Δάνεια χωρίς εκτιμήσεις, πλαστές εγγυητικές και αδικαιολόγητη περίοδος χάριτος για την καταβολή της πρώτης δόσης είναι ορισμένα από αυτά που διερευνά η ανακριτική ομάδα για την οικονομικά για την χρονική περίοδο 2006 -2013.
Οι διερευνώμενες υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, τα μέλη της ανακριτικής ομάδας που διερευνούν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, ανακάλυψαν ότι ακολουθούνταν κακές τραπεζικές πρακτικές.
Αναλυτικότερα, τεκμηριώνεται η παραχώρηση δανείων με ανύπαρκτες εκτιμήσεις, ενώ διαφάνηκε ότι συνάπτονταν δάνεια χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την οικονομική κατάσταση του πελάτη.
Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι παραχωρήθηκαν δάνεια με πλαστές εγγυητικές.
Τα μέλη της ανακριτικής ομάδας εντόπισαν την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους σε φυσικά πρόσωπα καθώς και σε επιχειρήσεις. Οι ανακριτές βρήκαν επίσης στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι δεν γίνονταν επαναξιολογήσεις των όρων παραχώρησης των δανείων εκεί που απαιτείτο.
Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι σε κάποιες περιπτώσεις παραχωρείτο αδικαιολόγητη περίοδος χάριτος για την καταβολή της πρώτης δόσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού μας, εντοπίστηκε περίπτωση παραχώρησης δανείου με χάρη και για το οποίο η πρώτη δόση καταβλήθηκε 3 χρόνια μετά τη σύναψη του δανείου.
Στο πλαίσιο των ερευνών για την παραχώρηση των δανείων από το τραπεζικό σύστημα, ζητήθηκαν στοιχεία και από το εξωτερικό. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχουν διαβιβαστεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία όπου έχουν εντοπιστεί εγγυήσεις που αφορούν τα υπό διερεύνηση δάνεια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθούν και άλλα στοιχεία. Κάποιες από τις υποθέσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται όταν θα συμπληρωθούν πλήρως οι έρευνες, να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Οι πρακτικές παραχώρησης δανείων που ακολουθούνταν σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε αντίθεση και με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι το εποπτικό όργανο του τραπεζικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι αδυναμίες και κενά στην εποπτεία των τραπεζών και στην εταιρική διακυβέρνηση εντόπισε και η ανεξάρτητη επιτροπή για το μέλλον των τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, για χρόνια δεν υπήρχε στρατηγική για διαχείριση του τραπεζικού τομέα, ενώ η εταιρική διακυβέρνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Πηγή: ΡΙΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις