Καθώς μπαίνουμε στην «εποχή των ιώσεων» ο παθολόγος κ. Στέργιος Τασιόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής στο ΥΓΕΙΑ, εξηγεί πώς μπορούμε να διακρίνουμε τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις της εποχής όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα από τη νέα λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι χειμερινοί μήνες, όμως, αποτελούν παραδοσιακά την «εποχή των ιώσεων». Η πτώση της θερμοκρασίας, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και προστασίας αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους αύξησης της συχνότητας των ιώσεων.
Χειμερινές λοιμώξεις
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν παραδοσιακά δύο από τους κύριους εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Η φετινή χρονιά, όμως, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Στις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις ήρθε να προστεθεί και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του χρόνου και παρέμεινε έκτοτε, με τους περισσότερους επιστήμονες – ακόμη και τους πιο αισιόδοξους – να μιλούν για σημαντική πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου τους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Η διάγνωση
Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό. Προκαλούνται, όμως, από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, πορεία και πιθανότητα επιπλοκών και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.
Για τους λόγους αυτούς, η προσπάθεια έγκαιρης διάκρισης και αξιολόγησης συμπτωμάτων που προσανατολίζουν προς τη σωστή διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Δυστυχώς, τα συμπτώματα και των τριών παραπάνω ιογενών λοιμώξεων παρουσιάζουν σημαντικό βαθμό αλληλοεπικάλυψης, με αποτέλεσμα η κλινική εικόνα να μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις.
Η διάγνωση (εκτός από την περίπτωση του κοινού κρυολογήματος που είναι κλινική) επιβεβαιώνεται με ειδικές εξετάσεις. Οι ενδείξεις διενέργειας των ειδικών εξετάσεων, οι μέθοδοι διάγνωσης και οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου από κορωνοϊό συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συσσωρεύονται νέες επιστημονικές γνώσεις. Έτσι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν κάνουμε οτιδήποτε.
Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις με βάση το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που θα μας κάνουν πιο «υποψιασμένους» για την πιθανότητα COVID-19 και θα μας οδηγήσουν στην άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι:
- άρθρα υγείας όπως αυτό που διαβάζετε
- ενημερωτικές εκπομπές, ακόμη και
εφαρμογές στο διαδίκτυο ή σε smartphones που υπολογίζουν την πιθανότητα λοίμωξης με κορωνοϊό με τη συμπλήρωση κατάλληλων ερωτηματολογίων που λαμβάνουν υπόψη τις επαφές, τα ταξίδια, τα συμπτώματα, την υποκείμενη κατάσταση της υγείας μας και άλλες παραμέτρους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν μια σωστά τεκμηριωμένη ιατρική συμβουλή.
Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Ο βήχας του κρυολογήματος συνήθως συνοδεύεται από φτερνίσματα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλος είναι σπάνια.
Γρίπη
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα και εξελίσσονται ταχύτατα. Πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα από βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση ή καταρροή αποτελούν την τυπική κλινική εικόνα.
Covid-19
Οι πάσχοντες από COVID-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα:
- Πυρετό >37,8 οC
- Ξηρό και επίμονο βήχα
- Απώλεια ή μεταβολή της όσφρησης ή/και της γεύσης
Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγεί στην άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν όμως μικροδιαφορές στο χαρακτήρα και τη βαρύτητά τους που μπορεί να μας κατευθύνουν, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.
Από: Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις