Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι οι τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της εμπορικής πολιτικής. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης επισκόπησης της εμπορικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Ιούλιο του 2020, η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω διδάγματα για την εμπορική πολιτική, που θα αντληθούν από την τρέχουσα κρίση COVID-19.
Όπως δήλωσε ο Πέτερ Άλτμάγιερ, "όλοι αισθανόμαστε τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19. Αυτό ισχύει επίσης για το διεθνές εμπόριο. Εάν πρέπει να αντλήσουμε κάποιο μάθημα από αυτήν την κρίση, είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο, και όχι λιγότερο, εμπόριο και ανοιχτές αγορές. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στο διεθνές εμπόριο, ιδίως για τις ΜΜΕ. Αυτό απαιτεί ένα ισχυρό αναμορφωμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και σύγχρονες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και προστασίας των επενδύσεων. Γι `αυτό το μέλλον του ΠΟΕ θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων. Και φυσικά, υπό το φως των εκλογών των ΗΠΑ, θα συζητήσουμε τις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ".
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές αποτέλεσε ένα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ και θα συνυπολογιστεί στην επιβολή ή όχι δασμών σε αγαθά των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ως αντίποινα για παράνομη κρατική ενίσχυση των ΗΠΑ στην Boeing, όπως έκρινε ο ΠΟΕ.
Ωστόσο, η Γερμανία και άλλα Κράτη Μέλη θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της μετάθεσης της όποιας απόφασης. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ηγεσία των Η.Π.Α. θα προχωρήσει σε συμφωνία για επιδοτήσεις αεροσκαφών, επιλύοντας ένα σημαντικό ζήτημα για τους διατλαντικούς δεσμούς μετά τους δασμούς που επέβαλε η διοίκηση Τραμπ λόγω της αντίστοιχα παράνομης υποστήριξης προς την Airbus ( 7,5 δισ. δολάρια επί συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προϊόντων όπως τυροκομικά και κρασιά).
Η 2η εκτίμηση είναι ότι μια ενδεχόμενη απόφαση για ευρωπαϊκούς δασμούς θα δώσει στην ΕΕ περισσότερη μόχλευση και μπορεί να διευκολύνει τον Μπάιντεν να προωθήσει μια αμοιβαία συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης COVID-19 και παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η διατλαντική συνεργασία είναι και θα συνεχίσει να είναι κρίσιμη. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να προωθήσει μια θετική εμπορική ατζέντα με τις ΗΠΑ, η οποία θα συνεχίσει να είναι απαραίτητος εταίρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων. Η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, η συνεργασία σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας, η επίλυση και η διαχείριση διμερών διαφορών και η από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.
Προβλέπεται επίσης ότι η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία των μέτρων διασφάλισης χάλυβα της ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις για μια Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ξεκίνησαν το 2013 και τελείωσαν χωρίς ολοκλήρωση στα τέλη του 2016.
Το 2018, οι διμερείς εμπορικές εντάσεις κλιμακώθηκαν με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ (25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισήχθη από την ΕΕ), στην οποία η ΕΕ απάντησε. Οι απειλές των δασμών σε αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων καθώς και η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Εφετείο του ΠΟΕ, που παρέλυσε εκ των πραγμάτων το δεύτερο βήμα έφεσης του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συμφώνησαν ότι και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση των τιμολογίων και να εργαστούν για μηδενικά τιμολόγια και για ενίσχυση της συνεργασίας.
Τον Απρίλιο του 2019, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών για βιομηχανικά αγαθά και για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά οι τεχνικές συνομιλίες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο. Τα κύρια σημεία απόκλισης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι τα αυτοκίνητα και η γεωργία. Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο του 2019 ότι η λεγόμενη έρευνα "232" έδειξε ότι τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που εισήχθησαν από την ΕΕ έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ως εκ τούτου απείλησε με μονομερείς δασμούς. Η άλλη ανησυχία σχετίζεται με το πεδίο των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να καταργήσουν τους δασμούς τόσο για βιομηχανικά όσο και για γεωργικά αγαθά, σε αντίθεση με την ΕΕ που επιδιώκει να περιορίσει τη συμφωνία σε βιομηχανικά προϊόντα.
Όσον αφορά τις διαφορές του ΠΟΕ Airbus / Boeing, τον Οκτώβριο του 2019, οι ΗΠΑ άρχισαν να εφαρμόζουν δασμούς σε ορισμένα εμπορεύματα της ΕΕ μετά από ευνοϊκή απόφαση της διαιτησίας του ΠΟΕ για τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την Airbus. Σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητή του ΠΟΕ, οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν δασμούς 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πολύ. Η ΕΕ έφερε παρόμοια υπόθεση στον ΠΟΕ εναντίον των ΗΠΑ για επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν στην Boeing. Τον Οκτώβριο του 2020, μια ευνοϊκή απόφαση εξουσιοδότησε την ΕΕ να λάβει αντίποινα που καλύπτουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προτιμώμενη διέξοδος της ΕΕ ήταν πάντα μια λύση με διαπραγμάτευση που κάλυπτε όλες τις σχετικές επιδοτήσεις.
Σε ένα αρχικό βήμα προς την αποκλιμάκωση, τον Σεπτέμβριο του 2020 η Κομισιόν δημοσίευσε, μια πρόταση κανονισμού για τη μείωση των δασμών για ορισμένες εισαγωγές στην ΕΕ (προϊόντα ζωντανού και κατεψυγμένου αστακού) αξίας περίπου 168 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς τους σε ορισμένες εξαγωγές της ΕΕ στην αγορά των ΗΠΑ (έτοιμα γεύματα, κρυστάλλινα γυαλικά, παρασκευάσματα επιφανείας, προωθητικές σκόνες, αναπτήρες και ελαφρύτερα μέρη).
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις