Ανάγκη εγκυκλίου από ΚΟΑ ή σχετικής αθλητικής νομοθεσίας προτού θρηνήσουμε θύματα!
Αναλυτικά:
Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας και των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19 σε ποδοσφαιρικές ομάδες, άλλα θέματα όπως αυτή της έκθεσης ποδοσφαιριστών σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αγώνων, συχνά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι επικίνδυνο και ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τους παίκτες, αφού η θερμική καταπόνηση αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τους αθλητές. Ο ΠΑ.Σ.Π., ως ο οργανωμένος σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, έχει ενσκήψει ιδιαίτερα στο θέμα το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια να εισηγηθεί προς τους αρμόδιους φορείς (του ποδοσφαίρου και του κράτους) ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο είχαμε συνολικά οκτώ περιστατικά λιποθυμικών επεισοδίων λόγω θερμικής καταπόνησης! Πρόκειται για 5 ποδοσφαιριστές και 1 ποδοσφαιρίστρια, 1 βοηθό διαιτητή και 1 νεαρό ποδοσφαιριστή. Τέσσερις εξ’ αυτών, πέραν της φροντίδας στο γήπεδο, διακομίστηκαν σε κλινικές / νοσοκομεία, με τους δύο να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω ηλίασης.
Οι σχετικές φωτογραφίες:
*Χαρτιά αναρρωτικής άδειας από περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έπαθαν ηλίαση μετά από παιχνίδια.
*Ο ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Φώκλας σε κλινική μετά από λιποθυμικό επεισόδιo σε αγώνα που διεξήχθη εν μέσω ψηλής θερμοκρασίας.
*Οι μετρήσεις των Δεικτών Δυσφορίας από το Τμήμα Μετεωρολογίας την ώρα έναρξης παιχνιδιών στις 12 Σεπτεμβρίου (Οι ποδοσφαιριστές βγαίνουν για προθέρμανση ακόμη πιο νωρίς).
Μέσα από την έρευνα του ΠΑ.Σ.Π., προκύπτει όπως στην Κύπρο υπάρχουν σημαντικές ασάφειες, κενά και ανύπαρκτη νομοθεσία για τα όρια της θερμικής καταπόνησης στην άθληση (επαγγελματική και ερασιτεχνική).
Σημαντικοί παράγοντες πέραν της θερμοκρασίας
Οι προειδοποιήσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας βασίζονται στον παράγοντα «θερμοκρασία». Παράλληλα υπάρχουν και Δείκτες που πέραν της θερμοκρασίας λαμβάνουν υπόψη κι άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επιδράσουν στη θερμική καταπόνηση, όπως είναι η «υγρασία», η «άμεση έκθεση στον ήλιο» και ο «άνεμος». Δύο τέτοιους δείκτες χρησιμοποιεί και το Τμήμα Μετεωρολογίας (Δείκτης Καύσωνα και Δείκτης Δυσφορίας).
Μάλιστα στο σχετικό πίνακα του Κώδικα Πρακτικής για Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τροποποιήθηκαν οι θερμοκρασίες σε 32°C έως 46°C (αντί 36°C έως 43°C που ήταν προηγουμένως), αφού μετεωρολογικά στοιχεία και μετρήσεις έχουν καταδείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται συνθήκες που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
Βαρύτητα εργασίας: Το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή απουσιάζει
Για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή ο Κώδικας Πρακτικής, τα επαγγέλματα χωρίζονται με βάση την βαρύτητα τους σε σχετικό πίνακα ο οποίος κατά καιρούς τροποποιείτε και προστίθενται επαγγέλματα. Αυτή τη στιγμή ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής (αθλητής) απουσιάζει από τον πίνακα! Φυσικά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για σκοπούς ελέγχου μπορεί και προσομοιάζει τα επαγγέλματα που λείπουν με αυτά που υπάρχουν στη λίστα.
Δεμένα τα χέρια του τμήματος εργασίας
Το Τμήμα Εργασίας μπορεί να παρέμβει με βάση τον πίνακα «Επιβαλλόμενης σχέσης Εργασίας για διάφορες συνθήκες Θερμοκρασίας και Υγρασίας» μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχέση εργαζόμενου – εργοδότη. Για παράδειγμα σε αγώνες ή προπονήσεις ακαδημιών ή με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές όλων των Κατηγοριών δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει ακόμη κι αν επικρατούν καιρικές συνθήκες κόκκινης προειδοποίησης!
Η καταπόνηση του ποδοσφαιριστή
Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να μην έχει βαρύ εξοπλισμό εργασίας αλλά έχει άμεση και συνεχή έκθεση στον ήλιο και σε πολλές στιγμές τρέχει με μέγιστη ένταση την ώρα της εργασίας του, ανεβάζοντας καρδιακούς παλμούς πολύ περισσότερους από έναν άλλο εργαζόμενο.
Το παράδειγμα της Καταγγελίας του ΠΑ.Σ.Π.!
Ο ΠΑ.Σ.Π. προχώρησε σε καταγγελία στο Τμήμα Εργασίας για αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Με βάση τον πίνακα «Επιβαλλόμενης σχέσης Εργασίας για διάφορες συνθήκες Θερμοκρασίας και Υγρασίας» ο ΠΑ.Σ.Π. συγκρίνοντας τα επαγγέλματα στον πίνακα «Βαρύτητα εργασίας» , θεωρεί ότι με βάση την φυσική καταπόνηση ένας ποδοσφαιριστής ασκεί βαριά εργασία και άρα τα παιχνίδια έγιναν παράνομα.
Ο ΠΑ.Σ.Π. θα ήθελε να ευχαριστήσει τους λειτουργούς του Τμήματος Εργασίας και του Τμήματος Μετεωρολογίας με τους οποίους επικοινώνησε το τελευταίο διάστημα και μας εξήγησαν με μεγάλη προθυμία όλες τις πρακτικές και τις διαδικασίες που διέπουν τα τμήματα τους. Επικοινωνία είχαμε επίσης και με ακαδημαϊκούς βιομετεωρολόγους. Όλοι συμφώνησαν στο ότι οι προβληματισμοί του ΠΑ.Σ.Π. είναι βάσιμοι και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε διαμόρφωση μιας σχετικής νομοθεσίας για τη θερμική καταπόνηση των αθλητών γενικά ενώ επίσης πρότειναν ως λύση – εάν δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ο φωτισμός στα γήπεδα – να ξεκινάνε τα Πρωταθλήματα μικρών Κατηγοριών προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κλείνοντας, εισήγηση μας ως ΠΑ.Σ.Π. προς την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ, είναι να διεξαχθεί άμεσα μια συνάντηση εργασίας, όπου θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της πιο πάνω έρευνας, και να εισηγηθούμε τρόπους αντιμετώπισης του ετήσιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τέτοια εποχή οι αθλητές μας, πάντα εντός των πλαισίων του αθλήματος του ποδοσφαίρου. Προκύπτει ξεκάθαρη η ανάγκη δημιουργίας εγκυκλίου από τον ΚΟΑ ή ενσωμάτωσης σχετικής πρόνοιας, στην υπό συζήτηση αθλητική νομοθεσία!
ΠΑΣΠ
The post ΚΥΠΡΟΣ – SOS από ΠΑΣΠ για τα λιποθυμικά επεισόδια: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Κύπριου παίκτη στο νοσοκομείο appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις