Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, είναι μεταξύ των σημαντικών νομοθετημάτων που θα απασχολήσουν τη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο αρχίζει η πέμπτη και τελευταία σύνοδος της 11ης Βουλευτικής Περιόδου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, μεταξύ των νομοθετημάτων που κρίνονται ως πλέον σημαντικά, ο κ. Σωκράτους είναι τα νομοθετήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μεταρρύθμιση του συστήματος της απονομής της δικαιοσύνης και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
Ως σημαντικά νομοθετήματα ανέφερε επίσης την τροποποίηση του περί αλλοδαπών νόμου που αφορά τους αιτητές ασύλου και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ για το κοινοβουλευτικό έργο που αναμένεται να επιτελεσθεί κατά την Πέμπτη Σύνοδο της κοινοβουλευτικής περιόδου, ο κ. Σωκράτους σημείωσε, επίσης, ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα καθορίσει τις προτεραιότητες της αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου.
Η Βουλή καλείται, κατά τη συνήθη διαδικασία, πριν το τέλος του έτους να συζητήσει και να ψηφίσει σε νόμο τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, που φέτος θα σκοπεί σε διαχείριση των οικονομικών του κράτους και της κυπριακής οικονομίας υπό το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας.
Η Ολομέλεια της Βουλής και οι πλείστες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα συνεχίζουν να συνεδριάζουν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία μέχρι την αυτοδιάλυση της Βουλής, προκειμένου να τηρούνται τα διατάγματα και τα μέτρα προστασίας που αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας προς αντιμετώπιση και ανάσχεση της πανδημίας.
Επίσης ενόψει του γεγονότος ότι είναι η τελευταία σύνοδος της Βουλευτικής Περιόδου, Βουλευτές οι οποίοι με βάση τα καταστατικά των κομμάτων τους ή και με δική τους απόφαση δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή κατέθεσαν ή αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις νόμου προκειμένου να αφήσουν την ψηφίδα τους ή να προωθήσουν ζητήματα που θεωρούν σημαντικά.
Αd Hoc για τα δάνεια ΠΕΠ
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα είναι επίσης στραμμένο στις συνεδρίες της Αd Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που έχει αποποιηθεί το δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή.
Η Ολομέλεια της Βουλής στην τελευταία συνεδρία της τέταρτης Συνόδου διεύρυνε τους όρους εντολής της Αd Hoc, καταργώντας την όποια ημερομηνία στην οποία θα επιστρέψει για να αρχίσει την έρευνα της και ως εκ τούτου θα επιστρέψει πίσω στο χρόνο ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης.
Η ημερομηνία που είχε αρχικά ορισθεί για έναρξη της έρευνας ήταν η 30η Απριλίου 2013, ημέρα κατά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε το Μνημόνιο Συναντίληψης για το Μακροοικονομικό Πρόγραμμα της Κύπρου και τη δανειακή συμφωνία, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Τρόικα).
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ανέλαβε το βάρος της ευθύνης να προεδρεύει της Αd Hoc καθότι θα είναι ελεύθερος της προσμέτρησης πολιτικού κόστους καθώς δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή.
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μεταξύ των νομοθετημάτων, εκκρεμεί και νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Αποδείξεως Νόμου, ώστε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εκτός του τραπεζικού τομέα και να ενδυναμωθεί η δευτερογενής αγορά δανείων, με θετικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία γενικότερα.
Κανονισμός λειτουργίας της Βουλής και κτήριο Βουλής
Εξάλλου, ερωτηθείς αναφορικά με την εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, ο κ. Σωκράτους υπενθύμισε ότι νομοθετήματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής μπορούν να πάρουν μία και μόνη αναβολή για δεκαπέντε ημέρες.
Μεταξύ των διατάξεων του νέου κανονισμού της Βουλής περιλαμβάνεται 15ήμερη περίοδος διαβούλευσης επί της έκθεσης που ετοιμάζει η κάθε Επιτροπή προς την Ολομέλεια όταν ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοθετήματος που είχε ενώπιον της. Σημείωσε πως κατά τη 15ήμερη περίοδο διαβούλευσης, όποιος εκ των 56 Βουλευτών επιθυμεί, και ανεξάρτητα αν είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, μπορεί να υποβάλει πρόταση για τροπολογίες.
Σε σχέση με το κτήριο της Βουλής, ο κ. Σωκράτους υπενθύμισε πως λόγω της συνέχισης των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να συνεδριάζει στο Συνεδριακό μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου και μέχρι την ημέρα της αυτοδιάλυσης πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σωκράτους υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση τερμάτισε τις διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει μόνιμα το νομοθετικό σώμα, διευκρινίζοντας ότι το ερώτημα είναι αν θα επαναρχίσει η διαδικασία για την ανέγερση του νέου κτηρίου που πάγωσε ή αν θα βρεθεί εναλλακτική λύση στη μόνιμη στέγαση της Βουλής.
Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχουν απόψεις που εισηγούνται μόνιμη πλέον χρήση του Συνεδριακού Κέντρου με κάποιες προσθήκες και την απαιτούμενη διαμόρφωση του χώρου, αλλά επεσήμανε δεν έχει ληφθεί η οποία απόφαση. Συμπλήρωσε ότι γίνονται συζητήσεις με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Ενόψει του γεγονότος ότι η παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου άγει την τελευταία Σύνοδο, ο κ. Σωκράτης ρωτήθηκε και για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των Βουλευτών. Απαντώντας ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία οι Βουλευτές που δεν θα εκλεγούν πρέπει με την αποχώρηση τους να υποβάλουν ξανά τα στοιχεία τους μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Υπενθύμισε ότι στο μεσοδιάστημα των 3 ετών από την εκλογή τους υποβλήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις