Οι έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο επηρεάζουν δυσμενώς τις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να συμμετάσχουν όλα τα μέρη σε ένα διάλογο, προσανατολισμένο σε αποτελέσματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια χωριστών επίσημων τελετών, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Γεωργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα».
Ωστόσο, συνέχισε, «οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων ζωνών μας, έρχονται σε αντίθεση με την ανάγκη για ύπαρξη ενός καλού και θετικού κλίματος, το οποίο θα επιτρέψει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Οι τουρκικές αυτές ενέργειες, είπε, έχουν εισπράξει την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, καθώς παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επέλεξε τελικά να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική και εποικοδομητική προσέγγιση και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Είπε ακόμη ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του 550 (1984) και 789 (1992), παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η διεθνής κοινότητα.
Απευθυνόμενος στους Πρέσβεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κύπρος βασίζεται στη στήριξη των χωρών τους ώστε να εντυπωθεί στην Τουρκία η αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στις παράνομες ενέργειες και στον εκφοβισμό της, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρηνευτική διαδικασία. Τέλος, τούς διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κυβέρνησης της Κύπρου στην αποστολή τους.
Παρουσιάζοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Πρέσβης της Φινλανδίας Harri Maki-Reinikka ανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει να υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για μια βιώσιμη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
«Ταυτόχρονα, η επανέναρξη των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων έχει μεγάλη σημασία και αποτελούν την βασική οδό για επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» πρόσθεσε.
Ο Πρέσβης Maki-Reinikka σημείωσε επίσης ότι η Φινλανδία έχει λάβει μέρος σε πολλές προσπάθειες και διαδικασίες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Υπενθύμισε επίσης ότι το φινλανδικό απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών είχε υπηρετήσει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, μεταξύ 1964 και 1977 και αργότερα μέχρι το 2005. Περισσότεροι από 10.000 Φινλανδοί έχουν υπηρετήσει συνολικά στο νησί, σημείωσε.
«Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε όλους μας. Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα και υποστηρίζει πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε η νέα Πρέσβειρα της Ολλανδίας, Elk Merks-Schaapveld.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, η Πρέσβειρα Μerks-Schaapveld ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση είναι ύψιστης σημασίας, ενώ σημείωσε ότι «η Ολλανδία κάνει έκκληση για επίλυση των διαφορών στη θαλάσσια οριοθέτηση στη βάση του διεθνούς δικαίου».
«Θα συνεχίσουμε να χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Πρέσβειρα, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της χώρας της να βοηθήσει όπου μπορεί.
Παρουσιάζοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρέσβης της Γεωργίας Teimuraz Kekelidze εξέφρασε την υποστήριξή της χώρας του για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι σχέσεις της Γεωργίας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «πολυδιάστατες και βασίζονται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
«Οι χώρες μας καθοδηγούνται από την ισχυρή τους προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ιδίως σε ό,τι αφορά την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας», συνέχισε ο Πρέσβης Kekelidze ενώ ευχαρίστησε την κυπριακή πλευρά «για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας».
Είπε ακόμη ότι η Γεωργία «συνεχίζει να υποστηρίζει την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ».
Ο Πρέσβης Kekelidze αναφέρθηκε και στους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και στην «άνευ προηγουμένου απόφαση» του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β’ και του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2018, να διατεθεί γη έκτασης 13.000 τμ στο Πατριαρχείο της Γεωργίας για της ανοικοδόμηση μοναστηριού. «Η γεωργιανή πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα αυτήν την αξιέπαινη πράξη καλής θέλησης και φιλίας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις