Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν παραδέχτηκε την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος στη χώρα και κάλεσε να κηρυχτεί ο Λίβανος "κοσμικό κράτος" την παραμονή της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πιέζει για μεταρρυθμίσεις.
Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης της ισχυρής φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, σύμμαχος του Αούν, είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για ένα νέο "πολιτικό σύμφωνο" στη χώρα, όπου οι θρησκευτικές κοινότητες ρυθμίζουν τη νομή της εξουσίας.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την παραμονή του διορισμού ενός νέου πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Γερμανία Μουσταφά Αντίμπ, που επιλέχθηκε από τα βαριά ονόματα της σουνιτικής κοινότητας, αντίθετα με τις προσδοκίες του κινήματος διαμαρτυρίας.
Ο διορισμός του αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από διαβουλεύσεις που θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα (31/08), στο κοινοβούλιο. "Καθώς είμαι πεπεισμένος ότι μόνο ένα κράτος κοσμικού χαρακτήρα μπορεί να προστατέψει τον πλουραλισμό, να τον διατηρήσει μετατρέποντάς τον σε πραγματική ενότητα, ζητώ ο Λίβανος να κηρυχθεί κοσμικό κράτος", δήλωσε ο Αούν σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του Λιβάνου.
Ο αρχηγός του κράτους παρέμενε έως τώρα κωφός στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας που άρχισε τον Οκτώβριο του 2019. Σήμερα το απόγευμα, δεσμεύθηκε να "καλέσει σε διάλογο τις θρησκευτικές αρχές και τους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να καταλήξει σε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους" που μπορεί να απαιτήσει συνταγματικές τροποποιήσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είχε προτρέψει τους πολιτικούς αξιωματούχους να προχωρήσουν σε ζωτικής σημασίας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή είχε επικαλεστεί τους "περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος" που οδήγησαν "σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και όπου υπάρχει σχεδόν αδυναμία διενέργειας μεταρρυθμίσεων".
Οι δυτικοί αξιωματούχοι που ακολουθούν ο ένας τον άλλον στη Βηρυτό ένωσαν τις φωνές τους με τις εκκλήσεις των Λιβανέζων για βαθιά πολιτική αλλαγή μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού. Η καταστροφή, για την οποία η πολιτική τάξη καθίσταται υπεύθυνη για αμέλεια και διαφθορά, προκάλεσε τον θάνατο 190 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσοτέρων από 6.500 και ισοπέδωσε ή προκάλεσε ζημιές στα σπίτια 300.000 πολιτών που δεν έλαβαν καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις