Ενόψει της αντιξοότητας και των τουρκικών προκλήσεων, η προτεραιότητά μας παραμένει σταθερή στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποδεκτή ως λύση στο Κυπριακό, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του που μεταδόθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), για τον εορτασμό της 60ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση μίλησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα διοίκησης Brian Bulatao, πάνω από 25 στελέχη σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου, μαζί με 12 ηγέτες μεγάλων οργανώσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, τον διευθύνοντα σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής και τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη διαβάστηκε από την Ελληνίδα πρέσβυ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ενωμένη και αποφασιστική απάντηση για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις προσδοκεί ο ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Μισέλ
«Ελπίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην κατεχόμενη περιοχή, θα γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μετά από πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, μέσα σε ευνοϊκό περιβάλλον με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, από όπου σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Crans Montana», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην προμαγνητοφωνημένη ομιλία του.
Σημείωσε επίσης ότι γι’ αυτό, «στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να τονιστεί στην Τουρκία η ανάγκη αποφυγής προκλητικών ενεργειών και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές στην επανάληψη των προσπαθειών για διευθέτηση στην Κύπρο, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι 46 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή, η Κύπρος βιώνει μια νέα τουρκική επιθετικότητα, η οποία αυτή τη φορά εκτείνεται στη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι χώρες έχουν ως επί το πλείστον συσπειρωθεί για να πολεμήσουν έναν κοινό εχθρό, η Τουρκία επέλεξε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις προκλητικές, παράνομες ενέργειές της. Σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής πολιτικής παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η 6η τουρκική παράνομη γεώτρηση σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες, διαδοχικές σεισμικές έρευνες της στη νότια ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2019.
«Αυτή η δραστηριότητα συνδυάζεται με τη βαριά στρατιωτικοποίηση των θαλασσών γύρω από το νησί από το τουρκικό ναυτικό, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε επίσης τις απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να ανοίξουν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απόλυτα αγνοώντας τις σαφείς εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα να μην το πράξουν.
Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ για τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου και την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα IMET, καθώς και την υπογραφή κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, διμερούς συμφωνίας για την ίδρυση της CYCLOPS, μιας κοινής μονάδας κατάρτισης στη Λάρνακα, η οποία θα παρέχει προγράμματα ανοιχτά σε ομολόγους από χώρες που έχουν παρόμοια σκέψη, κυρίως από την περιοχή, σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ξηρά, την ανοικτή θάλασσα και τους λιμένες.
«Όλες οι περιφερειακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, έχουν καθιερώσει την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στις περιφερειακές δομές ασφαλείας. Είναι αυτονόητο ότι για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας, στο πλαίσιο μιας λύσης του πολιτικού προβλήματος, μια επανενωμένη Κύπρος πρέπει να παραμείνει ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος χωρίς παρέμβαση τρίτης χώρας στις εσωτερικές της υποθέσεις, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος και πάροχος ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις