Χαϊδεύει τα αυτιά του Ερντογάν ο Μπορέλ - 'Η Τουρκία εξέλαβε την προσφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως «απειλή»'

Χαϊδεύει τα αυτιά του Ερντογάν ο Μπορέλ - 'Η Τουρκία εξέλαβε την προσφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως «απειλή»'

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία εξέλαβε ως "απειλή" την προσφορά που της έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σήμερα στη γαλλική εφημέριδα Le Monde. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από την εφημερίδα για το πώς βλέπει "τη σχέση με μια σειρά σημαντικών παικτών του κόσμου, και ιδίως με την Τουρκία, για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμφίβολα θα πρέπει να συζητήσει ξανά την Πέμπτη και την Παρασκευή", ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι "έχει πολλές διαστάσεις. Το Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να τείνει το χέρι στην Τουρκία και να της προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση. Ο `ισολογισμός` πρέπει να καταρτιστεί στο τέλος του έτους. Της Άγκυρας δεν της άρεσε και το εξέλαβε ως απειλή, αλλά ξεκίνησε διάλογο με την Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων".

Επιπλέον ερωτηθείς σχετικά με το ότι "τα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Τουρκία είναι αρνητικά, με την επιστροφή ενός σκάφους γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και το άνοιγμα της παραλίας στο Βαρώσι, από την οποία είχαν εκδιωχθεί οι Ελληνοκύπριοι πριν από σαράντα έξι χρόνια" και για το αν περιμένει νέες απειλές στο μεταναστευτικό, ο Ζοζέπ Μπορέλ απαντά ότι "η Τουρκία δεν θέλει πλέον να προσελκύει τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα χρήματα που πληρώνει η Ευρώπη πηγαίνουν, ας θυμόμαστε, σε αυτούς τους μετανάστες, όχι στις τουρκικές αρχές".

Η Άγκυρα, συνέχισε "κάνει γνωστά αιτήματα: αναθεώρηση των συμφωνιών τελωνειακής ένωσης, θεωρήσεις και, φυσικά, προοπτική ένταξης. Η σχέση μας έχει προφανώς καταστραφεί από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της χώρας, αλλά η προσέγγισή μας στη σχέση γειτονίας θα πρέπει να εξετάσει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πρόβλημα που περιπλέκεται από την παρουσία πόρων φυσικού αερίου. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι τελικά η πολιτική, σε συνεργασία με την Κομισιόν, η οποία διαχειρίζεται τομείς όπως το εμπόριο, η διεύρυνση, η γειτονιά κ.λπ."

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE