Αντιδρούν στην χρήση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείου Αναφοράς για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου και ζητούν από το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τους τοπικούς φορείς να αναζητήσουν εναλλακτική λύση ώστε να νοσηλεύονται αλλού οι ασθενείς με Covid- 19.
Σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιδρούν στη χρήση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείου Αναφοράς, πραγματοποίησαν σύσκεψη και σε δηλώσεις του ο Δρ. Νικόλαος Βασούρης, Ορθοπεδικός ανέφερε πως «γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, συγκεντρώθηκαν για συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Το προηγούμενο διάστημα που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του κορωνοϊού, προέκυψαν πολύ σοβαρά στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί και να προκύψουν διάφορα πολύ σοβαρά επικίνδυνα προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών».
Πρόσθεσε πως οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη θα ετοιμάσουν και θα υπογράψουν μια κοινή γραπτή δήλωση που θα απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους Φορείς, Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ και τοπικούς παράγοντες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασούρης είπε πως «ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αντιδράσεις από τα οργανωμένα σύνολα. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι επαρχιακό, βρίσκεται σε ακριτική περιοχή και εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου το χρόνο. Την περίοδο του κορωνοϊού προέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να συνεχιστούν».
Πρόσθεσε πως «εμείς ως εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου θεωρούμε ότι αναλάβαμε σε πρώτη φάση, τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό, στην πιο δύσκολη συγκυρία. Θα είναι άδικο να συνεχίσουμε να είμαστε Νοσοκομείο Αναφοράς και θα πρέπει κάποιος επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να αναλάβει κάποιο ρόλο, ώστε να δοθούν άλλες λύσεις».
Σύμφωνα με τον Δρ. Βασούρη «η λύση που προτείνουμε εμείς είναι η κάθε επαρχία να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με κορωνοϊό ξεχωριστά και να δημιουργηθεί ένα χωριστό Τμήμα στο κάθε Νοσοκομείο για να μπορούν να νοσηλεύονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς».
Σημειώνεται ότι στην κοινή γραπτή δήλωση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρεται ότι «το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, αντιλαμβανόμενο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία ο ορισμός του Νοσοκομείου μας, ως Νοσοκομείο Αναφοράς, απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τους τοπικούς παράγοντες για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης».
Προστίθεται ότι «με την επιλογή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου από την αρχή της πανδημίας, ως Νοσοκομείο Αναφοράς, έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά προβλήματα ως προς την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας προς την τοπική κοινωνία. Το γεγονός ότι όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου παρέμειναν κλειστά για τουλάχιστον τρεις μήνες με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση των χρόνιων πασχόντων ασθενών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου όπως και αρκετών ασθενών πολλών κατηγοριών».
Στην δήλωση σημειώνεται πως «για νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό έχουν επιταχθεί το Παιδιατρικό, Γυναικολογικό και Παθολογικό Τμήμα και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ δεν ήταν δυνατή η παροχή υπηρεσιών των άλλων ειδικοτήτων, δηλαδή Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Γενικής Χειρουργικής, Καρδιολογίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων καθώς τα Τμήματα τους ήταν κλειστά».
Αναφέρεται ακόμα ότι «η λειτουργία του ΤΑΕΠ ήταν υποτυπώδης λόγω της μη προσέλευσης ασθενών, εξαιτίας του φόβου του κορωνοϊού. Επειδή το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν διαθέτει ΜΕΘ αλλά ΜΑΦ, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται από άλλα Νοσοκομεία στο Νοσοκομείο Αναφοράς και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης τους, επιβαλλόταν η μεταφορά τους είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, τα οποία διαθέτουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών».
Στην γραπτή δήλωση των γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σημειώνεται επίσης πως «λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής που είναι ακριτική και της έλλειψης μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, που θα ήταν δυνατόν να αναλάβουν το ρόλο του Νοσοκομείου Αναφοράς, δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θανάσιμοι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία με τον ορισμό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, που εμείς ως θεράποντες ιατροί της πρώτης γραμμής, ζούσαμε καθημερινά ανήμποροι να βοηθήσουμε τον πάσχοντα ασθενή της περιοχής».
Με την επαναλειτουργία των Τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου τον περασμένο Μάιο, το Παιδιατρικό Τμήμα παραμένει κλειστό για σκοπούς νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδυναμία στη νοσηλεία παιδιών ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στον ιδιωτικών τομέα της περιοχής. Η επαναλειτουργία του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου, ήταν παράκληση των ίδιων των παιδιάτρων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παιδιά για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές».
Εξαιτίας των επικίνδυνων καταστάσεων που αφορούν την υγεία των ασθενών και των κατοίκων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, οι γιατροί και νοσηλευτές ζητούν από το Υπουργείο Υγείας «όπως βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση έτσι ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου να πάψει να είναι Νοσοκομείο Αναφοράς».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις