H Αστυνομία στη Χιλή ετοιμάζεται να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ενόψει της επετείου - μεθαύριο Παρασκευή - του ξεσπάσματος μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της συντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και εναντίον των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες διήρκεσαν μήνες και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από τριάντα άνθρωποι.
Σχεδιάζεται να αναπτυχθούν περίπου 40.000 αστυνομικοί την Παρασκευή για να επιβάλουν την τάξη, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα El Mercurio, επικαλούμενη δηλώσεις του στρατηγού Ρικάρδο Γιάνες.
Τον Οκτώβριο του 2019, το Σαντιάγο παρέλυσε όταν ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές, με αφορμή το σχέδιο να αυξηθεί το εισιτήριο του μετρό της πρωτεύουσας της Χιλής τις ώρες αιχμής, που ακυρώθηκε. Όμως κατόπιν, οι άνθρωποι που κατέβαιναν καθημερινά στους δρόμους επί εβδομάδες πρόβαλαν πολύ ευρύτερα αιτήματα, από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την βελτίωση του συστήματος παιδείας ως την αναθεώρηση του Συντάγματος και την απομάκρυνση της Χιλής από τον νεοφιλελευθερισμό. Πάνω από τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρησμούς και επεισόδια.
Η Αστυνομία και ο στρατός της Χιλής επικρίθηκαν για τη συχνά βάρβαρη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 460 διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, καθώς πολλά στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης φέρονται να έριχναν πλαστικές σφαίρες και σκάγια και να έστρεφαν αντλίες νερού υπό πίεση στα πρόσωπά τους εσκεμμένα και συστηματικά.
Δύο από τους διαδηλωτές τυφλώθηκαν. Άλλοι τουλάχιστον 35 έχασαν την όρασή τους από το ένα μάτι. «Αντλήσαμε πολλά μαθήματα», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Γιάνες, εξηγώντας ότι πάνω από 7.000 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σύγχρονες τακτικές αντιμετώπισης ταραχών. Οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν το τελευταίο διάστημα.
Την 25η Οκτωβρίου, οι πολίτες της Χιλής καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα που οργανώνεται εάν θέλουν να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, κάτι που αποτέλεσε κεντρικό αίτημα των περυσινών κινητοποιήσεων.
Ο θεμελιώδης νόμος του κράτους, που επικυρώθηκε το 1980, αποτελεί κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις