ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή που διεξήγαγε σεισμικές έρευνες η Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Στη δήλωσή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς ως Τουρκία ασφαλώς για να προστατεύσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τ/κ πάντοτε κάναμε με αποφασιστικότητα τα βήματά μας και τα κάνουμε”.

Πρόσθεσε ότι “μετά τις εξελίξεις εδώ, το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει ατύχημα μεταξύ των συμμάχων και ειδικά η αποστολή πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα στη δική μας περιοχή σεισμικών ερευνών, προκάλεσε μια ένταση". Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, "που είδε το κίνδυνο μιας συμπλοκής ήθελε να διαδραματίσει τον ρόλο του για αποκλιμάκωση. Εμείς από την αρχή είδαμε θετικά αυτή την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, τη στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις συναντήσεις και κάναμε δηλώσεις στήριξης. Στην αρχή η Ελλάδα είχε αρνητική στάση, τώρα βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και εκφράζουμε ικανοποίηση γι αυτό”.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι “έχουμε ιδρύσει ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης ενός ατυχήματος στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση να χρησιμοποιηθεί ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας (hotline) που έχει εγκατασταθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία θα είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο. Ο μηχανισμός επιτεύχθηκε μέσω των εποικοδομητικών συναντήσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζω αυτές τις προσπάθειες των δύο συμμάχων και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό αυτό. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει για να δημιουργηθεί το έδαφος για διπλωματικές προσπάθειες”.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία, είπε ότι προκαλεί πρόβλημα και ενδέχεται να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις. “Είναι μία εθνική απόφαση της Τουρκίας, αλλά οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο αντι -αεροπορικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Ζητούμε από την Τουρκία να βρει εναλλακτικές λύσεις με άλλους συμμάχους και το συζητήσαμε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας”, ανέφερε. 

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 19.00 το βράδυ της Δευτέρας 05/10. 

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top