ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη των αγροτών μας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Στήριξη των αγροτών μας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις, με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο και θα στηρίζει τους Κύπριους αγρότες αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία γενικότερα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες του γεωργικού τομέα ώστε να συνάδουν με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που η ίδια η ΕΕ έχει καθορίσει. Συνεπώς, η ΚΓΠ αναμένεται να πάρει συνολικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσό των 357,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας, που αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, θα λάβει 270,05 δις ευρώ. Η απλοποίηση των ελέγχων και της γραφειοκρατίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο, όπως και η ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους δράσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας, η πολιτική της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη, έχει σχεδιαστεί με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών της Ένωσης και την αντιμετώπιση των ποικίλων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων του 21ου αιώνα, θα λάβει 87,4 δις ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρώτο πυλώνα, ο οποίος χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, τα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα συγχρηματοδοτούνται από ταμεία της ΕΕ και από περιφερειακά ή εθνικά ταμεία.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν 8,07 δις ευρώ που θα δοθούν στον δεύτερο πυλώνα μέσω του «Next Generation EU» δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών λόγω Covid-19. Η Κύπρος αναμένεται να πάρει περισσότερα από 500 εκ. μέχρι το 2027.

Η νέα ΚΓΠ προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την καινοτομία, τη ψηφιακή μετάβαση της Γεωργίας, τις συμπράξεις, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών. Η βασική διαφορά της νέας ΚΓΠ σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η προϋπόθεση που θέτει στους αγρότες για τη λήψη πληρωμών να επιτύχουν υψηλότερους στόχους όσον αφορά το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μέσω υποχρεωτικών και εθελοντικών μέτρων.

Το πακέτο της ΚΓΠ περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις: τον κανονισμό χρηματοδότησης και διαχείρισης, τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που φέρει κάτω από μια ομπρέλα δύο ξεχωριστούς κανονισμούς για τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη και τον κανονισμό για την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς.

Οι στόχοι δεν είναι άλλοι από την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η δράση για την κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας. Δεδομένη είναι και η ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών, η τόνωση των αγροτικών περιοχών και η προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.

Θέση μου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να παρέχει ασφαλή τρόφιμα σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο,  για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς τα ποσά που θα δαπανήσει σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλήφθηκαν στους κανονισμούς, πρόνοιες που θα διευκολύνουν τους Κύπριους γεωργούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους τους. Είμαστε μαζί τους και θα τους στηρίξουμε στον καθημερινό τους αγώνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top