Τις θέσεις της Τουρκίας για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Υπουργός Άμυνας, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ένα «διαμοιρασμό με βάση το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη, την ηθική» και κάνοντας ειδική αναφορά στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Σε ομιλία του σε τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τους αρχηγούς ξηράς, αεροπορίας και ναυτικού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κάνει πράγματα που ξεπερνούν την δύναμη και το μπόι του, είναι αδιέξοδο. Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας και δεν θα επιτρέψουμε».
«Έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε γι αυτό μέχρι σήμερα με μεγάλες θυσίες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και από δω και πέρα», ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε επίσης ότι «αναμένουμε από τη γείτονα μας Ελλάδα να εγκαταλείψει την κακομαθημένη και εγωιστική στάση και να συμμορφωθεί το συντομότερο με ό,τι λέει το διεθνές δίκαιο, οι συμφωνίες, οι διεθνείς αποφάσεις, το δίκαιο της θάλασσας, η δικαιοσύνη, ο ανθρωπισμός, η ηθική. Συμπεριλαμβανομένων και του αφοπλισμού των νησιών, τα έξι - δώδεκα ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα - εναέριου χώρου των νησιών». «Αυτά πρέπει όλα να επαναθεωρηθούν», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι το πρώτο που ζητούν είναι «η αποδοχή της οντότητα των Τ/Κ αδελφών μας, η κυριαρχία τους, η ανεξαρτησία τους, τα δικαιώματα και το δίκαιό τους, οι οποίοι ζούνε στην τδβκ και για αιώνες βρίσκονται εκεί. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι η θαλάσσια δικαιοδοσία».
Ο Τούρκος Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες δεν θα γίνουν όπως λέτε εσείς. Δεν θα γίνει όπως είπε ένα πανεπιστήμιο. Δεν θα γίνει όπως είπαν μερικά άτομα. Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστείτε μια σειρά δικαιώματα και δίκαιο με εγωιστικό τρόπο».
Εδώ, είπε, «αναφερόμαστε σε ένα διαμοιρασμό με βάση το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη, την ηθική».
«Με αυτή την έννοια εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο είναι απέραντος, σεβόμαστε το δίκαιο της θάλασσας, είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων. Και όπως έχουμε πει υπό τον όρο των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης», σημείωσε ο ίδιος.
Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε επίσης ότι «όπως όλοι όσοι έχουν κοινή λογική γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί είναι εντελώς τεχνικές και επιστημονικές εργασίες, γίνονται έρευνες. Επειδή γίνονται σκέψεις για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις σπαταλούμε δυνάμεις για να τα προστατεύσουμε και να τα συνοδεύσουμε. Διαφορετικά γίνεται μια τεχνική και στρατιωτική έρευνα. Δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση αλλά δυστυχώς υπάρχει παρέμβαση».
«Αυτά πρέπει να τα δει οπωσδήποτε και η τρίτη πλευρά, και η τρίτη πλευρά πρέπει να είναι αντικειμενική, μακριά από προκαταλήψεις, και να συμμορφωθούν με δίκαιο και δικαιώματα», είπε, προσθέτοντας ότι «έτσι πρέπει να το βλέπουν. Πρέπει να δουν ότι με υποκειμενική προσέγγιση προκατάληψης δεν μπορούν να οδηγηθούν πουθενά».
«Αν πραγματικά θέλουν ειρήνη πρέπει να γνωρίζουν ότι θα οδηγηθούν κάπου με αντικειμενική και ίση προς τις δύο πλευρές προσέγγιση», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις