ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη δέχεται την πρόσβαση του ΟΗΕ σε δύο ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη δέχεται την πρόσβαση του ΟΗΕ σε δύο ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ιράν επέτρεψε τελικά την Τετάρτη 26/8 στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την είσοδο προσεχώς σε δύο εγκαταστάσεις του, για τις οποίες η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζητούσε την πρόσβαση, μεσούσης της έντασης λόγω της αμερικανικής προσπάθειας για την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.


Το Ιράν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς η Τεχεράνη συμφώνησε να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε δύο ύποπτες πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις.

"Το Ιράν, όπως πριν, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ", δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. "Το Ιράν παρέχει εθελοντικά στην ΙΑΕΑ την πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις που όρισε η ΙΑΕΑ", γράφουν η ΙΑΕΑ και ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ) σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους.

"Οι ημερομηνίες της πρόσβασης της ΙΑΕΑ και των δραστηριοτήτων ελέγχου συμφωνήθηκαν", προσθέτουν χωρίς να διευκρινίσουν το χρονοδιάγραμμα. Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη επίσκεψη στο Ιράν του νέου γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ, του Αργεντινού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, που ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας το 2019.

Τον Ιούνιο, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, οργάνωσης που εδρεύει στη Βιένη, στην Αυστρία, υιοθέτησε απόφαση που πρότειναν ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας από την Τεχεράνη να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο εγκαταστάσεις προκειμένου να εξακριβώσουν αν μη δηλωθείσες πυρηνικές δραστηριότητες είχαν πραγματοποιηθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Το Ιράν αρνείτο μέχρι τώρα να απαντήσει θετικά στις αιτήσεις της ΙΑΕΑ, αναφέροντας ότι αυτές βασίζονται σε ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Ο Γκρόσι είχε λάβει την άδεια να μεταβεί προσωπικά στην Τεχεράνη μεσούσης της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σε σχέση με την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το εμπάργκο για τα όπλα προς το Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν την πρωτοβουλία αυτή, δηλώνοντας ότι ματαιώνει τις προσπάθειές τους για τη διάσωση τις πυρηνικής συμφωνίας του 2015, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενεργοποιώντας τη λεγόμενη ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), μια πρωτόγνωρη διαδικασία της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν μια νομικά αμφιλεγόμενη χρήση. Η κοινή επιτροπή για τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν, των Ευρωπαίων, της Κίνας και της Ρωσίας συνεδριάζει στη Βιένη την Τρίτη.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top