Στόχος μας είναι πώς επισπεύσουμε είτε νομοθεσίες, είτε πολιτικές, που να αλλάξουν τη νοοτροπία απέναντι σε ευαίσθητες ψυχές, στα νεαρά άτομα και τα παιδιά, που χρήζουν προστασίας, αλλά και σημαντικότερης ακόμα βοήθειας από πλευράς πλαισίου του κράτους και των πολιτικών που ακολουθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αναμορφωτικές παρά τιμωρητικές ποινές για τους ανήλικους που διαπράττουν αδικήματα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά την τελετή παραλαβής από τον ίδιο της Ετήσιας Έκθεσης για το 2019 της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία επεσήμανε πως εν καιρώ πανδημίας τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και πως απομένουν και άλλα να γίνουν σε σχέση με την κουλτούρα για τα δικαιώματα του παιδιού και την έγκριση νομοσχεδίου από τη Βουλή για δημιουργία ενός συστήματος φιλικής προς τα παιδιά ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο να λειτουργεί προληπτικά, αναμορφωτικά και όχι τιμωρητικά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στην κ. Μιχαηλίδου την συνεχάρη και πρόσθεσε: «Παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σας, τη συνεργασία που έχετε με τους Υπουργούς». Είπε πως θέλει να πιστεύει «ότι σύντομα θα έχουμε τη νομοθεσία, έχει ενεργοποιηθεί κατόπιν πιέσεων και η Βουλή, έτσι ώστε το ένα σκέλος που αφορά την ορθή αντιμετώπιση ανηλίκων που διαπράττουν αδικήματα να είναι σε ένα φιλικότερο περιβάλλον με ποινές αναμορφωτικές παρά τιμωρητικές».
«Όσον αφορά τις άλλες παρεμβάσεις σας στα θέματα παιδείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες», σημείωσε.
Σε δηλώσεις της μετά την επίδοση της έκθεσής της, κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως τα παιδιά θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και επεσήμανε πως «πρέπει να προσέξουμε και να τα προστατέψουμε ιδιαίτερα».
«Η περίοδος αυτή θα επιβαρύνει τα παιδιά και ψυχολογικά όπως και εμάς τους μεγάλους. Και τις ψυχολογικές συνέπειες δυστυχώς θα τις δούμε στο μέλλον. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη λήψη των μέτρων και τα μέτρα αυτά να είναι σταθμισμένα και επιπλέον να τα ξαναβλέπουμε εάν χρειάζεται να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε η Επίτροπος.
Επεσήμανε πως τα παιδιά θα πληγούν περισσότερο από τα μέτρα αφού αυτά περιορίζουν οτιδήποτε ευχαριστεί τα παιδιά.
«Παραμένει ο χώρος του σχολείου. Δεν βλέπω να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως είναι τις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά με προβλήματα ψυχολογικά ή άλλα», ανέφερε.
Ερωτηθείσα αν ετοιμάζονται προγράμματα στήριξης των παιδιών, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως το γραφείο της έχει απευθύνει κάποιες επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία πχ για τις αθλοπαιδιές των παιδιών.
Είπε ακόμη πως θα ξαναδούν ζητήματα τηλεκπαίδευσης γιατί ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα. Είμαστε σε εγρήγορση στο γραφείο ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά γεγονότα αναλόγως της περίπτωσης, ανέφερε.
Εξάλλου μιλώντας κατά την τελετή επίδοσης της ετήσιας έκθεσής της, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Θεσμού της Επιτρόπου έχει παρατηρηθεί ότι, σε κρατικό επίπεδο η ευημερία των παιδιών δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα, αφού απουσιάζει ο σχεδιασμός μιας πολιτικής και εθνικής στρατηγικής βασισμένης στη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία να αξιοποιείται δεόντως από όλες τις αρμόδιες Αρχές.
«Συνήθως, οι ανάγκες των παιδιών εξυπηρετούνται από προγράμματα και παροχές που έχουν σχεδιαστεί για τον ευρύτερο πληθυσμό. Όταν όμως ο σχεδιασμός δεν ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες των παιδιών, αναπόφευκτα, τα παιδιά βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις. Συνεπώς, τα παιδιά συχνά αποτελούν θεατές μιας παράστασης που δεν απευθύνεται σε αυτά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι αόρατα στις κυβερνητικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα, οι πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται να μην εξυπηρετούν στο έπακρο τις ανάγκες τους», επεσήμανε.
Ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Εγκαθίδρυσης Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο (Πρόληψη, Μεταχείριση στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Παραβατικότητας Νόμος) του 2019», το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Ανέφερε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός συστήματος φιλικής προς τα παιδιά ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο να λειτουργεί προληπτικά, αναμορφωτικά και όχι τιμωρητικά, δίνοντας παράλληλα, στα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον νόμο, τη δυνατότητα αποκατάστασης και επανένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο, με τα ανάλογα εφόδια ώστε να μην περιπέσουν εκ νέου σε συμπεριφορές που απαγορεύονται από τον νόμο.
Είπε ακόμη πως ένα άλλο σημαντικό βήμα αποτελεί ο σκοπός του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, προς την κατεύθυνση της ενιαίας εκπαίδευσης. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός σαφούς, ολοκληρωμένου και απαλλαγμένου από διακρίσεις νομικού πλαισίου για την ενιαία εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για Άτομα με Αναπηρία, αναδεικνύεται διαχρονικά μέσα από τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Έχω υποδείξει επανειλημμένα αυτή την ανάγκη, μέσα από παρεμβάσεις μου προς την αρμόδια Αρχή, επεσήμανε.
Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως προβλέπει στη θετική συνεργασία με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι επέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη τους στον ρόλο του θεσμού της Επιτρόπου ως επικουρικό στην επίτευξη του στόχου της διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού.
Διαβεβαίωσε πως το γραφείο της και η ίδια προσωπικά, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σκληρά, συστηματικά, με αφοσίωση και επιμονή, «προκειμένου να προωθηθεί και να εμπεδωθεί στον τόπο μας, μια κουλτούρα σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Μια κουλτούρα που θα επιτρέπει σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο, χωρίς καμιά διάκριση, να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των συμφερόντων τους σε όλα τα επίπεδα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις