Με τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και την όλη επιθετική συμπεριφορά της ηγεσίας της Τουρκίας σε βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι δήλωσε το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου σημειώνοντας ότι «δεν κάμπτεται όμως ούτε το φρόνημα ούτε η αγωνιστικότητα μας».
«Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς στην κυπριακή γη, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», είπε ο κ. Φωτίου σε ομιλία του στην κηδεία του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους το 1974 Παύλου Παυλάττου από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «όραμα και στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στον τόπο μας».
Σημείωσε ότι «η πιο τραγική πτυχή απότοκο της τουρκικής εισβολής είναι βέβαια οι αγνοούμενοι μας, καθώς 46 χρόνια από τότε το πρόβλημα παραμένει ανοικτό, με 800 να συνεχίζουν να βρίσκονται στο θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων μας, και τους γονείς, ή τις συζύγους και ακόμα τα παιδιά τους να φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους».
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «παρά τις δυσκολίες και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τους αγαπημένους τους όλοι οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας και μέχρι να διακριβωθεί και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας».
Πρόσθεσε ότι «παράλληλα απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στον δίκαιο αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Για τον ήρωα Παύλο Παυλάττου που το 1974 ήταν 48 χρόνων και φονεύθηκε κατά τη 2η φάση της τουρκικής εισβολής, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε ότι «η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε το 2016 από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίστηκε στην αυλή της εκκλησίας της Βώνης στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου και είναι εμφανή στα οστά του τα σημάδια της άγριας κακοποίησης στην οποία υποβλήθηκε από τον Αττίλα».
«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράφει κανείς τις δραματικές στιγμές που έζησαν πολλοί συμπατριώτες μας στα χέρια του Αττίλα, καθώς και Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών που για χρόνια η Αγκυρα τους πότιζε με το δηλητήριο του μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων. Δύσκολο μεν, αλλά είναι χρέος μας η αλήθεια να λέγεται», συνέχισε ο κ. Φωτίου.
Απευθυνόμενος στη σύζυγό του ήρωα, Ελένη και στα παιδιά του Δέσπω, Κούλλη και Άννα, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «τα λόγια μπορούν να δώσουν, μόνο για λίγο, βάλσαμο στην πονεμένη σας ψυχή» διότι πίσω από την τελετή της νεκρώσιμου ακολουθίας, «προβάλουν χρόνια ανείπωτου πόνου και δυστυχίας, χρόνια που πέρασαν με πολλά ερωτηματικά και μεγάλο παράπονο».
Καταλήγοντας σημείωσε πως «το χρέος που έχουμε προς όλους τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα, υπευθυνότητα και εθνική ομοψυχία γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε να δικαιώσουμε τη θυσία τους».
Στον επικήδειο λόγο του ο Δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι «επιβάλλεται στην ηρωική μνήμη τους να συνεχίσουμε παρά τις πολλές και σημαντικές δυσκολίες και εμπόδια, με σύνεση μεν αλλά και αταλάντευτη αγωνιστικότητα, την προσπάθεια να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτή τη γη κυρίως στις επερχόμενες γενιές, που θα επιτρέπει μια ειρηνική διαβίωση, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς ‘προστάτες’ και ‘εγγυητές’ με σεβασμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Όπως είπε ο Δήμαρχος Κυθρέας, «θέλουμε λύση ευρωπαϊκή, βιώσιμη και λειτουργική το ταχύτερο και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να το επιδιώκουμε, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν γίνουν σεβαστές κάποιες βασικές αρχές δικαίου και από την άλλη πλευρά».
«Τότε μπορούμε να καταλήξουμε σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό ο οποίος θα διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον σ’ όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του νησιού και την ειρήνη στην περιοχή μας, δικαιώνοντας και όσους άδικα έχασαν τη ζωή τους, τους ηρωικούς νεκρούς μας, όπως ο Παύλος Παυλάττος», σημείωσε, τέλος ο Πέτρος Καρεκλάς.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις