ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ: Πολιτική διακήρυξη και κάλεσμα στους πολίτες - 'Είναι η ώρα της συμπόρευσης...'

ΕΔΕΚ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ: Πολιτική διακήρυξη και κάλεσμα στους πολίτες - 'Είναι η ώρα της συμπόρευσης...'

Την Πολιτική Διακήρυξη ενόψει τον βουλευτικών εκλογών του 2021, δημοσίευσε η ΕΔΕΚ, μετά την επικύρωση της από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ καλεί τους πολίτες σε συμπόρευση αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 'είναι η ώρα της ενότητας, της συμπόρευσης, της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας'.

Διαβάστε αναλυτικά:

Κατά τη σημερινή 12η Σύνοδο η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ επικύρωσε την Πολιτική Διακήρυξη – Πρόσκληση που είχε εισηγηθεί το Πολιτικό Γραφείο τον περασμένο Ιούλιο.
Επιπρόσθετα προχώρησε σε σειρά αποφάσεων σε σχέση με τις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές, όπως:

  • Σύσταση Επαρχιακών Εκλογικών Επιτελείων,
  • Σύνθεση Ψηφοδελτίων,
  • Πρωτόκολλο προεκλογικής συμπεριφοράς υποψηφίων.

Πολιτική Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ
«Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, ανέδειξε και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις αδυναμίες του υφιστάμενου οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει κυριαρχήσει. Επίκεντρο του συστήματος αυτού δεν είναι ο πολίτης και οι πραγματικές του ανάγκες, αλλά το κέρδος και η τάση συσσώρευσης του πλούτου σε όσο το δυνατό λιγότερους.

Στην περίπτωση της πατρίδας μας άρχισε με το φιάσκο του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2001 για το οποίο κανένας δεν πλήρωσε.

Συνεχίστηκε με την ασυδοσία των τραπεζιτών την περίοδο 2008 – 2012 (αξιόγραφα, εικονικά δάνεια, αμφίβολες και επισφαλείς επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό, επιλεκτικές διαγραφές δανείων κ.ά.) για την οποία και πάλι κανένας δεν λογοδότησε.

Ακολούθησε η οικονομική κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό πλήγμα σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σήμερα συνεχίζεται με την εκποίηση των ακινήτων κυρίως των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν μία ισχυρή νομική αρωγή για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Το κράτος και το σημερινό σύστημα αφήνει τους πολίτες ακάλυπτους, ιδιαίτερα εκείνους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν τους παρέχει την αναγκαία προστασία. Αντίθετα, συστηματικά και απροκάλυπτα, προστατεύει και ενισχύει την ασυδοσία, κυρίως των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών.

Δεν είναι τυχαία η σημαντική συρρίκνωση της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και το μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη φυσική, τη θρησκευτική και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΔΕΚ απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του λαού μας, πολίτες, ομάδες πολιτών, οργανώσεις, κόμματα, που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες να ενώσουν δυνάμεις και να συμπορευθούν για να αναχαιτίζουν αυτή την καταστροφική πορεία στη βάση συγκεκριμένων αρχών, όπως:

  1. Η λύση του Κυπριακού:
  • να διασφαλίζει ένα κράτος, έναν λαό,
  • να κατοχυρώνει πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε  ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις,
  • να αποκλείει εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες.
  1. Η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) δεδομένου ότι νομιμοποιεί την διχοτόμηση και κατοχυρώνει επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
  2. Να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική θωράκιση της Κύπρου καθώς και η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς.
  3. Η κοινωνική και οικονομική πολιτική του κράτους να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να στηρίζει αποφασιστικά τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών.
  4. Η κατοχύρωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη λειτουργία του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καθώς και η μετάβαση τους κράτους στην ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργίας για να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία.
  5. Η ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας.
  6. Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο, με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.
  7. Η ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας και η δημιουργία συνθηκών για προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.
  8. Ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη, και
  9. Υιοθέτηση πλαισίου στήριξης των πολιτικών προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα αποτροπής της παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται από την Τουρκία στο πλαίσιο ενός ασύμμετρου υβριδικού πολέμου.

Είναι η ώρα της ενότητας, της συμπόρευσης, της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου. Δεν διεκδικεί ποδηγέτηση αλλά συνεργασία σε πλαίσιο ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και εντιμότητας.
«Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top