Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κύριο Πέτρο Καραγιάννη θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τις αλυσίδες μετάδοσης στη Λάρνακα, την έντονη ανησυχία του Υπουργείου, τα κρούσματα μέσω ποδοσφαίρου και το εμβόλιο.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Αρχικά και όσον αφορά τις αλυσίδες μετάδοσης και το ‘καμπανάκι’ που ήχησε στη Λάρνακα ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Λεμεσό αφού τα πολλά κρούσματα και επαφές καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα τη διαδικασία ιχνηλάτησης. ‘Έχουμε να κάνουμε με 3 αλυσίδες που αριθμούν από 18 μέχρι 24 άτομα, με την μία εξ’αυτών (της Μητρόπολης) να φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Υπάρχει και μία νέα που πάει να δημιουργηθεί με τις 2 νοσηλεύτριες να σχετίζονται με ακόμα 3 τουλάχιστον επιβεβαιωμένα περιστατικά’.
Εν συνεχεία και σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο Πέτρος Καραγιάννης ήταν αρκετά έντονος κάνοντας λόγο για αβλεψία και μη τήρηση των πρωτοκόλλων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. ‘Το Υπουργείο είναι ενήμερο από που και πως ξεκίνησε η διασπορά, δε θέλω να πω περισσότερα’ δήλωσε κάνοντας λόγο για αμέλεια και αδυναμία τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας. ‘Παρεξηγήσαμε ίσως την αξία του ποδοσφαίρου, κανείς δεν είναι υπεράνω της δημόσιας υγείας‘ πρόσθεσε, για να προσθέσει πως η επιστημονική ομάδα δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση στο πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε ενώ είχε τις αντιρρήσεις της για τα μέτρα στο ποδόσφαιρο.
Για το πως βλέπει την επόμενη μέρα μας δήλωσε πως ‘Μακάρι να διαψευστώ αλλά με την παρούσα κατάσταση θα δούμε παρόμοια τουλάχιστον νούμερα τις επόμενες ημέρες, μακάρι να ελεγχθεί και να μην χρειαστούν περισσότερες ενέργειες.’ Για το χειμώνα προβλέπει ότι θα υπάρξουν εξάρσεις (3-4) και οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων περιστατικών θα αυξηθούν, είναι μεγάλο στοίχημα να το αντιμετωπίσουμε με την ίδια επιτυχία, κατέληξε.
Τέλος για το εμβόλιο (συγκεκριμένα της Οξφόρδης / AstraZeneca) τόνισε πως ναι μεν υπήρξαν επιπλοκές σε 2 άτομα (με νευρολογικές παθήσεις) όμως είναι ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει αυτή τη στιγμή και ίσως να αποφευχθεί να χορηγηθεί σε άτομα που πάσχουν από παρόμοιας ή της ίδιας φύσεως νευρολογικά προβλήματα. ‘Δε θα αναγκάσουμε κανένα να βάλει το εμβόλιο, σε πρώτη φάση δε γνωρίζουμε αν θα έχουμε καν αρκετές δόσεις. Στόχος είναι να εμβολιαστούν αρχικά ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες αλλά και ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Αν κάποιος που δεν υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία νοσήσει πιθανότατα απλά θα δημιουργήσει αντισώματα και δε θα επιβαρυνθεί η κατάσταση του. Τώρα εάν κάποιος ανήκει σε ευάλωτη ή ευπαθή ομάδα και δε θέλει να εμβολιαστεί, παίρνει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής του’.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις