Για υπεκφυγές εκ μέρους αρμόδιων κρατικών τμημάτων, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε σχέση με πρόταση νόμου που κατέθεσε μαζί με τον επίσης βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου στην Επιτροπή Εσωτερικών (Δευτέρα 05/10) και αφορά ουσιαστικά απαγόρευση αλλαγών πολεοδομικών ζωνών και υφιστάμενων αναπτύξεων σε τεμάχια που έχουν καεί.
Του Γιώργου Τάττη
Η εν λόγω τροποποίηση, μάλιστα, εντάσσει και τεμάχια που γειτνιάζουν με εκτάσεις που κάηκαν μετά από πυρκαγιά, ενώ προφανώς, αφορά περιπτώσεις στοχευμένων πυρκαγιών με σκοπό την αλλαγή των ζωνών ανάπτυξης και ως εκ τούτου, του συντελεστή δόμησης. Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η εν λόγω τροποποίηση αφορά την προστασία τόσο των κρατικών δασών, όσο και τα δάση που βρίσκονται σε ιδιωτική γη, με τους ιδιοκτήτες τους να πασχίζουν να βρουν τρόπους αλλαγής των ζωνών για περαιτέρω εκμετάλλευσή τους, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές προστατευτικές πρόνοιες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν επίσης και περιοχές που εντάσσονται π.χ. σε γεωργικές ή κτηνοτροφικές ζώνες, που όμως, θεωρούνται περιοχές «εξαιρετικής φυσικής καλλονής» και οφείλουν να προστατευθούν, παρά το ότι δεν είναι και τυπικά σε δασική γη.
Συνεχίζεται η συζήτηση ενώ γίνεται λόγος για εσκεμμένη προσπάθεια χρονοτριβής
Όπως αποφασίστηκε, η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 2 Νοεμβρίου και αναμένεται από το Τμήμα Δασών μια συνολικότερη κατάσταση της δασικής περιοχής στην Κύπρο με αναλυτικά στοιχεία για συγκεκριμένες περιοχές και γειτνιάζουσες εκτάσεις.
Στην ΕΔΕΚ κάνουν λόγο για προσπάθεια χρονοτριβής, καθώς αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η έγκριση του νέου σχεδίου ανάπτυξης Ακάμα μετά από διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων με τις τοπικές κοινότητες. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στο ThemaOnline, έκανε λόγο για νομοθεσίες με κριτήρια που όμως, αξιολογούνται από πολλούς και ερμηνεύονται υποκειμενικά, ξεχειλώνοντάς και ράβοντας τα κατά το δοκούν. Έδωσε δε και παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων, όπως η περιοχή του Σουνίου, η παραλία του ΣΟΔΑΠ στην Πάφο, τα ψηλά κτήρια στον παραλιακό της Λεμεσού, «την ίδια στιγμή που κάποιος πάει φυλακή για 20 τ.μ παρέκκλιση στην οικία του».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος ανέφερε πώς «είναι αργά για δάκρυα, ενώ ζητούμε από τους απόγονους αυτών που εκπαιδεύτηκαν σε μια κουλτούρα που η ανάπτυξη είναι το κέρδος, τα αυτονόητα».
Με τη σειρά του ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, που παρευρέθηκε επίσης στην Επιτροπή Εσωτερικών, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε πώς ενώ το Τμήμα Δασών και η Πολεοδομία υποστηρίζει πως το κρατικό δάσος είναι προστατευμένο, «αυτό είναι μόνο στην θεωρία». Έδωσε δε και παράδειγμα, τονίζοντας πώς «υπάρχουν πιέσεις για μακροχρόνια ενοικίαση περιοχών και μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέτοιες μέθοδοι (σ.σ κακόβουλες πυρκαγιές) για να μειωθούν οι αντιδράσεις».
«Ναι μεν… αλλά» από τα αρμόδια τμήματα
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρώτος Συντηρητής Δασών Δρ. Ανδρέας Χρήστου, επισήμανε πως «χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για να μειωθούν οι πυρκαγιές αλλά παραμένουν πολλά ανοιχτά θέματα, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κακόβουλες φωτιές». Διερωτήθηκε γιατί να καταδικάζεται το μέλλον μιας περιοχής, εάν δεν ληφθούν υπόψη και άλλα ζητήματα, όπως η έκταση που κάηκε, εάν ήταν όντως κακόβουλη, τι βλάστηση υπήρχε κοκ. Μίλησε επίσης για ενδεχόμενο εκδικητικών πυρκαγιών.
Πέταξε όμως το μπαλάκι στο Τμήμα Πολεοδομίας, αφού όπως υποστήριξε, δεν επηρεάζονται τα κρατικά δάση που διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών, καθώς αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν.
Ο Κυριάκος Κούνδουρος, Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων, μιλώντας στη βουλή είπε ότι «μια τέτοια ρύθμιση ενδεχομένως να συμβάλει αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε κάποιες ανησυχίες. Οι περισσότερες περιοχές που είναι καλυμμένες με δάση είναι ήδη δασική γη και εκεί δεν επεκτείνονται τα όρια ανάπτυξης. Είναι ζώνες προστασίας. Οι περιοχές όπου ιδιωτική γη είναι καλυμμένη με δάση είναι πάρα πολύ λίγες», ενώ μίλησε για εμπλουτισμό των 15 υφιστάμενων κριτήριων ως προϋπόθεση για να ενταχθεί μια περιοχή σε ζώνες ανάπτυξης.
Αντιθέτως, στην τοποθέτησή του το Τμήμα Γεωργίας είπε ότι κινείται σε σωστή βάση η τροποποίηση, ενώ ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος τόνισε πώς «υπάρχουν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια για αναθεώρηση πολεοδομικών ζωνών και όλες εξετάζονται από περιβαλλοντική πτυχή».
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις