα «απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Αγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας. Καλεί επίσης τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συμβολή πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, με αναμμένες δάδες με τίτλο «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ…υπάρχουν ΟΛΑ, αν έχεις μάτια να τα δεις, αν έχεις χέρια να τα αγγίξεις».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων Δήμαρχοι της περιοχής, ευρωβουλευτές, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και αρκετός κόσμος.
Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας που υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για την ασφάλεια του κόσμου. Συγκεκριμένα υπήρχαν αντισηπτικά σε αρκετά σημεία του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, περιορίστηκε ο αριθμός των καλεσμένων που παρέστησαν με απόσταση μεταξύ των θέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση σε απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις