Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει κάποιον που έχει Γρίπη και οι δύο ασθένειες να συνυπάρξουν, ωστόσο, αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι αν η Γρίπη επιδεινώνει τη μόλυνση από τον Covid 19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος.
Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η μάσκα είναι το μόνο όπλο που έχουμε και λειτουργεί ως φρένο στην εξάπλωση του ιού.
Ο Δρ. Πάνου, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εκφράζει την έντονη διαφωνία του σε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης για μη χρήση της μάσκας από παιδιά κάτω των 12 χρόνων στο σχολείο και τονίζει ότι στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, απόσταση, αντισηψία και αποφυγή συνωστισμού και πολυκοσμίας), ώστε να ελαττωθεί και η πιθανότητα από την προσβολή Γρίπης, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αλλά και την πιθανότητα να κολλήσει κάποιο άτομο άλλους ιούς, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος κάθε χρόνο, γύρω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκαλεί ελαφριά κρυολογήματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, λόγω του πληθυσμού της, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένας άνθρωπος, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς, ώστε ο πληθυσμός «να είναι όσο πιο πολύ γίνεται καθαρός».
Εναλλακτικές θεραπείες - Αγορά Φαβιπιραβίρης
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Πάνο υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις που κάποιος νοσήσει ταυτόχρονα από COVID 19 και Γρίπη, ωστόσο, σημείωσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας».
Ανέφερε ότι στην Κύπρο το κράτος έχει αγοράσει φέτος μια ποσότητα από την δραστική ουσία Φαβιπιραβίρη, το οποίος είχε προτείνει και ο ίδιος ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας.
Εξήγησε ότι αυτό το φάρμακο έχει πάρει άδεια ήδη στην Ιαπωνία και στην Κίνα και μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τη Γρίπη αλλά και τον COVID 19.
«Το έχει αγοράσει το κράτος με δικές του διαδικασίες και επίσης υπάρχει βιβλιογραφία από μια μεγάλη μελέτη στη Ρωσία, όπου χρησιμοποίησαν την Φαβιπιραβίρη και είχαν καλά αποτελέσματα από ήπιες προς μέτριες λοιμώξεις από τον COVID», ανέφερε.
Κληθείς να εκτιμήσει εάν με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθούν τα κρούσματα, ο Δρ. Πάνου απάντησε ότι όσο πιο πολύ ελέγχεται ο πληθυσμός και είναι καθαρός, ενδεχομένως και τα κρούσματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να μπορούν να ελεγχθούν.
«Η ουσία είναι όταν θα αρχίσουν τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον, με όσο το δυνατόν μικρότερες πιθανότητες να υπάρχει θετικό κρούσμα, για να μην κολλά ο ένας τον άλλο», ανέφερε.
«Τριτοκοσμική ή ευρωπαϊκή και προχωρημένη χώρα η Κύπρος;»
Απαντώντας σε ερώτηση για το που στηρίχτηκαν τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, ώστε να λάβουν την απόφαση για μη χρήση της μάσκας από παιδιά κάτω των 12 χρόνων, ο κ. Πάνου είπε ότι έχουν βασιστεί στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του.
Όπως είπε αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι «κανένα κρούσμα στα σχολεία μας», για να διερωτηθεί στη συνέχεια γιατί να μη μάθουν τα παιδιά της Κύπρου να φοράνε τη μάσκα τους;».
«Τα παιδιά όλης της Ευρώπης μπορούν να μάθουν να φοράνε τη μάσκα τους, τα δικά μας όχι; Τα δικά μας τα παιδιά έχουν ειδικές απαιτήσεις και ανάγκες; Παραπονιέται ο ένας και ο άλλος και επειδή παραπονιούνται πρέπει να κάνουμε εμείς το συνδυασμό. Βρίσκουμε μια ευκαιρία και συντασσόμαστε με τον ΠΟΥ για να μην στεναχωρήσουμε αυτούς που αντιδρούν», είπε συγκεκριμένα.
Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει «να υπάρχει λογική μέσα στην επιστημοσύνη μας», σημειώνοντας πως η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει αν είναι μια ευρωπαϊκή προχωρημένη χώρα ή είναι μια χώρα τριτοκοσμική.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Επ. Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού: 'Όχι στην οριζόντια χρήση της μάσκας από τα παιδιά'
Η Κύπρος διανύει ένα δεύτερο κύμα
Σε ερώτηση εάν η επίθεση του ιού τον επερχόμενο χειμώνα στην Κύπρο θα είναι κατά την άποψη του χειρότερη από την προηγούμενη, ο Καθηγητής Γιώργος Πάνου, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος αυτή τη στιγμή διανύει ένα δεύτερο κύμα, το οποίο όπως πρόσθεσε «είναι σαφώς μικρότερο από το πρώτο.
Ανέφερε μάλιστα ότι «ενώ έχει αρχίσει να κάμπτεται υπάρχει μια καθυστέρηση της αντιμετώπισης του».
Εξήγησε ακόμα ότι «αν δει κάποιος όλες τις πανδημίες και επιδημίες υπάρχουν τα δεύτερα, τα τρίτα και τα τέταρτα κύματα, τα οποία δεν είναι σαφές με σειρά, αν θα είναι χειρότερα το επόμενο διάστημα ή πιο ήπια», για να σημειώσει ότι θα πρέπει να ελέγξουμε πολύ περισσότερο κόσμο, πολύ πιο γρήγορα, να ιχνηλατήσουμε πολύ πιο γρήγορα και οπωσδήποτε αυτοί που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να ελέγχονται μία φορά πριν πάνε στη δουλειά τους και μια φορά μέσα σε ένα διάστημα από 5 μέχρι 14 ημέρες, αφού επιστρέψουν.
«Θα πρέπει οι περισσότεροι να δουλεύουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από το σπίτι, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όταν επιστρέψουν στη δουλειά τους δεν θα υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε.
Η μέθοδος της «δεξαμενής»
Επιπλέον, συστήνει την αύξηση των ελέγχων σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα με τη μέθοδο ελέγχου Pool PCR testing, η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα σχολεία με τη νέα χρόνια.
Πρόκειται για τη μέθοδο της λεγόμενης «δεξαμενής», για την οποία εξήγησε ότι «αντί να εξετάζονται ο κάθε ένας ξεχωριστά, θα εξετάζονται πολλοί μαζί και αν μέσα σε αυτόν τον αριθμό εξετάσεων, βρεθεί ένα θετικό περιστατικό, τότε θα ελέγχονται όλοι ξεχωριστά».
«Μπορούμε να ελέγχουμε με την μέθοδο pooling test, που σημαίνει ότι ελέγχουμε με δεξαμενή πολλούς μαζί. Εάν ελέγξουμε μια δεξαμενή από 50 άτομα και είναι αρνητική σημαίνει ότι και οι 50 είναι αρνητικοί. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να χαρτογραφήσουμε τον πληθυσμό. Τα παιδιά που θα επιστρέψουν στο σχολείο και οι καθηγητές τους θα μπορούσαν να ελέγχονται με αυτό τον τρόπο», είπε Ο Δρ. Πάνος.
Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του χειμώνα Γρίπη και COVID 19 κορυφωθούν ταυτόχρονα και τί πρέπει να αναμένεται, ο Δρ. Πάνος είπε πως «θα πρέπει όσοι έχουν συμπτώματα να παρακολουθούνται από ένα γιατρό», σημειώνοντας ότι «οι γιατροί που ξέρουν τη δουλειά τους μπορούν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το COVID και αυτά που χαρακτηρίζουν τη Γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα.
«Στις πιο βαριές περιπτώσεις», είπε, «θα πρέπει να απαιτείται μοριακός έλεγχος και ουσιαστικά θα πρέπει το άτομο που φέρει τα συγκεκριμένα συμπτώματα να περνά από την ταυτόχρονη διαδικασία του μοριακού ελέγχου για τον COVID, αλλά και των άλλων ιών, κυρίως της Γρίπης».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις