Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Μάριος Δημητριάδης χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή του Περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου, που αφορά τη μείωση του ορίου αλκοόλης κατά την οδήγηση, από συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών, επισημαίνοντας πως σύντομα αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής και το περί οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών νομοσχέδιο.
Σημειώνοντας πως ο υπό αναφορά Νόμος προβλέπει τη δραστική μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ για τους αρχάριους οδηγούς, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως "με την εφαρμογή του Νόμου ευελπιστούμε ότι οι αρχάριοι οδηγοί, με τον ψηλό βαθμό απειρίας τους στην οδήγηση, καθώς και οι μοτοσικλετιστές ως ευάλωτοι χρήστες της οδού, θα αντιληφθούν τους κινδύνους του συνδυασμού οδήγησης με αλκοόλ. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι οι οδηγοί των φορτηγών, των λεωφορείων και των ταξί, με τον ψηλό βαθμό επαγγελματισμού που τους διακρίνει, θα αποτελέσουν τους μπροστάρηδες στην προσπάθεια για αποφυγή του συνδυασμού οδήγησης με αλκοόλ".
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο προώθησε, σε συνεργασία με τις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, την ψήφιση της εν λόγω τροποποίησης, στο πλαίσιο των δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια 2012-2020. Το συγκεκριμένο μέτρο καταγράφεται με σαφήνεια στο Στρατηγικό Σχέδιο, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2020.
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας της προηγούμενης περιόδου, με τη μείωση κατά 50% των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις, το αλκοόλ παραμένει η κύρια αιτία των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, μακράν της δεύτερης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, την περίοδο 2009-2013, η οδήγηση με αλκοόλ πέραν του επιτρεπτού ορίου αποτελούσε την αιτία του 1/3 των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.
"Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τους ελέγχους αλκοόλ της Αστυνομίας, σε σχέση με τους οδηγούς που καταγγέλλονται για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, όπου, κατά μέσον όρο, την τελευταία τριετία, 6 στους 100 οδηγούς οδηγούν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Το παζλ συμπληρώνεται από την αντίληψη των Κυπρίων για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως αυτή καταδεικνύεται σε πρόσφατη έρευνα του SARTRE 4 (Social Attitudes to Road Traffic Risk in Europe). Στην έρευνα, η Κύπρος, μαζί με το Βέλγιο, φιγουράρουν με τα ψηλότερα ποσοστά, το 17,3% των Κυπρίων οδηγών έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια αφού έχουν καταναλώσει αλκοόλ, φτάνει να είναι προσεκτικοί", σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.
Όπως αναφέρει, τα πιο πάνω στοιχεία καθορίζουν το πρόβλημα και καθοδηγούν και τις δράσεις μας μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2012-2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις