To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε την ενημερωμένη εκτίμηση κινδύνου σχετικά με την πανδημία COVID-19, μαζί με ένα σύνολο οδηγιών για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τις οποίες παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και η διευθύντρια του ECDC Δρ.Αντρέα Άμον, απευθύνοντας σε αρχές και πολίτες αυστηρή προειδοποίηση κατά του εφησυχασμού.
Η εκτίμηση κινδύνου δείχνει ότι τα ποσοστά κοινοποίησης περιστατικών αυξήθηκαν σταθερά σε ολόκληρη την ΕΕ και το ΗΒ από τον Αύγουστο και ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν πάντα επαρκή για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης.
Είναι επομένως ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αμέσως με το πρώτο σημάδι νέων εστιών. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των τεστ και τον εντοπισμό επαφών, τη βελτίωση της δημόσιας παρακολούθησης της υγειονομικής περίθαλψης, τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα και την εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας υγείας.
Ο ECDC προειδοποιεί σήμερα ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση, υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου έχουν αποδειχθεί ότι δεν επαρκούν από μόνα τους για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης.
Σε ορισμένες χώρες, η αύξηση επηρεάζει κυρίως τους νέους (ηλικίας 15 έως 49 ετών) με αποτέλεσμα κυρίως ήπιες και ασυμπτωματικές περιπτώσεις, σε άλλες χώρες η αύξηση οδηγεί σε περισσότερους θανάτους μεταξύ των ηλικιωμένων.
Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση δημιουργεί αυξανόμενο κίνδυνο για ομάδες κινδύνου και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ζητεί άμεση στοχοθετημένη δράση για τη δημόσια υγεία.
Το ECDC προσδιορίζει στην εκτίμησή του κινδύνους διάφορες επιλογές απόκρισης, όπως η ενίσχυση των ικανοτήτων υγειονομικής περίθαλψης και η στόχευση δράσεων δημόσιας υγείας σε ιατρικά ευάλωτα άτομα και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Ζητεί δε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, στρατηγικές δοκιμών, ανίχνευση επαφών, μέτρα καραντίνας, επαρκή επικοινωνία κινδύνου και μέτρα προστασίας της ψυχικής υγείας.
Τα ποσοστά κοινοποίησης περίπτωσης COVID-19 έχουν αυξηθεί σταθερά σε ολόκληρη την ΕΕ / ΕΟΧ και το ΗΒ από τον Αύγουστο του 2020, αλλά αυτό δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλες τις χώρες.
Αναλυτικά σύμφωνα με τον ECDC:
- Σε αρκετές χώρες, η παρατηρούμενη αύξηση συσχετίζεται με αυξημένο ρυθμό δοκιμών και έντονη μετάδοση μεταξύ ατόμων μεταξύ 15 και 49 ετών. Σε τέτοιες χώρες οι περισσότερες ανιχνεύσεις αφορούν ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις.
- Σε ορισμένες άλλες χώρες, η έξαρση συμπίπτει με υψηλά ή αυξανόμενα ποσοστά ειδοποίησης μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων, και κατά συνέπεια αυξημένο ποσοστό νοσοκομειακών και σοβαρών περιπτώσεων.
- Τα παρατηρούμενα αυξημένα επίπεδα μετάδοσης δείχνουν ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν έχουν επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, είτε επειδή η τήρηση των μέτρων δεν είναι βέλτιστη είτε επειδή τα μέτρα δεν επαρκούν για τη μείωση ή τον έλεγχο της έκθεσης.
- Επιπλέον, η ευπάθεια του πληθυσμού σε μολύνσεις παραμένει υψηλή καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες οροεπιπολασμού υποδηλώνουν ότι το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό είναι μικρότερο από 15% στις περισσότερες περιοχές εντός της ΕΕ / ΕΟΧ και του ΗΒ.
- Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές χώρες είναι ανησυχητική καθώς θέτει έναν αυξανόμενο κίνδυνο μόλυνσης για ευάλωτα άτομα (άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι) και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και καλεί για άμεση στοχοθετημένη δράση για τη δημόσια υγεία.
Mε βάση τα παραπάνω, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση και εφησυχασμό.
"Οι ενοχλητικοί αλλά απαραίτητοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τα περισσότερα κράτη μέλη κατά την Άνοιξη κατάφεραν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού και μας επέτρεψαν να αρχίσουμε αργά και σταδιακά να επιστρέψουμε σε αυτό που για λίγο θα παραμείνει το νέο μας φυσιολογικό", τόνισε.
"Ωστόσο, η πολύ αναμενόμενη και αναγκαία άρση ορισμένων από τους περιορισμούς κατά τις αρχές του καλοκαιριού οδήγησε σε αυτό που έχουμε συνεχώς προειδοποιήσει - αύξηση των περιπτώσεων", εξήγησε.
"Σε ορισμένα κράτη μέλη η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου. Αυτή είναι μια πραγματική αιτία ανησυχίας. Αυτό σημαίνει, για να είμαστε πολύ σαφείς είναι ότι τα μέτρα ελέγχου που ελήφθησαν απλώς δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά, ή δεν είχαν επιβληθεί ή ακολουθηθεί όπως έπρεπε. Αυτό υπογραμμίζεται σαφώς στην ενημερωμένη εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων", διευκρίνισε η Επίτροπος.
"Ενώ τα άτομα που είναι θετικά για το COVID-19 είναι τώρα νεότερα σε πολλά κράτη μέλη και τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν χαμηλότερα από πριν, αρχίζουμε να παρατηρούμε αύξηση στα ποσοστά πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας".
"Επιπλέον, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η εποχή του έτους για περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης. Για να αποφευχθεί ένα θανατηφόρο δίδυμο COVID-19 και γρίπης - που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας μας και να οδηγήσουν σε περισσότερες απώλειες ζωών - πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού της γρίπης", επεσήμανε.
"Βλέπω την απόλυτη ανάγκη να στείλω ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη ότι οι συστάσεις μας σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ετοιμότητα από τον Ιούλιο είναι πλέον πιο επίκαιρες από ποτέ", τόνισε η Στ.Κυριακίδου. "Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή. Σήμερα είμαστε εδώ για να καλέσουμε όλους να ενεργήσουν αποφασιστικά. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε την επανάληψη της περασμένης άνοιξης", προειδοποίησε.
"Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα - είμαστε όλοι υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ευπάθεια, να συνεχίσουμε να διατηρούμε φυσικές αποστάσεις, να φοράμε μάσκες προσώπου, να φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών, να προσπαθούμε να συναντόμαστε αυτοπροσώπως μόνο μέσα σε μια «κοινωνική φούσκα» συγγενών και φίλων και να μείνουμε σπίτι όταν αισθανόμαστε άρρωστοι", τόνισε.
Η Επιτρόπος ζήτησε από τα κράτη μέληνα είναι έτοιμα να εφαρμόσουν μέτρα αμέσως και την κατάλληλη στιγμή, με το πρώτο σημάδι πιθανών νέων εστιών.
Όπως είπε "έχουμε παραδώσει τις πρώτες παρτίδες της μόνης εξουσιοδοτημένης θεραπείας COVID - Remdesivir - που αγοράστηκε με το μέσο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ. Διαπραγματευόμαστε με φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια COVID-19 και έχουμε συνάψει δύο συμβάσεις μέχρι στιγμής, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε τέτοια εμβόλια όταν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τέλος, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια και προβλεψιμότητα για τους πολίτες. Αυτό το ζήτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και επιμένω ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τα κράτη μέλη να συμφωνήσουμε γρήγορα σε μια κοινή προσέγγιση βάσει της σύστασής μας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ένα συνονθύλευμα κανόνων, είναι καιρός να φέρουμε τάξη σε αυτό", προειδοποίησε η Επίτροπος.
"Αλλά με το εμβόλιο COVID-19 να είναι ακόμη μήνες μακριά, ανησυχώ βαθιά για το τι βλέπω τώρα και για το τι μπορεί να δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες", είπε. "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και ένα εμβόλιο δεν θα είναι ασημένια σφαίρα. Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο COVID και η αυτοπειθαρχία μας στο πως τηρούμε τα μέτρα θα καθορίσει τους επόμενους μήνες. Πρέπει να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν εκ νέου γενικευμένους αποκλεισμούς. Αυτό θα είναι επιζήμιο για τις οικονομίες μας, την εκπαίδευση των παιδιών μας και την καθημερινή μας ζωή - για να μην αναφέρουμε την ψυχική μας ευημερία", σημείωσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις