Διαφάνεια, απόδοση, αποτέλεσμα είναι το τρίπτυχο δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας λέγοντας ότι η ασθενοκεντρικότητα του συστήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή των οργανώσεων των ασθενών στην λήψη αποφάσεων.
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ο κ. Κουλούμας είπε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την εφαρμογή του συστήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα παραμείνει ο καταλύτης των εξελίξεων και θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας ώστε η μεταρρύθμιση της υγείας να προχωρήσει χωρίς τα εμπόδια και κυρίως χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας, τόσο του ΓεΣΥ όσο και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων».
Ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, τα ΔΣ του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ ν’ αναλάβουν το βαρύτατο μέρος της ευθύνης που έχουν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με την συμμετοχή των ασθενών. «Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή μας στην λήψη των αποφάσεων ώστε οι αποφάσεις αυτές να είναι προς όφελος των ασθενών και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση,τόσο το ΓεΣΥ, όσο και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, χωρίς προβλήματα,με ποιότητα και με πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Θα πρέπει να στηριχθούν και να στελεχωθούν σωστά αυτά τα συμβούλια, συνέχισε, και να υπάρξει αγορά υπηρεσιών για εμπειρογνωμοσύνη όπου υπάρχει ανάγκη στους τομείς που χρειάζονται βελτίωση.
Ο κ. Κουλούμας είπε ότι ζήτησαν αύξηση του εποπτικού ελέγχου στο ΓεΣΥ για «να χτυπηθεί στη ρίζα της η κατάχρηση, να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών και να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται». Η ΟΣΑΚ είναι στη διάθεση όλων, ώστε σε συνεργασία να βελτιώσουμε το ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια, πρόσθεσε.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντοτε στην διάθεσή μας και πάντοτε παρών ώστε οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν να επιλύονται άμεσα προς όφελος των ασθενών».
Ερωτηθείς για την ενίσχυση της εποπτείας και πως πρακτικά μπορεί να γίνει, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ απάντησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το κέντρο ελέγχου με αγορά εμπειρογνωμοσύνης, με σωστή στελέχωση αλλά και με την συμμετοχή των πάροχων. Συμφώνησαν επίσης, συνέχισε, ότι πρέπει να υπάρξουν παραδειγματικές ποινές εκεί και όπου υπάρχει κατάχρηση.
Καταχρήσεις
Ερωτηθείς για το θέμα των καταχρήσεων ο Μάριος Κουλούμας ανάφερε ότι συνεχίζονται και ανάφερε ως παράδειγμα ότι το 75% των επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό παραπέμπεται σε ειδικούς γιατρούς. Δηλαδή, 7,5 ασθενείς στους 10 – είπε – παραπέμπονται στους ειδικούς γιατρούς.
Αυτό, πρόσθεσε, φορτώνει με επιπρόσθετα έξοδα το σύστημα, δημιουργεί λίστα αναμονής στους ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να παραμένουν σε λίστα αναμονής, γίνεται κατάχρηση συνταγογραφήσεων από ειδικούς γιατρούς για αχρείαστες εξετάσεις. «Δημιουργείται ένας κύκλος που πρέπει να κλείσει».
Οι προσωπικοί γιατροί έχουν πελώριο ρόλο να διαδραματίσουν στο ΓεΣΥ, δήλωσε ο κ. Κουλούμας και το 75% να παραμένουν στους προσωπικούς γιατρούς με το 25% να παραπέμπεται στους ειδικούς γιατρούς. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα, είπε, με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε οι ασθενείς που δεν χρειάζονται ειδικό γιατρό να παραμένουν στον προσωπικό τους.
Ο ΟΣΑΚ, ανάφερε, είναι υπέρ της εισαγωγής ποιοτικών κριτηρίων και ένα από αυτά είναι ο ποιοτικός χρόνος με τον προσωπικό γιατρό, διερωτώμενος αν ένα προσωπικός γιατρός βλέπει 50 ασθενείς την ημέρα, πώς μπορεί να έχει επαρκή χρόνο μαζί τους.
Για τα ΤΑΕΠ, είπε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα πέραν των γνωστών θεμάτων που υπήρχαν στο παρελθόν και πρέπει να δουν πώς εφαρμόζονται πρωτόκολλα, προδιαγραφές και πρότυπα ώστε αν ενταχθούν και ΤΑΕΠ από τον ιδιωτικό τομέα να πληρούν τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια που χρειάζονται.
Αποχωρήσεις γιατρών από το ΓεΣΥ
Ερωτηθείς εάν βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τις αποχωρήσεις γιατρών από το ΓεΣΥ το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κουλούμας είπε ότι είναι δικαίωμα ενός γιατρού να αποχωρήσει «και από κει και πέρα ουδέν σχόλιον». Αυτοί που ενδιαφέρονται να βελτιωθεί το σύστημα, παραμένουν σε αυτό και όλοι μαζί συστήνουμε μια συμμαχία, μαζί και με τον ΟΑΥ, για να βελτιώσουμε αυτά που ίσως δεν λειτουργούν σωστά, είπε.
Εμείς συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΥ και τους γιατρούς που πίστεψαν από την αρχή στο σύστημα και πιστεύουν σε αυτό, πρόσθεσε.
Φάρμακα
Για τους περιορισμούς στα φάρμακα, ο κ Κουλούμας είπε ότι το συζήτησαν με τν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο θύμισαν το τί έζησαν πριν μερικά χρόνια όσον αφορά τη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. «Και έχουμε πει ότι πρέπει να υποδειχθεί προς τον ΟΑΥ και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως στο θέμα των φαρμάκων και ειδικότερα στα καινοτόμα εξειδικευμένα φάρμακα θα πρέπει ναι, να υπάρξει η σωστή, χωρίς εμπόδια, πρόσβαση των ασθενών, ώστε να υπάρχει σωστή και αποτελεσματική φαρμακευτική κάλυψη κυρίως των χρόνιων πασχόντων και των σπάνιων νοσημάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις