Θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για τη Λάρνακα, όπου είναι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Απέκλεισε όμως, το ενδεχόμενο του lockdown, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι περισσότερα τοπικά, όπως αυτά που λήφθηκαν και στην περίπτωση της Λεμεσού τον Αύγουστο.
Αναφερόμενος στα όσα μεταδόθηκαν για κρούσμα μεταξύ των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και ήταν θετική φαίνεται να είναι λανθασμένη και η φοιτήτρια είναι υγιής.
Ανησυχητική η κατάσταση για Λάρνακα, θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα
Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι ανησυχητικές οι αλυσίδες κρουσμάτων στην Λάρνακα. «Ανησυχεί όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και όλη η Επιστημονική Ομάδα μαζί με τον Υπουργό, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μέτρα για τη Λάρνακα όταν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο που μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα μέτρα, τα οποία υπολογίζεται να παρθούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόσαμε στη Λεμεσό, όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο φαινόμενο έξαρσης τον Αύγουστο.
«Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, αλλά θα έχουν να κάνουν με τη μείωση αριθμού συναθροίσεων ατόμων, πιθανότητα μείωσης αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους εστιατορίων και τέτοια θέματα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή, είναι η Λάρνακα. «Συνολικά έχουμε 57 άτομα σε όλες τις συστάδες. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες συστάδες. Η πιο μεγάλη είναι αυτή της Μητρόπολης Κιτίου που είναι κι ο ίδιος ο Μητροπολίτης θετικός, είναι η συστάδα του εστιατορίου στις Φοινικούδες, είναι η συστάδα του παραλιακού ξενοδοχείου και είναι και η συστάδα της ποδοσφαιρικής ομάδας με την οποία δημιουργήθηκε νέα συστάδα άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας τώρα. Μεγαλώνουν οι υφιστάμενες και αυξάνεται και ο αριθμός των συστάδων στην επαρχία Λάρνακας με επίκεντρο τη Λάρνακα», είπε.
Σε ερώτηση αν θα επιβληθεί lockdown, απάντησε αρνητικά. «Το lockdown είναι απομακρυσμένο, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται μέτρα τοπικά με επίκεντρο τον αριθμό συναθροίσεων. Φαίνεται ότι στη Λάρνακα υπάρχει κάποια χαλάρωση των μέτρων σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον γι αυτό υπάρχει αύξηση του αριθμού των συστάδων», σημείωσε.
Η φοιτήτρια του ΠΚ δεν ήταν εξ αρχής θετική στον κορωνοϊό
Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν για κρούσμα φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δρ Κωστρίκης τόνισε ότι η φοιτήτρια δεν ήταν εξ αρχής θετική στο κορωνοϊό και πως ήταν λανθασμένη η αρχική διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τη βρήκε θετική.
«Το δείγμα επαναλήφθηκε χθες από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου κι είναι αρνητικό. Άρα φαίνεται το θετικό είναι λανθασμένο. Επίσης, η φοιτήτρια επανέλαβε το τεστ σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν επίσης αρνητικό. Η φοιτήτρια είναι αρνητική. Έκαμαν λάθος στην πρώτη διάγνωση. Η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι λανθασμένη. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου χρησιμοποιήθηκε η δική μου τεχνική και στο εξωτερικό εργαστήριο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άλλα εργαστήρια», είπε.
Κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω σε τι συνίσταται η δική του τεχνική, ανέφερε ότι είναι είναι βασισμένη σε μια πατέντα δική του που κατοχυρώθηκε στην Αμερική το 2011 κι χρησιμοποιείτο για τη διάγνωση του SARS 1 της πρώτης επιδημίας του ιού.
«Είναι τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται σωστή διάγνωση ακόμη κι αν ο ιός μετακινηθεί γενετικά, όταν δηλαδή υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού, χρησιμοποιεί αυξημένο αριθμό γονιδίων για τη διάγνωση, χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε θετικό δείκτη στο πείραμα κι έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα να μην γίνει λάθος. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσάρμοσα αυτή την πατέντα για το SARS 2. Εκτός από ότι την προσάρμοσα, την αξιολόγησα με τρεις διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αξιολογήσεις διαγνωστικών μεθοδολογιών και τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν 100% σωστά», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι βιοτεχνολογική εταιρεία, άρα αυτό το κάναμε στα πλαίσια της έρευνας μας και σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως πρέπει αυτή η μεθοδολογία να χρησιμοποιηθεί από μια βιοτεχνολογική εταιρεία και να την προσαρμόσει και να την παράγει σε μεγάλους αριθμούς σε άλλα κέντρα».
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα σχολεία
Ο Καθηγητής είπε ότι από την κατάσταση στα σχολεία αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη έξαρσης.
«Τα σχολεία αποτελούν χώρο συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ατόμων και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να καταργηθεί η χρήση της μάσκας και από τους εκπαιδευτικούς και από τους μαθητές. Είναι εξαιρετικής σημασίας η χρήση μάσκας όσο δύσκολο και να είναι αυτό το πράγμα. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ. Είναι ενδείξεις που τις έχουμε τους τελευταίους μήνες και η μάσκα αποτελεί ένα φραγμό στην μετάδοση του ιού».
Οι προβλέψεις για Χειμώνα
Ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι οι προβλέψεις για τους χειμερινούς μήνες είναι ότι υπάρχει αύξηση μεταδοτικότητας του ιού και ο λόγος είναι επιδημιολογικός αφού τα άτομα σε χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει αυξητική τάση της μεταδοτικότητας του ιού.
Επισήμανε ότι η επιδημία θα εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό. «Το εμβόλιο αποτελεί τη ναυαρχίδα όλων των ιατρικών προσπαθειών. Επομένως πιστεύω ότι αυτή η επιδημία θα εξαλειφθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, όπως έγινε με την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, έτσι θα εξαλειφθεί και αυτή η μεταδοτική ασθένεια», συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις