ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 'παιχνίδια εξουσίας' πίσω από τις αποχωρήσεις στο ΔΗΚΟ

Τα 'παιχνίδια εξουσίας' πίσω από τις αποχωρήσεις στο ΔΗΚΟ

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό, μετά και την «αποχώρηση των 5», από το ΔΗΚΟ και την συνεπακόλουθη δημιουργία της νέας Πλατφόρμας. Φυσικά, οι εκατέρωθεν ακραίες τοποθετήσεις σε επίπεδο ρητορείας, δεν λένε να σταματήσουν.

Του Γιώργου Τάττη

Οι προσχωρήσεις στην Πλατφόρμα

Από την μια, ανώτερα Δηκοϊκα στελέχη δηλώνουν στο ThemaOnline, πώς η πλειοψηφία των εν λόγω 30 νέων προσχωρήσεων στην Πλατφόρμα, αποτελούσαν παρελθόν από το κόμμα εδώ και καιρό, με κάποιους να έχουν αποχωρήσει ήδη από το 2016 και άλλο στέλεχος να έχει ήδη κατέλθει υποψήφιος σε βουλευτικές με την Συμμαχία Πολιτών.

Από την άλλη, όπως πληροφορείται το ThemaOnline από στελέχη της Πλατφόρμας, ξεχωρίστηκαν τα 5 από τα 25 άτομα που αποχώρησαν, γι ‘ αυτό τον σκοπό. Όπως μάλιστα λέγεται, μπορεί κάποια από τα άτομα να μην είχαν σημερινό αξίωμα, αλλά δεν παύουν να υπήρξαν ενεργά στελέχη του κόμματος. «Αν δεν θέλουν να τους δώσουν καμιά αξία, αυτό αποδεικνύει ότι ακόμη έχουν κλειστά τα αυτιά και τα μάτια τους. Είναι η ίδια αντιμετώπιση που είχαμε τόσο καιρό», δηλώνει ανώτατο στέλεχος των αποχωρησάντων.

Πρωτάκουστα σκληρή γλώσσα
Μάλιστα, πολλές φορές τα στελέχη της Πλατφόρμας χρησιμοποίησαν μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Όπως διαμηνύουν, αυτό ξεκινάει από την έντονη προσπάθειά τους να καταδείξουν το ποιος είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «καθώς ακόμη για πολλούς είναι κάτι το μεγάλο και ιδεατό».

Η ΔΔΟ το μεγαλύτερο αγκάθι – Κλείνει και ανοίγει πόρτες συνεργασιών
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα των πολιτικών που αποχώρησαν από το κόμμα, είναι το περί «πολιτικής απομόνωσης» του κόμματος, τόσο από τον «ενδιάμεσο», όσο και από τα δύο μεγάλα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ). Μάλιστα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρείται ότι έχει την κύρια ευθύνη, καθώς λέγεται ότι προχωράει σε αντιφατικές πολιτικές επιλογές.

Φυσικά, αν και λέγεται επιμόνως το ότι «δεν λέμε όχι ούτε στο ΑΚΕΛ ούτε στον Συναγερμό», εντούτοις, οι προθέσεις διακρίνονται πλέον ξεκάθαρα, με την μπάλα να πετιέται στην εξέδρα των πολιτικών οργάνων της νεοσυσταθείσας πλατφόρμας.

Πεδίον Δόξης Λαμπρόν – Στο βάθος Προεδρικές
Φυσικά, το πεδίο απλώνεται απλόχερα. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι το ότι το κατά τους αποχωρήσαντες «ακραίο ΔΗΚΟ» του κλειστού κονκλαβίου, πλην μερικών φωτεινών εξαιρέσεων, επιδιώκει την παράδοξη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, που έχει εντελώς διαφορετική στάση στο Κυπριακό. Αυτό λένε οι πληροφορίες και αυτό αποδεικνύει και η άρνηση των ανώτατων αξιωματούχων του κόμματος να απορρίψουν δημόσια ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη, οι πρόσφατες «ενστάσεις» του Νίκου Αναστασιάδη στην προηγούμενη πολιτική για το Κυπριακό που ακολουθούσε ο ΔΗΣΥ, δίνουν και το απαραίτητο πεδίο στους αποχωρήσαντες για μια πιθανή συνεργασία στην βάση της διαχρονικής τοποθέτησης του ΔΗΚΟ, για μια «ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο». Θα εξαρτηθεί φυσικά και από τις μεσολαβητικές ικανότητες της ΔΗΠΑ.

Όπως γράφτηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τα μέλη που προκρίνουν μέχρι και σημαίνων στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις ερχόμενες Προεδρικές, δεν είναι και λίγα. Φυσικά, άμεση προτεραιότητα είναι να τεθούν οι επιλογές αυτές στα συλλογικά όργανα της Πλατφόρμας, αλλά και οι βουλευτικές εκλογές .

Πρώτη προτεραιότητα οι Βουλευτικές
Αυτό που είναι σίγουρο, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, είναι ότι δεν θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος στις βουλευτικές. Εξάλλου, επισημαίνεται ρητώς πως «δεν υπάρχει κόμμα, αλλά πολιτική πλατφόρμα η οποία ανοίγει δρόμους για συζητήσεις και συνεργασίες». Μάλιστα, όπως ανέφερε ευθαρσώς άτομο της πλατφόρμας στο ThemaOnline, «ο ρόλος του ΔΗΚΟ, έπρεπε να είναι να μπορεί να συνεργαστεί με ένα μεγάλο κόμμα επί θέσεων αρχών. Θέση μας είναι να μείνουμε στην κυβέρνηση. Να συνεργαστούμε, να επηρεάσουμε, να παρεμβάλλουμε, να προλαβαίνουμε πράγματα στην διαχείριση…».

Εξού οι δηλώσεις για το ότι «δεν θέλουν πλέον να είναι ουραγοί, αλλά να καθορίσουν πολιτική, μέσα από τις συνεργασίες που θα επιδιωχθούν». Αυτή η πολιτική των συνεργασιών, δεν επιτρέπει «ακρότητες» στο Κυπριακό, όπως σχολιάζεται για την στρατηγική στο Κυπριακό που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το ΔΗΚΟ.

Και οι διαβουλεύσεις… συνεχίζονται
Οι συζητήσεις, πάντως, προχωρούν, χωρίς να γίνονται σε επισταμένη βάση. Βολιδοσκοπήσεις υπάρχουν πολλές.

Θετικές απαντήσεις υπάρχουν, όπως και αρνητικές. Αναμένεται, επίσης, να συνεχιστεί η «ροή εισερχομένων». Στα ηχηρά ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά του Γιαννάκη Ομήρου και του Δημήτρη Παπαδάκη. Τουλάχιστον, ο τελευταίος δεν φαίνεται να συναινεί, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των επικριτών του. Εξάλλου, δηλώνει ακόμη «ΕΔΕΚίτης ευρωβουλευτής».

Και το «ΔΗΚΟ» …. χάνεται στις συνεργασίες
Εάν κάτι αξίζει να σημειωθεί είναι το ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις εντός του ΔΗΚΟ, που να προκρίνουν, είτε αυτόνομη κάθοδο, είτε μια εκ νέου προσπάθεια να οργανωθεί ένας τρίτος πόλος υπό την πρωτοκαθεδρία του κόμματους του κέντρου. Αυτοί που προκρίνουν κάτι τέτοιο είναι μια μικρή μειοψηφία. Η «πολιτική αξιοπιστία», τόσο από τους αποχωρήσαντες όσο και από τον κλειστό πυρήνα του κόμματος, ορίζεται με βάση τις δυνατότητες συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι με μια στοχευμένη στρατηγική που θα διαφοροποιήσει αισθητά το μεγαλύτερο κόμμα του λεγόμενου «τρίτου πόλου» από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Γιώργος Τάττης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top