ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Covid 19: Τα νέα μέτρα, οι αντιδράσεις και η τελευταία ευκαιρία

Covid 19: Τα νέα μέτρα, οι αντιδράσεις και η τελευταία ευκαιρία

Με στόχο να μην χρειαστεί η κυβέρνηση να επιστρατεύσει το έσχατο μέτρο του ολικού lockdown, o υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και των αρμόδιων φορέων, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊου τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα έως τις 30 Νοεμβρίου και αφορούν όλη την Κύπρο.

Από την Χριστίνα Χριστοφή

Τα μέτρα παρόλο που αρκετοί θεωρούν ότι είναι αυστηρά, δεν φαίνεται να άλλαξαν πολύ την καθημερινότητα, αφού η χρήση προστατευτικής μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική. Ένα μέτρο το οποίο θεωρείται στο παρόν στάδιο αναγκαίο.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από τις 23.00 μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους ή για σκοπούς εργασίας.

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας τελούνται, με μέγιστο αριθμό 75 άτομα.

Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, με μέγιστο αριθμό 50 ατόμων σε κλειστούς χώρους και τα 150 άτομα σε ανοικτούς χώρους ενώ ο μέγιστος αριθμός δέκα ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων.

Όσον αφορά την λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 22.30 ενώ ο μέγιστος αριθμός προσώπων στα υποστατικά εστίασης θα είναι στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα δεν θεωρούνται απόλυτα ικανοποιητικά στην πλειοψηφία του λαού, ενώ οι διαμαρτυρίες είναι έντονες από μερίδα του κόσμου. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν άλλαξε τίποτα από ότι ισχύει τους τελευταίους μήνες πλην του lockdown που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως επισημαίνεται από αρκετούς στα νέα μέτρα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται καλύτερος έλεγχος στα αεροδρόμια, στα λιμάνια αλλά στη διέλευση των ατόμων που έρχονται από και προς τα κατεχόμενα.

Έντονες όμως είναι οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, μια κίνηση που εφαρμόζουν κάποιες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Από τα νέα μέτρα επηρεάστηκαν περισσότερο οι επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο θέμα όσον αφορά το covid-19.

Ένα μέτρο που επηρεάζει πολύ περισσότερο τα νεαρά άτομα είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων προσώπων από τις 23.00 μέχρι τις 05.00 εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων. Για να μεταβεί κάποιος στην εργασία του στις συγκεκριμένες ώρες πρέπει να έχει  στην κατοχή του το Έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης το σχετικό έντυπο πρέπει να χρησιμοποιείται για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά

Πάντως, πριν λίγη ώρα το Υπουργείο Υγείας έστειλε διευκρινίσεις και εξαιρέσεις όσον αφορά το μέτρο της απαγόρευσης όλων των ομαδικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

- Ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, χειροσφαίριση, βόλεϊ, φούτσαλ, κοκ,

- Κολύμπι σε κολυμβητήρια,

- Πολεμικές τέχνες,

- Χορός, 

- Θέατρο,

- Ομαδικά μαθήματα μουσικών οργάνων ή φωνητικής, και

- Χορωδία.

Διευκρινίζεται ότι στόχος του μέτρου είναι η αποφυγή συγκέντρωσης αρκετών ατόμων σε χώρους με αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού, μετά και από συρροές κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τέτοιου είδους δραστηριότητες τις προηγούμενες εβδομάδες στις δύο επαρχίες.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στις περιπτώσεις όπου η εκγύμναση ή εξάσκηση μπορεί να γίνεται ατομικά, δηλαδή στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται μόνο το παιδί και ο εκπαιδευτής του, η δραστηριότητα μπορεί να γίνεται τηρουμένων όλων των άλλων μέτρων και κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν για κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί είναι αθλητής κολύμβησης, μπορεί να προπονείται σε αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο του με τον προπονητή του, νοουμένου ότι δεν θα υπάρχουν ταυτόχρονα στον χώρο άλλα άτομα και ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

Επίσης, εάν ένα παιδί διδάσκεται κιθάρα, το μάθημα μπορεί να παραδίδεται διασφαλίζοντας ότι το παιδί θα είναι στην αίθουσα μόνο του με τον εκπαιδευτικό του, και νοουμένου ότι τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα, όπως είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον εκπαιδευτικό και το παιδί άνω των 12 ετών, η ατομική υγιεινή και η καθαριότητα του χώρου, κοκ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top