Η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι μια συμφωνία-οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντικότατη την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών για την οποία και οι δύο ηγέτες εργάστηκαν. Τη χαρακτήρισε ακόμη ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε ότι η συμφωνία επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και αναμένεται και η τυπική πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον κ. Σίσι για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του συνεργάστηκαν με την Ελλάδα για να μπορούν να πετύχουν αυτή την πολύ σημαντική συμφωνία.
«Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Εξάλλου μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκφράζοντας τη χαρά του για τη νέα συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε τη διάθεση και την πρόθεση της Αιγύπτου για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η σύγκληση της 8η τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής αντανακλά αυτή την επιθυμία των δύο πλευρών.
Είπε επίσης ότι οι σημερινές σχέσεις είναι μια προέκταση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να έχει μια περαιτέρω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.
Ο κ. Σίσι συμφώνησε επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης και επίσης αντανακλά το σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου που είναι προς όφελός όλων των γειτονικών χωρών.
Είπε επίσης ότι η κύρωση από τα κοινοβούλια της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας, αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συμφωνία.
«Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Επιβεβαιώθηκε ακόμα η κοινή αντίληψη όσον αφορά την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις