Για πρώτη φορά στην Κύπρο καταρτίζεται κατάλογος με ζώα τα οποία δικαιούνται να τίθενται προς πώληση σε κατάστημα πώλησης ζώων συντροφιάς (pet shops) και γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα αυτό που προκαλεί όμως αντιδράσεις και ενστάσεις αλλά εγείρει και πολλά ερωτήματα.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε πως στη σημερινή συζήτηση τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα για την φροντίδα των ζώων, τις διαστάσεις των κλουβιών, ποια ζώα δικαιούται να έχει κάποιος σε ένα κατάστημα προς πώληση, ποια ζώα θα μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του, την ευθύνη φροντίδας, τις επιθεωρήσεις στα καταστήματα ζώων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τις άδειες των τοπικών αρχών για τα ζώα στην αυλή κάποιου και την γενικότερη ευημερία τους, το χρόνο κράτησής τους σε κλουβιά κλπ.
Τόνισε ότι είναι ένα θέμα που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.
«Θυμάμαι να έχει αρχίσει η συζήτηση από το 2008 και οι διάφορες διαβουλεύσεις και φτάσαμε τώρα στη συζήτηση και ελπίζω ότι με την συνεισφορά όλων θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό κανονισμό και μια καλή ρύθμιση για την πώληση ζώων», ανέφερε.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι τα pet shops θα έχουν τώρα ένα κατάλογο ζώων και αυτός θα καθορίζει ποια ζώα θα μπορούν να πωλούν. Πρόσθεσε επίσης ότι στον κατάλογο ζώων που θα μπορεί να έχε κάποιος στην αυλή του, υπάρχει μια σειρά από ζώα για τα οποία έχουν εγερθεί ενστάσεις.
«Είναι λίγο περίεργο να μείνει σε αυτό τον γενικό κατάλογο το δικαίωμα να έχω άλογο, γαϊδούρι, γουρούνι, πρόβατα και αίγες μέσα στην αυλή μου. Επομένως εγώ το βλέπω ως εισήγηση να κάνουμε ένα τρίτο κατάλογο και να μπορώ να έχω γαϊδούρι να περιφέρεται στην αυλή, νοούμενου ότι θα είμαι σε συγκεκριμένες περιοχές και δεν θα ενοχλείται ο γείτονας. Να βάλουμε μια σειρά από προδιαγραφές, πότε δικαιούμαι να έχω αυτά τα ζώα στην αυλή», εξήγησε.
Για τα ζώα που πωλούνται στα καταστήματα είπε ότι κατατέθηκαν εισηγήσεις από οργανώσεις, αλλά σίγουρα ο κατάλογος περιέχει λιγότερα ζώα από αυτά που μπορεί να αγοράσει σήμερα ο οποιοσδήποτε.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιορισμός στα ζώα που μπορεί να πωλήσει κάποιος, η γενικότητα της λειτουργίας ως τώρα ήταν στο ότι κάποιος μπορεί να έχει το οποιοδήποτε ζώο, αλλά να βεβαιώνεται ότι ευημερεί. Για πρώτη φορά κάνουμε κάτι τέτοιο, κατάλογο δηλαδή για να καθορίζει ποια ζώα μπορεί κάποιος να πωλήσει», είπε.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε πως είναι άλλο να έχω αυλή στο κέντρο της πόλης με γουρούνια και αίγες και άλλο να έχω ένα γαϊδούρι σε αυλή, ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει η νομική ευχέρεια σε μια τοπική αρχή να απαγορεύσει την διάθεση ζώων στην αυλή, να τα κρατάς δηλαδή στην αυλή σου και επομένως, όπως εξήγησε, αυτό συζητείται πότε έχουμε σύγκρουση σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Η μια νομοθεσία λέει επιτρέπεται το βόδι σε ένα pet shop αλλά μια τοπική αρχή δεν θα μου επιτρέψει στην αυλή μου να έχω για ζώο ένα βόδι», ανέφερε.
Ο Βουλευτής Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως περιλαμβάνονται στο παράρτημα που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας ως ζώα συντροφιάς χοίροι, πρόβατα, βοοειδή, γαϊδούρια και πολλά άλλα χωρίς να καθορίζονται προϋποθέσεις για την φύλαξή τους, στις οικίες.
«Πολλά τα ερωτήματα και παράδοξα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, δεν ξέρω αν η κοινή λογική μπορεί να βοηθήσει, αλλά να ξέρετε ότι η ευημερία των ζώων είναι το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις