Η ευθύνη των εταιρειών για την ασφάλεια των εμβολίων παραμένει στο ακέραιο στις συμβάσεις που υπογράφουν με την Κομισιόν και τα κράτη μέλη, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τιμ Μακφάι, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί "liability waiver".
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τιμ Μακφάι, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών δήλωσε τα εξής: "Δεν αφήνουμε καμία προσπάθεια για να υποστηρίξουμε την παραγωγή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για όλους. Οι έντονες διαπραγματεύσεις μας με φαρμακευτικές εταιρείες, που πραγματοποιήθηκαν με και για λογαριασμό των κρατών μελών, προχωρούν ικανοποιητικά, ενόψει της αγοράς επιτυχημένων εμβολίων υπό τις καλύτερες συνθήκες".
Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, η Κομισιόν συμφωνεί με τις προπαρασκευαστικές συμφωνίες αγοράς με τους παραγωγούς εμβολίων που επιφυλάσσουν στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αγοράζουν εμβόλια όταν αυτά είναι διαθέσιμα, ενώ τα κράτη μέλη θα πραγματοποιήσουν την πραγματική αγορά. Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από κοινού με την κοινή διαπραγματευτική ομάδα των κρατών μελών και σε διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών.
Επεσήμανε πως "βρισκόμαστε στη μέση μιας συνεχούς πανδημίας. Πρόκειται για εξαιρετικές περιστάσεις και πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατό για να τερματίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση υγείας και να προστατεύσουμε τους πολίτες".
"Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβαστούμε για την ασφάλεια ενός μελλοντικού εμβολίου, ούτε θα αλλάξουμε τους κανόνες περί ευθύνης", σημείωσε
"Επομένως, οποιαδήποτε πρόταση ότι οι συμβάσεις διαπραγματεύεται η Επιτροπή δεν θα τηρεί την οδηγία για την ευθύνη λόγω προϊόντων είναι κατηγορηματικά λανθασμένη", ανέφερε ο Τιμ Μακφάι.
"Αντίθετα, κάθε εμβόλιο που διατίθεται στην αγορά θα πρέπει να πληροί τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και έγκριση από την Κομισιόν ή μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της αγοράς της ΕΕ και τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα", διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά το εάν οι αρχές θα μπορούσαν να αποζημιώσουν κατασκευαστή εάν ο τελευταίος θεωρηθεί τελικά υπεύθυνος για ζημιές, ο εκπρόσωπος είπε: "Στον αγώνα ενάντια στο χρόνο, οι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να παράγουν εμβόλιο πολύ πιο γρήγορα από ό, τι υπό κανονικές συνθήκες. Μιλάμε εδώ για 12-18 μήνες αντί για μια δεκαετία ή περισσότερο. Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υψηλοί αυτοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές, οι συμφωνίες προκαταβολής προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον κατασκευαστή για ορισμένες ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών:
1) πρέπει να διενεργηθεί αυστηρή αξιολόγηση ασφάλειας πριν από την έγκριση ενός εμβολίου,
2) τα δικαιώματα των πολιτών να συνεχίσουν να είναι τόσο ισχυρά όσο σήμερα,
3) κράτη μέλη είναι έτοιμα να καλύψουν οικονομικά ορισμένους από τους κινδύνους των εταιρειών για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά διαθέσιμα για τους πολίτες της ΕΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας."
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις