Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τους αγαπημένους τους όλοι οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, στον Εσπερινό αφιερωμένο στους αγνοουμένους που έγινε το Σάββατο στο Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στον Κόρνο.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι «οκτακόσιοι δέκα Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, πέραν του 50% των υποθέσεων που κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) εξακολουθούν να αγνοούνται» με την κατάσταση «δυστυχώς να είναι δύσκολη αλλά και οριακή», προσθέτοντας ότι «το 2020, μέχρι στιγμής, καταγράφεται ως η χρονιά με το χαμηλότερο αριθμό εκταφών λειψάνων και ταυτοποιήσεων».
«Δυστυχώς, δεν έχουμε από την τουρκική πλευρά τη συνεργασία που απαιτείται και επιβάλλεται για την οριστική επίλυση του προβλήματος», υπογράμμισε.
Ο κ. Φωτίου τόνισε πως «ενώ τα δικά μας κίνητρα, είναι ανθρωπιστικά, της Τουρκίας είναι κίνητρα απόκρυψης αδιαμφισβήτητων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επέδειξε σε βάρος των ανθρώπων μας το 1974».
«Είναι για το λόγο αυτό που επιβάλλεται όπως όλοι εκείνοι που είναι σε θέση να το πράξουν να εξασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη για να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για επίλυση της τραγωδίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο οι συγγενείς των αγνοουμένων να βιώνουν καθημερινά για σχεδόν μισό αιώνα το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους».
Στο σημείο αυτό, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι δεν υποτιμούνται οι ανθρωπιστικές προσπάθειες της ΔΕΑ και πρόσθεσε ότι στηρίξαμε και στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ, όμως, αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, «ότι είμαστε ή μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα».
Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων που εντοπίζονται κατά τις εκταφές όπως και στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο του DNA, προσθέτοντας ότι η κατάσταση το 2020 επιδεινώθηκε περαιτέρω και με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.
Ο κ. Φωτίου ευχήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΔΕΑ να επιλυθούν σύντομα ώστε να υπάρξει πρόοδος και οι προσπάθειές της να καταστούν αποτελεσματικές.
«Για 46 χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες συγγενείς που ακόμη δεν πήραν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους», ενώ «ολοκληρώνουν μοιραία τον κύκλο της ζωής τους και φεύγουν με ανοικτές τις πληγές στη ψυχή και την καρδιά τους από την αγωνία και τον πόνο τόσων χρόνων», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τους συγγενείς των αγνοουμένων, «για την συμπαράσταση και συμπαράταξη της πολιτείας και όλων μας στο δράμα που βιώνουν».
«Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Δεν απεμπολούμε τα δίκαια μας ούτε και παραγράφουμε το χρέος μας ιδιαίτερα προς αυτούς που θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία και αξιοπρέπεια της πατρίδας μας» κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις